Persoanele din Uniunea Europeana care isi cauta un loc de munca in Marea Britanie nu vor mai putea cere, de la 1 ianuarie, alocatia de somaj in primele trei luni de sejur in regat, a anuntat miercuri premierul britanic David Cameron, citat de AFP.

Masura fusese anuntata la finele lui noiembrie dar nicio data exacta nu fusese precizata pentru intrarea sa in vigoare.

"Noua restrictie intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie", potrivit unui comunicat al Downing Street, care sustine ca masura vizeaza "impiedicarea persoanelor sa abuzeze de sistemul de protectie sociala din Marea Britanie".

Data intrarii in vigoare coincide cu ridicarea restrictiilor pentru romani si bulgari privind accesul la piata muncii in noua tari europene, printre care si Marea Britanie.

Cetatenii romani si bulgari, care nu au in prezent dreptul decat la exercitarea unui numar limitat de meserii, vor avea din 1 ianuarie 2014 acces liber la piata muncii din Marea Britanie.

"Britanicii care muncesc din greu se tem pe buna dreptate de migrantii care vin aici pentru a profita de serviciile noastre publice si de sistemul nostru de protectie sociala", a declarat Cameron.

"Accelerand intrarea in vigoare a acestor noi restrictii, vom face Marea Britanie mai putin atractiva pentru migrantii europeni care doresc sa vina aici si sa incerce sa traiasca pe cheltuiala statului. Mesajul meu e clar: daca Marea Britanie ramane deschisa pentru afaceri, nu sunt bineveniti cei care nu doresc sa contribuie" la sistem, a subliniat primul ministru.

Suprimarea acestei alocatii de somaj - cu o valoare minima de 56,80 lire (67 de euro) pe saptamana - intra in cadrul mai larg de inasprire a accesului la ajutoare sociale pentru imigranti, anuntata de guvern recent.

Printre aceste masuri, adoptate pe fondul cresterii in forta a partidului anti-imigratie si eurofob Ukip, alocatia de somaj este limitata, de vineri, la sase luni pentru persoanele fara perspectiva de angajare.

O alta masura, somerii europeni nu pot primi alocatie de locuinta, indiferent de perioada de rezidenta in Marea Britanie. Nicio data nu a fost inca anuntata pentru aplicarea acestei masuri.