Scutul antiracheta al NATO din Europa este necesar, in ciuda sperantelor legate de un acord preliminar cu Iranul asupra programului sau nuclear, a afirmat luni seful Pentagonului, Chuck Hagel, in cadrul unei discutii cu omologul sau rus Serghei Shoigu, relateaza AFP.

Cei doi au discutat prin intermediul unei videoconferinte, a precizat Pentagonul, intr-un comunicat. In cadrul unei intalniri din 9 august, la Washington, la un moment tensionat al relatiilor ruso-americane generat de dosarul Snowden si de Siria, s-a decis instituirea principiului discutiilor regulate prin intermediului videoconferintei, pentru a "mentine deschis dialogul si cooperarea in aparare".

In cadrul acestei conversatii, secretarul american al Apararii a "considerat ca planul de actiune P5+1 nu elimina nevoia pentru Statele Unite si aliatii sai europeni de a pune in practica proiectul de aparare antiracheta in Europa", anunta Pentagonul, intr-un comunicat.

Hagel "a insistat asupra faptului ca proiectele antiracheta americane si ale NATO nu reprezinta nicio amenintare pentru Rusia", adauga el.

NATO intentioneaza sa amplaseze in Polonia si in Romania rachete anti-racheta, oficial pentru a face fata unei amenintari a Iranului, acuzat ca dezvolta rachete balistice si arme nucleare, ceea ce Teheranul neaga.

La finele lui noiembrie, a fost semnat un acord preliminat intre Teheran si grupul celor 5+1 - care regrupeaza cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate si Germania - si care prevede inghetarea activitatilor nucleare iraniene pentru negocierea unui acord definitiv asupra programului nuclear al Iranului.

Ministrul rus al Afacerilor externe, Serghei Lavrov, a afirmat ca, daca acest acord este incheiat, este inutila amplasarea scutului antiracheta al NATO.

Rusia a confirmat luni ca a instalat rachete balistice tactice in apropierea granitelor sale cu NATO, dar spune ca acest lucru nu incalca reglementarile internationale, scrie agentia rusa RIA Novosti.

Cotidianul Bild din Germania a anuntat in acest week-end ca Rusia a instalat "in tacere" 10 rachete balistice Iskander-M (SS-26 Stone) in enclava Kaliningrad si de-a lungrul granitei cu Estonia, Letonia si Lituania, toate tari membre NATO.

"Amplasarea rachetelor in teritoriul Districtului Militar Vestic nu incalca nicio intelegere internationala", a afirmat purtatorul de cuvant al ministerului Apararii, general maior Igor Konashenkov.

Acesta a refuzat sa precizeze numarul rachetelor amplasate si locatiile specifice.