Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat luni ca, in cadrul intalnirii cu deputatii juristi, a aratat ca este necesara un dialog mai apropiat atunci cand se doreste modificarea unor acte normative "pentru ca buna noastra credinta s-ar putea sa se loveasca de detalii pe care membrii Parlamentului nu le pot cunoaste uneori". Cazanciuc a adaugat ca, in contextul in care decizia Curtii Constitutionala pe modificarile noului Cod Penal sunt asteptate dupa 15 ianuarie iar noul cod intra in vigoare la 1 februarie, " raman fara obiect discutiile pe lucruri concrete asa cum au fost ele recent aprobat".

Robert Cazanciuc (foto arhiva)Foto: AGERPRES

Principalele declaratii facute de Robert Cazanciuc dupa intalnirea cu membrii Comisiei Juridice din Camera Deputatilor:

  • Am primit o invitatie de a veni astazi aici pentru a continua dialogul. A fost un dialog destul de consistent, incepand de la texte de lege pana la vechiul si noul Cod Penal.
  • Noi am explicat vineri membrilor comisiei juridice ratiunea unor texte din Codul Penal, astazi am intrat putin in detalii primind din partea membrilor comisiei lucruri in plus cu privire la  ratiunea unor texte. E clar ca e nevoie de un dialog mai apropiat in perioada urmatoare. Acum avem o anumita realitate, si anume CCR are sesizare pe aceste dispozitii recente. Practic, CCR se va pronunta dupa 15 ianuarie si nu vom mai putea vorbi de modificari pentru ca de la 1 februarie avem in vigoare un nou Cod Penal si avem un angajament politic ferm de a respecta acest termen de intrare in vigoare - 1 februarie - a noului Cod Penal. Practic, raman fara obiect discutiile pe lucruri concrete asa cum au fost ele recent aprobate.
  • Urmeaza sa discutam de aici incolo mult mai aproape cu membrii comisiei juridice atunci cand apar initiative parlamentare.
  • Nu as vrea sa discut chestiuni concrete pana nu se pronunta CCR. Am si discutat cu mai multi colegi de ai mei de obligatia de rezerva de a comenta in spatiul public lucruri foarte clare pana nu verificam cu foarte mare atentie mai ales ratiunea unor texte. Cu toata buna credinta, riscam sa gresim.
  • Asta e rostul dialogului avut vineri si astazi, de a intelege ratiunea unor texte pentru a nu gresi pe viitor.
  • (intrebat daca este in favoarea sau contra modificarilor operate in noul Cod Penal) Nu as vrea sa discut chestiuni concrete pana nu se pronunta Curtea.
  • Faptul ca a fost o lipsa de comunicare in spatiul public, deja toata lumea este de acord cu acest lucru. Nu vreau sa discut pe chestiunile tehnice.
  • (intrebat daca parlamentarii ar trebui sa ramana functionari publici) E o discutie care poate fi facuta, in ce masura un parlamentar este sau nu un functionar public, exista notiuni diferite in sens civil si in sens penal. Cred ca si aici va trebui sa asteptam decizia CCR.
  • (intrebat daca a fost contactat de reprezentati ai Comisiei Europene in legatura cu aceste modificari) Nu in mod special, dar exista un dialog pe care il am in mod permanent cu reprezentatii CE si, in cadrul acestui dialog, evident ca am discutat despre modificari la Codul Penal. Repet, nu suntem intr-o formula in care cineva ne cearta pentru anumite lucruri ci avem un dialog in care noi incercam sa explicam ratiunea unor demersuri in plan intern.
  • (intrebat daca, in calitate de ministru al Justitiei, este ingrijorat de modificarile Codului Penal) Singurul lucru pe care l-am spus astazi destul de ferm membrilor comisiei este dorinta mea de un dialog mai apropiat atunci cand avem initiative de a modifica acte normative pentru ca buna noastra credinta s-ar putea sa se loveasca de detalii pe care membrii Parlamentului nu le pot cunoaste uneori.
  • (despre legea gratiei) Pe aceasta initiativa parlamentara, ministerul a dat un aviz negativ. Din punctul meu de vedere ca administrator de sistem este o solutie de a degreva administratia penitenciarilor care este supraincarcata - exista condamnari la CEDO pentru conditiile de detentie - insa acest lucru trebuie facut cu foarte mare atentie, trebuie vazut pentru ce tip de infractiuni aceasta masura poate fi luata pentru a avea acceptare sociala.
  • E nevoie de o dezbatere pe un asemenea act normativ.