Deputatul Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, se declara "revoltat, consternat si total dezamagit" de difuzarea, de catre postul public TVR 3, a unui colind cu caracter vadit antisemit, dar precizeaza, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca nu este de acord cu incriminarea adusa lui Emil Boc, primar al municipiului Cluj Napoca, "ca avand o raspundere personala in aceasta problema".

"Aflat in timpul unei intalniri (la Tel Aviv - in Israel) cu reprezentanti ai Rabinilor originari din Romania, Comitetelor Rabinice din Mare Britanie si SUA, am fost revoltat, consternat si total dezamagit de incidentul petrecut in cadrul unei emisiuni, transmise in direct, a postului public TVR 3. Indiferent de motivatie, nu este tolerabil ca o astfel de situatie sa apara nici macar din greseala, ignoranta sau neatentie. Nu este acceptabil ca astfel de formulari, de o natura clara, antisemita intr-un mod complet grosolan, sa apara si sa fie transmise in spatiul public, chiar si avand originea intr-o 'formulare arhaica'", afirmat acesta, intr-un comunicat publicat vineri.

Acesta afirma ca, "indiferent de contextul unui colind, un asemenea text este facut sa semene ura si sa genereze antisemitism": "Condamn cuvintele in sine ca reprezentand o grava jignire adusa evreilor din intreaga lume, mai cu seama celor care au pierit in Holocaust sau care au suferit tragedia acestei perioade negre din istorie. Amintesc doar ca, in aprilie - mai 1944, peste 10 mii de evrei din Cluj au luat drumul fara intoarcere al lagarelor de concentrare nazista de la Auschwitz, Dachau etc".

Acesta precizeaza ca Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania a solicitat, "in mod special autoritatilor publice locale competente sa dispuna scoaterea de la comercializare a CD-urilor continand acest colind".

"In acelasi timp, nu agreez incriminarea adusa dlui. Emil Boc - primar al municipiului Cluj Napoca, ca avand o raspundere personala in aceasta problema. Am avut o colaborare excelenta cu dl. Boc in trecut", spune Aurel Vainer, care subliniaza ca, in parioada in care democrat-libralul a fost prim ministru al Romaniei, "Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania a primit un sprijin continuu si important din partea domniei sale pentru solutionarea eficienta a unor problemele ale vietii evreiesti".

"Din informatiile pe care le detin, relatiile primarului mun. Cluj Napoca cu reprezentantii evreilor din acest oras sunt dintre cele mai bune. Imi doresc ca acestea sa fie continuate si sa realizeze impreuna proiectele pe care le au in vedere", adauga acesta.