Presedintele Traian Basescu a promulgat miercuri, 18 decembrie, legea bugetului de stat pentru 2014, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale. Presedintele anuntase cu citeva minute inainte, intr-o declaratie de presa, ca a ajuns la un acord cu Guvernul in urma caruia va promulga bugetul. Acordul, anuntat public si de premierul Victor Ponta, consta in aminarea de catre Executiv cu 3 luni a introducerii taxei de 7 eurocenti pe litrul de carburant (atit la benzina, cit si la motorina).

Presedintele Basescu a declarat ca premierul Ponta "si-a dat cuvintul de onoare" ca va amina cu trei luni acciza; presedintele s-a declarat increzator ca, odata aminata, taxa de 7 eurocenti nu va mai intra niciodata in vigoare.

Reamintim ca Executivul a anuntat in luna noiembrie ca va introduce aceasta taxa pentru a finanta lucrarile de infrastructura pentru anul viitor. Traian Basescu a anuntat atunci ca nu va promulga legea unui buget care se bazeaza pe veniturile colectate din aceasta taxa pe combustibil, acuzind Guvernul ca va deturna banii astfel strinsi catre baronii locali, contra sustinerii in campania electorala. Traian Basescu a mai spus ca la buget sint prevazute suficiente incasari din alte surse pentru a nu fi nevoie de aceasta supra-taxa.