Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, a declarat ca promulgarea bugetului pe anul viitor permite ca din luna ianuarie profesorii debutanti, preparatorii si asistentii universitari sa aiba salarii mai mari cu 10%. "Promulgarea legii bugetului pentru anul 2014 reprezinta un lucru extraordinar pentru educatie. Salut abordarea constructiva a premierului Victor Ponta", a afirmat Pricopie, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.

Declaratiile integrale ale ministrului Educatiei Nationale, Remus Pricopie:

  • "Promulgarea legii bugetului pentru anul 2014 reprezinta un lucru extraordinar pentru educatie.
  • Salut abordarea constructiva a premierului Victor Ponta, deoarece ea a permis ca, incepand din ianuarie, profesorii debutanti, preparatorii si asistentii universitari sa aiba salarii mai mari cu 10%, subventiile pentru camine si cantinele din campusurile universitare sa creasca cu 10%, transportul profesorilor sa fie decontat, dupa aceeasi formula folosita in cazul elevilor, iar investitiile in infrastructura scolara sa continue.
  • Odata cu promulgarea legii bugetului de stat, sistemul de educatie va beneficia de o finantare echivalenta cu 13% din totalul fondurilor alocate ordonatorilor principali de credite, cel mai mare procent din ultimii ani.
  • Acest buget reprezinta un pas spre normalitate, spre o finantare corespunzatoare a educatiei, care va creste an de an."

Afirmatiile ministrului Pricopie vin in ziua in care decretul prin care presedintele Traian Basescu a promulgat Legea bugetului de stat pe anul 2014 a fost publicat in Monitorul Oficial.

In urma cu o zi, miercuri 18 decembrie 2013, Traian Basescu a anuntat intr-o declaratie de presa ca a ajuns la un acord cu Guvernul, in urma caruia va promulga bugetul. Acordul, anuntat public si de premierul Victor Ponta, consta in amanarea de catre Executiv cu 3 luni a introducerii taxei de 7 eurocenti pe litrul de carburant (atit la benzina, cit si la motorina).

Reamintim ca Executivul a anuntat in luna noiembrie ca va introduce aceasta taxa pentru a finanta lucrarile de infrastructura pentru anul viitor. Traian Basescu a declarat atunci ca nu va promulga legea unui buget care se bazeaza pe veniturile colectate din aceasta taxa pe combustibil, acuzind Guvernul ca va deturna banii astfel strinsi catre baronii locali, contra sustinerii in campania electorala. Traian Basescu a mai spus ca la buget sint prevazute suficiente incasari din alte surse pentru a nu fi nevoie de aceasta supra-taxa.