Persoanele vizate in dosarul mitei de la firme de pompe funebre luau de la reprezentantii acestora intre 300 si 700 de lei pentru fiecare deces semnalat, in acest dosar fiind retinut, pana in prezent, un singur invinuit, au declarat, luni, reprezentantii Parchetului Capitalei, potrivit Mediafax.

Procurorul Corina Paraschivescu, purtator de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, a mai precizat ca au fost puse sub invinuire 26 de persoane, intre care zece politisti, un angajat al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), trei reprezentanti ai unor firme de pompe funebre, precum si personal medical.

Invinuitii care au fost audiati in cursul zilei de luni si-au recunoscut faptele, a mai spus Paraschivescu.

Zeci de perchezitii au avut loc, luni dimineata, in Capitala, fiind vizate aproximativ 60 de persoane, printre care politisti si angajati ai Serviciului de Ambulanta si SMURD, suspectati ca luau bani de la doi patroni ai unor firme de pompe funebre, au declarat, anterior, surse din randul anchetatorilor.

Sursele citate au precizat ca printre persoanele suspectate sunt si zece politisti de la sectiile 25 si 22 din Capitala.

Anchetatorii fac perchezitiile intr-un dosar de luare de mita si divulgare de informatii nedestinate publicitatii. Susele citate au precizat ca la acest caz se lucreaza de aproximativ un an.

Potrivit informatiilor obtinute de anchetatori, suspectii ii anuntau pe reprezentantii firmelor de pompe funebre cand aveau loc decese in urma unor accidente.

La perchezitii au participat ofiteri de la Serviciul Omoruri si Directia Generala Anticoruptie, actiunea fiind coordonata de Parchetul Tribunalului Bucuresti.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, pentru Mediafax, ca Ministerul Sanatatii a primit sesizari privind firme de pompe funebre care erau anuntate despre accidente de catre angajati de la Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) si Serviciul de Ambulanta Bucuresi - Ilfov (SABI), precum si de catre politisti, inainte ca decesul sa fie declarat.

"Am primit aceste sesizari de cateva luni. Era vorba de unele firme de pompe funebre care erau anuntate despre un posibil deces inainte ca acesta sa se fi produs, adica sa fi fost declarat decesul de catre medici", a spus secretarul de stat din Ministerul Sanatatii.

Managerul SABI, Alis Grasu, a declarat ca sprijina ancheta autoritatilor, pentru rezolvarea acestui caz, cu atat mai mult cu cat faptele comise de angajati ai institutiei sunt interzise prin regulamentul intern si fisele de post.

"Conducerea SABI sprijina ancheta autoritatilor competente ale statului in acest caz. Regulamentul intern si fisa postului interzic aceste fapte", a spus Grasu.