Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) s-a intrunit marti, incepand cu ora 15.00, la Palatul Cotroceni, sub conducerea presedintelui Traian Basescu. La sedinta a participat si premierul Victor Ponta.

UPDATE 2 CSAT a decis reducerea numarului de militari pentru misiunile din afara teritoriului statului cu 725 de miltiari.

"CSAT a aprobat Planul de intrebuintare a fortelor armate ale Romaniei care se trimit in misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman in anul 2014. Armata Romaniei realizeaza doua misiuni esentiale: apararea Romaniei si, respectiv, apararea aliatilor sai prin participarea la operatii de aparare colectiva si promovarea stabilitatii regionale si globale. Efortul principal il constituie, in continuare, participarea in cadrul operatiei ISAF din Afganistan si cu mentinerea angajarii in teatrul de operatii din Balcani. In anul 2014, Armata Romaniei va disloca la misiuni si operatii din afara teritoriului statului roman un numar de 1.311 militari. Comparativ cu anul 2013, numarul acestor forte este diminuat cu 725 de militari. In ceea ce priveste Ministerul Afacerilor Interne, fortele care vor participa in anul 2014 la misiuni sub egidele Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ale Uniunii Europene, ale Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si ale Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) vor fi de 791 de militari si politisti. Fata de anul 2013, numarul acestora este mai mare cu 301 persoane," se arata in comunicatul publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

De asemenea, o alta tema pe agenda sedintei CSAT a reprezentat-o informarea cu privire la stadiul indeplinirii Programului multianual de restabilire a capacitatii de lupta a Armatei Romaniei pentru perioada 2013 - 2016 si in perspectiva pana in anul 2022. Obiectivele programului au fost stabilite avand la baza o crestere anuala a bugetului Ministerului Apararii Nationale in asa fel incat, in anul 2016, acesta sa ajunga la un nivel de 2% din PIB.

Primul ministru, care este potrivit legii si vicepresedinte al CSAT, nu a participat la precedenta sedinta a Consiliului, din 26 noiembrie, pentru ca avea pe agenda intrevederi cu mai multi prim-ministri, veniti la Bucuresti pentru reuniunea China-Europa Centrala si de Est. El a fost reprezentat atunci de vicepremierul Gabriel Oprea.

UPDATE: Potrivit unui comunicat transmis de Administratia Prezidentiala, pe ordinea de zi a sedintei CSAT sunt incluse si urmatoarele subiecte:

- Raportul prim-ministrului Guvernului Romaniei catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii privind masurile adoptate de Romania in vederea punerii in aplicare a regimurilor de sanctiuni internationale;

- participarea Romaniei la misiunile derulate sub egida Uniunii Europene; stadiu si perspective pentru implementarea Strategiei nationale in domeniul capacitatilor civile;

- Strategia industriei nationale de securitate

- stadiul indeplinirii Programului multianual de restabilire a capacitatii de lupta a Armatei Romaniei pentru perioada 2013 - 2016 ti in perspectiva pana in anul 2012;

- Planul de intrebuintare a fortelor armate ale Romaniei care se trimit la misiuni si operatii in afara teritoriului roman in anul 2014;

- situatia actuala a Fondului National de Adapostire a Populatiei;

- programul de activitate al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru anul 2014.

Pe timpul sedintei vor fi abordate si alte subiecte de interes pentru securitatea nationala, mai precizeaza comunicatul Presedintiei.