Vicepremierul Liviu Dragnea spune ca un grup de lucru din Ministerul Dezvoltarii Regionale cauta sursele pentru majorarea salariilor functionarilor publici, dupa care solutiile vor fi discutate cu FMI, adaugand ca inclusiv mediul de afaceri privat cere cresteri pentru bugetari.

Vicepremierul Liviu Dragnea a spus, vineri, intr-o conferinta de presa la Timisoara, ca un grup de lucru format in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice analizeaza posibilele surse pentru majorarea salariilor functionarilor publici, transmite Mediafax.

"Avem un grup de lucru la minister pentru a stabili care sunt sursele pentru majorarea salariilor functionarilor publici. Cererile lor de majorare a salariilor sunt indreptatite. Un primar, nu mai stiu de unde era, mi-a spus ca din 20 de functionari cati avea initial a ramas cu opt si a mai spus ca dupa Anul Nou ii va pleca si secretarul si alti functionari si ca va ramane cu cinci angajati. Aceasta problema e in atentia noastra si speram sa gasim o solutie. Vreau mai intai sa identificam sursa pentru finantare, apoi vom incerca o negociere cu FMI. Nu pot da un termen. Este o problema mai veche, de cativa ani, care este foarte importanta. Fiind functionari putini, au multe sarcini si sunt indreptatiti sa fie mai bine platiti", a declarat Dragnea.

Acesta a adaugat ca slaba salarizare din sistemul public se rasfrange si asupra domeniului privat.

Dragnea a spus ca oamenii de afaceri din mediul privat i-au spus ca este necesara o salarizare corecta si rezonabila a functionarilor publici, intrucat de calitatea acestora depind si ei.

"Pe de alta parte, multi functionari publici se gandesc sa iasa din sistem din cauza salariilor mici, ei fiind si nemultumiti ca sunt constransi de lege sa desfasoare si alte activitati", a afirmat vicepremierul.

Potrivit acestuia, analiza facuta de grupul de lucru din cadrul Ministerului Dezvoltarii ar putea fi finalizata in februarie 2014.

Potrivit unui document obtinut de Mediafax in vara acestui an, salariile bugetarilor vor fi majorate anual prin noua lege a salarizarii, incepand cu 2014, in mod etapizat si succesiv, dar numai pentru anumiti functionari, respectiv aceia al caror salariu de incadrare este mai mic decat cel care va rezulta prin aplicarea noii legi.

Prin noua lege a salarizarii personalului platit din fonduri publice pregatita de Guvern pentru 2014 si anii urmatori, salariile de baza pentru fiecare clasa de salarizare vor fi determinate ca valori nominale folosind un coeficient I in valoare de 800 lei, corespunzator salariul minim brut pe tara de la 1 iulie, si coeficientii de ierarhizare existenti, iar diferenta dintre doua clase de salarizare succesive va fi pasrata la 2,5%.