Consiliul International al Parlamentarilor Evrei condamna in termeni vehementi difuzarea colindului cu accente antisemite la TVR3, considerand ca este vorba de o actiune "profund ofensatoare" care aminteste de "cele mai negre zile ale antisemitismului european", conform unui comunicat oficial, citat de Mediafax.

"Am fost profund ofensat de difuzarea unui colind antisemit crestin la Televiziunea publica din Romania", a declarat congresmenul american Eliot L. Engel, presedintele Consiliului International al Parlamentarilor Evrei (ICJP), o asociatie cu sediul la Ierusalim creata de Knesset, de Congresul Evreiesc Mondial, de Ministerul israelian de Externe si de asociatia Israel Forum.

"Acest limbaj ofensator mi-a amintit de cele mai negre zile ale antisemitismului european, atunci cand manifestarile deschise de ura si bigotism erau o practica obisnuita. Este deranjant ca un post de televiziune nu ezita sa difuzeze o astfel de actiune dezgustatoare si odioasa", adauga liderul ICJP, conform unui comunicat postat pe site-ul Congresului Evreiesc Mondial.

Postul public TVR 3 a difuzat, vineri, in cadrul emisiunii de relansare a canalului, un colind antisemit, fiind reclamat la Consiliul National al Audiovizualului (CNA) si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) de catre Grupul pentru Dialog Social si Revista 22. Grupul de colindatori Ansamblul "Dor transilvan" a cantat, in cadrul emisiunii, un colind in care este folosit de mai multe ori termenul "jidov", in mesaje antisemite. "A nascut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toata lumea i se-nchina, / Numai jidovii-l ingana. / Jidovan afuristit / Nu l-ar rabda Domnul sfant / Nici in cer, nici pe pamant.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Sa iasa sfara [= fum] in drum", potrivit unui fragment din colind.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, in sedinta de joi, sa amendeze cu 50.000 de lei Societatea Romana de Televiziune (SRTv), din cauza ca pe TVR 3 si TVR Cluj a fost difuzat, pe 6 decembrie, un colind antisemit, care a incalcat legislatia audiovizualului. Decizia a fost luata joi de CNA, la propunerea Laurei Georgescu, presedintele Consiliului, cu sapte voturi "pentru" (Laura Georgescu, Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Cristina Trepcea si Radu Calin Cristea) si un vot "impotriva" (Christian Mititelu). Sanctiunea a fost aplicata pentru incalcarea Articolului 3, alineatul 1, din Legea audiovizualului, potrivit caruia "Prin difuzarea si retransmisia serviciilor de programe se realizeaza si se asigura pluralismul politic si social, diversitatea culturala, lingvistica si religioasa, informarea, educarea si divertismentul publicului, cu respectarea libertatilor si a drepturilor fundamentale ale omului", si a Articolului 47, alineatul 1, din Codul de reglementare a continutului audiovizualului, potrivit caruia "Este interzisa difuzarea in programele audiovizuale a oricaror forme de manifestari antisemite sau xenofobe".