Premierul Victor Ponta a declarat joi ca, imediat ce are un raspuns pozitiv de la Comisia Europeana privind propunerea de a amana intrarea in vigoare a taxei de 7 centi pe motorina fara a redeschide bugetul, va discuta cu presedintele Traian Basescu cu propunerea de a promulga bugetul pe 2014, astfel ibcat sa se poata intra de la 1 ianuarie "in buna functionarea a institutiilor". "Decizia CCR de a amana pentru 10 ianuarie decizia privind descentralizarea ne incurca, ca sa spun asa. In mod normal, de la 1 ianurie nu doar institutiile ci si finantarea acestora trebuia sa inceapa. Regret faptul ca nu s-a putut da o decizie mai rapida", a declarat premierul.

Declaratii Victor Ponta:

  • (intrebat cand se va intalni cu presedintele Traian basescu pentru a discuta despre bugetul pe 2014) Cand doreste si domnia sa, eu l-am sunat il voi suna din nou. L-am sunat luni, inainte sa va anunt.
  • Asteptam pozitia Comisiei Europene legate de acea propunereaa a noastra ca fara a redeschide bugetul sa putem sa amanam intrarea in vigoare a taxei de 7 centi pe motorina.
  • Imediat ce avem raspunsul oficial al CE, si in speranta ca acest raspuns e favorabil, il prezint si presedintelui cu propunerea de a promulga bugetul si de am putea sa intram de la 1 ianurie in buna functionarea a institutiilor.
  • Decizia CCR de a amana pentru 10 ianuarie decizia privind descentralizarea ne incurca, ca sa spun asa. In mod normal, de la 1 ianuarie nu doar institutiile ci si finantarea acestora trebuia sa inceapa. Regret faptul ca nu s-a putut da o decizie mai rapida.
  • Presedintele a afirmat tot timpul - acum care e credibilitatea domniei sale o stabiliti dvs. - ca nu e de acord cu acciza pentru ca aceasta se va reflecta in pretul produsului. Toate prdusele comerciale se transporta cu mijloace de transport care folosesc motorina, daca presedintele a fost sincer, atunci cand spunea ca e ingrijorat de pretul produselor, decizia de a nu aplica acciza la motorina satisface aceasta ingrijoarea. Daca era un nod in papura ca sa retrimita bugetul, atunci puteam sa luam toate accizele si tot il va retrimite.
  • Nu cred ca e exista o tara europeana la care pretul la benzina si la motorina sa fie identic.
  • Accizele se stabilesc prin politica fiscal-bugetara a Guvernului si sunt aprobate de catre de Parlament. Sunt decizii de oportunitate.
  • (intrebat cand asteptata raspuns de la CE) Pana miercuri, daca este pozitiv, miercuri putem adopta ordonanta de amanare a acelei accize.