Presedintele Traian Basescu a spus vineri ca declaratiile lui Victor Ponta legate de Chevron reprezinta un "santaj pe fata" la adresa Statelor Unite ale Americii, afirmand ca nu a crezut ca se poate ajunge pana aici.

"A fost un santaj la adresa SUA, nu am crezut ca se poate ajunge la asemenea declaratii, a fost un santaj pe fata. Nu-i dau nici macar scuza ca a gresit, pentru ca ar fi revenit asupra declaratiei", a spus seful statului, invitat in studioul Evz.

Acesta a precizat ca si SUA, si Germania, si Franta sau Olanda isi vor sustine mereu companiile, "dar sa nu va imaginati ca vor face compromisuri de la statul de drept pentru un contract".

Primul ministru a facut joi o referire nu foarte explicita legata de activitatea Chevron in Romania, unde compania este implicata in explorarea gazelor de sist.

Iata declaratia integrala a lui Victor Ponta:

"Am vazut declaratii de principiu. Nu cred ca vreo ambasada europeana contesta dreptul Parlamentului de a legifera, pentru ca si in tara lor e la fel. Singura reactie care cred ca a fost total gresita pentru ca nu se referea la realitate a fost a Ambasadei SUA, care vorbea despre investitiile americane. Din cate stiu eu, Chevronul investeste in Romania sau poate sa plece din Romania daca nu se aplica legea si daca nu reusim sa aratam ca putem sa protejam proprietatea privata. Nu mi-a zis nimeni vreodata de la Chevron cum e cu parlamentarii. De fiecare data mi-au spus ca daca proprietatea privata poate fi aparata - mesajul meu public si activitatea MAI le cunoasteti - si aici cred ca a fost o greseala si o sa transmit acest lucru."

De asemenea, Victor Ponta a criticat Ambasada SUA pentru reactia dura la adresa modificarii Codului Penal: "reactia a fost o greseala si o sa le comunic asta", a spus joi Ponta, in prima sa reactie publica dupa votul din Parlament in care demnitarilor le-a fost acordata o super-imunitate.

Victor Ponta a facut referire la faptul ca Ambasada SUA a spus, in reactie la votul Parlamentului, ca votul din Parlament reprezinta "un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia Romaniei". Ponta a facut referire la prezenta Chevron in Romania.