Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) a dat dreptate unui detinut roman care a reclamat faptul ca, desi este budist, nu primeste un regim vegetarian adecvat in puscarie, scrie AFP.

Refuzul autoritatilor romane de a-i oferi un regim vegetarian detinutului moldovean Ghenadii Vartic, condamnat in 1999 la 25 de ani de inchisoare si in varsta de 40 de ani, in prezent, constituie o incalcare a libertatii religioase, au decis judecatorii europeni.

Decizia nu este insa definitiva: Bucurestiul are la dispozitie trei luni pentru a cere o noua examinare a dosarului, ceea ce Curtea nu este insa obligata sa aprobe.

Pana in 2007, petentul, crescut in ateism, dar convertit ulterior la budism, s-a hranit in conformitate cu religia sa gratie pachetelor trimise de familie. Dar, de atunci, legislatia s-a schimbat si livrarea unor astfel de colete nu a mai fost permisa, obligandu-l pe Vartic sa se hraneasca cu paine.

Prizonierul a incercat sa obtina de la justitia romana meniuri conforme cu credinta sa, dar in zadar. Acesta a precizat ca meniurile vegetariene oferite in perioada de post a crestinilor ortodocsi nu sunt potrivite, fiind prea sarace in calorii.

La randul sau, Administratia Penitenciarelor a sustinut ca regimul vegetarian nu este potrivit pentru Vartic, din cauza hepatitei de care sufera.

In cadrul procedurii din fata CEDO, autoritatile romane au argumentat ca ca suspecteaza anumiti detinuti ca se convertesc la o religie pentru a obtine o hrana mai buna. Dar nimic nu dovedeste ca acesta este si cazul lui Vartic, au notat judecatorii de la Strasbourg.

Acum, Romania va trebui sa plateasca petentul despagubiri morale de 3.000 de euro.