Ambasada SUA la Bucuresti considera difuzarea de catre postul public de televiziunea TVR a unui colind care "glorifica Holocaustul si violenta impotriva evreilor ca o expresie inacceptabila de antisemitism ce trebuie condamnata in termeni fermi si fara echivoc".

"Intoleranta si ura sunt inacceptabile si nu trebuie sa fie incurajate, mai ales prin intermediul televiziunii publice", se arata intr-un comunicat al ambasadei, remis HotNews.ro.

Diplomatia americana precizeaza ca apreciaza pozitia oficialilor romani de condamnare a difuzarii colindului si cere tuturor romanilor "sa respinga rasismul si pe cei care sustin astfel de acte ca expresie acceptabila a identitatii culturale".

In cadrul emisiunii de lansare a postului TVR 3, ca televiziune dedicata mediului rural, in asociere cu Ministerul Agriculturii condus de Daniel Constantin, presedintele PC, formatia "Dor transilvan" a interpretat un colind care continea versurile:

  • "A nascut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toata lumea i se-nchina, / Numai jidovii-l ingana. / Jidovan afuristit / Nu l-ar rabda Domnul sfant / Nici in cer, nici pe pamant.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Sa iasa sfara [= fum] in drum". Prezentatoarea TVR din Cluj incheie colinda astfel: "Multumim de colinda, multumim de colinda!"

Difuzarea acestui colind a fost condamnata miercuri si de Ambasada Israelului la Bucuresti, care si-a exprimat "profunda ingrijorare".