Deputatul PSD Marian Neacsu a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului General. Social-democratul este acuzat de conflict de interese. Marian Neacsu este cel care a suplimentat ordinea de zi a sedintei de plen de marti, 10 decembrie, introducand proiectul de lege privind amnistia/gratierea, modificarile la Codul Penal si legea lobby-ului. In plus, deputatul PSD este unul din cei 13 initiatori ai unui proiect de lege depus la inceputul lunii in Parlament care face imposibila anchetarea parlamentarilor de catre ANI.

Marian NeacsuFoto: AGERPRES

HotNews.ro informa vineri, citand surse judiciare, ca procurorii de la Parchetul General au semnat rechizitorul privind trimiterea in judecata a deputatului PSD, Marian Neacsu, acuzat de Agentia Nationala de Integritate, in noiembrie 2011, de conflict de interese pentru ca si-a angajat fiica la biroul parlamentar. Marian Neacsu este lider de grup parlamentar PSD, fiind si unul dintre cei care au votat dezincriminarea conflictului de interese in sedinta de marti 10 decembrie.

Potrivit Parchetului General, procurorii arata in rechizitoriul intocmit ca "Neacsu Marian, in calitate de deputat in cadrul Parlamentului Romaniei, a formulat cererea de angajare a fiicei sale in cadrul biroului sau parlamentar si apoi a avizat contractul de munca pe perioada determinata (iulie 2009 - decembrie 2012) in baza caruia s-a realizat in mod direct un folos material pentru aceasta".

"Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Inaltei Curti de Casatie si Justitie", se mai arata in comunicatul de presa al PICCJ.

ANI l-a acuzat pe Neacsu de conflict de interese, alaturi de alti cinci parlamentari, in noiembrie 2011, cand a sesizat si Parchetul General. Potrivit comunicatului Agentiei de la acea vreme, "domnul Marian NEACSU, deputat in Parlamentul Romaniei, a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea fiicei sale, doamna Cristina Monica NEACSU, incepand cu data de 01.07.2009 - prezent, in cadrul Biroului Parlamentar - Circumscriptia electorala nr. 23 Ialomita, incalcand, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei"

Sub aspect penal, angajarea rudelor intra, potrivit ANI, sub incidenta articolului 2531 din Codul Penal al Romaniei: "Fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pina la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima".

Reamintim ca parlamentarii au votat marti, 10 decembrie, doua proiecte de lege privind modificarea noului Codului Penal, programat sa intre in vigoare la 1 februarie 2014. Potrivit acestor modificari, parlamentarii au fost scosi din categoria functionarilor publici astfel incat nu mai pot fi anchetati de ANI sau de procurori sub acuzatia de conflict de interese.