Comisarul european pentru Justitie, Drepturi Fundamentale si Cetateni, Viviane Reding, si-a manifestat ingrijorarea fata de directia in care se indreapta lupta impotriva coruptiei din Romania. Comisarul european le-a spus luni europarlamentarilor din comitetul pentru libertati civile ca recentele masuri legislative adoptate de Parlamentul de la Bucuresti vor fi discutate in luna ianuarie, scrie EUObserver.

Viviane RedingFoto: Rompres

"Suntem foarte ingrijorati de faptul ca lucrurile se dezvolta in directia gresita pe frontul anticoruptiei" din Romania, a declarat Viviane Reding.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, 10 decembrie, doua legi de modificare a Codului Penal, cu mai multe amendamente propuse de Deputatii juristi. Practic, parlamentarii au schimbat definitia "conflictului de interese", au scos actele administrative din sfera sa, au micsorat pedeapsa maxima de la 5 la 3 ani, au scos parlamentarii, presedintele si profesiile liberale din randul functionarilor publici, au micsorat termenul prescriptiei speciale si au marit la maxim perioada in care un inculpat care isi acopera prejudiciul integral poate beneficia de reducerea pedepsei.

Modificarile au fost facute luni noapte, intr-o sedinta netransparenta a Comisiei Juridice din Camera Deputatilor. Pretextul pentru modificarea Codului Penal a fost o initiativa legislativa din 2011, care prevedea eliminarea din Codul Penal a unei prevederi declarate neconstitutionale.

Ambasada SUA a transmis o reactie extrem de dura fata de modificarile Codului Penal din sedinta de ieri a Camerei Deputatilor. "Aceasta actiune a Parlamentului reprezinta o indepartare de la principiile transparentei si ale statului de drept si este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia Romaniei", se arata in pozitia Ambasadei SUA transmisa HotNews.ro.

Reactii negative au fost formulate si de Ambasada Germaniei,Ambasada Olandei, Ambasada Marii Britanii si Comisia Europeana.

Si socialistii din Parlamentul European au criticat modificarea Codului Penal de catre Legislativul de la Bucuresti. Liderul socialistilor din PE, Hannes Swoboda, spune la RFI ca modificarile incalca valorile UE si ca deputatii s-au grabit. In opinia sa, "PSD trebuie sa spuna foarte clar ca acest gen de activitati pripite si negandite, care contravin valorilor europene sunt inacceptabile".

Citeste si: