Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, a declarat ca poarta discutii cu autoritatile de la Paris cu privire la posibilitatea de a introduce in unele scoli din Franta un curs optional de limba si cultura romana. "Un principiu european este important: fiecare copil sa aiba dreptul sa invete in limba in care se simte confortabil si, evident, limba materna este aceasta limba", a explicat ministrul, citat de Agerpres.

Ministrul Remus Pricopie a declarat la Forumul romanilor de pretutindeni ca "un principiu european este important: fiecare copil sa aiba dreptul sa invete in limba in care se simte confortabil si, evident, limba materna este aceasta limba. (...) Incercam sa facem si suntem in discutie cu Ministerul Educatiei din Franta pentru a introduce limba si cultura ca un curs optional pentru copii".

"Problematica insa este mult mai complicata. (...) Sunt cateva zeci de mii de copii, daca adunam pe toate judetele, care s-au intors anul trecut in tara si evident ca exista un mecanism pus la punct de integrare imediata a lor in scolile romanesti, de recuperare, atunci cand vorbim de carente in ceea ce priveste limba romana sau alte discipline", a declarat Remus Pricopie, citat de Agerpres.

Ministrul Educatiei a sustinut ca "daca pe zona universitara sunt deja facuti anumiti pasi, (...) nu acelasi lucru putem sa spunem pe zona invatamantului preuniversitar si tehnic. Este pe agenda noastra, sa vedem in ce masura putem sa oferim aceste programe celor care sunt in Europa in acest moment si doresc o calificare".

Potrivit lui Pricopie, "acum zece ani problema calificarilor la nivel de invatamant profesional si tehnic nu exista pentru romanii din Europa, pentru ca marea majoritate care erau plecati in Europa erau cu studii superioare, cu o meserie bine asumata, prin urmare, ei sunt imediat accesati pe piata muncii".