Curtea Constitutionala a decis, miercuri, sa amane pentru 10 ianuarie 2014, sesizarea PDL legata de proiectul legii descentralizarii, adoptat in noiembrie prin asumarea raspunderii de catre Guvern, scrie Mediafax.

Curtea ar fi trebuit sa ia in discutie miercuri sesizarea PDL, dar a decis sa amane cauza pana pe 10 ianuarie 2014.

Potrivit unor surse oficiale, judecatorii constitutionali au primit in cazul acestei sesizari 4.000 de pagini de documente, pe care nu au avut timp sa le studieze.

De asemenea, acestia au solicitat avizele emise pe proiectul de lege.

PDL a sesizat Curtea Constitutionala in privinta legii descentralizarii si a notificat Camerei Deputatilor acest demers, a informat formatiunea politica, in 29 noiembrie.

Sesizarea a fost semnata de 70 de deputati democrat-liberali.

"Sesizarea catre Curtea Constitutionala a Romaniei arata ca, in opinia semnatarilor, legea privind descentralizarea unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale incalca dispozitiile constitutionale din articolul 1 (aliniate 1,3,4 si 5), articolul 61 (aliniat 1), articolul 102 (aliniat 1), articolele 120-122, articolul 114 si 136", s-a aratat in comunicatul PDL.

PDL opineaza ca: "proiectul incalca articolul care consacra unitatea statului roman (...) legea permite transferul de proprietate intre unitatile administrativ- teritoriale fara hotarare de Guvern (...) legea incalca principiile fundamentale ale descentralizarii si principiile constiutionale in ce priveste purtatorii autonomiei locale care sunt consiliile locale si primarii" si ca procedura angajarii raspunderii este neconstitutionala.

Guvernul si-a asumat raspunderea pe proiectul legii descentralizarii in 19 noiembrie.

Vicepremerul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, a precizat ca domeniile care vor fi descentralizate, ca si competente, atributii si institutii, sunt sanatatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul si sportul, autorizarea si clasificarea in turism, cluburile si bazele sportive, taberele scolare, precum si competentele teritoriale legate de pescuit.