Lucian Bolcas este propunerea Senatului Romaniei pentru functia de judecator al Curtii Constitutionale, anunta B1Tv. Bolcas ar urma sa ocupe locul ramas vacant dupa plecarea Iuliei Motoc, ce urmeaza sa depuna juramantul ca judecator la CEDO pe 18 decembrie. Lucian Augustin Bolcas (71 de ani, avocat), este avocatul lui Adrian Nastase si a fost deputat PRM in doua legislaturi: 2000-2004 si 2004-2008. In perioada 2000-2004, Bolcas a fost si liderul grupului parlamentar al PRM din Camera Deputatilor. In anul 2010 a fost exclus din PRM, inscriindu-se ulterior in PSD Ilfov. Dupa ce a fost propus de Senat ca judecator la CCR, Bolcas mai are un singur pas pentru a fi numit la Curtea Constitutionala: el trebuie sa fie votat de plenul Senatului.

Lucian BolcasFoto: Agerpres

"Am fost propus de PSD. Evident ca voi accepta, este o onoare", a confirmat Bolcas pentru Mediafax. Intrebat cand anume va fi numit, el a declarat ca "probabil saptamana viitoare, deoarece pe 18 decembrie expira mandatul Iuliei Motoc". "Am fost propus nu in locul doamnei Motoc, ci pe propriul meu loc", a adaugat Lucian Bolcas.

"Pentru mine care am o lunga cariera juridica a fost ceva deosebit. Pentru un jurist, o asemenea pozitie reprezinta incununarea intregii sale carierea. Eu imi iubesc dincolo de limite profesia si mi-am inchinat intreaga viata. Un prieten mi-a spus ca . M-a emotionat ceea ce mi-a spus. Sunt multe care trebuie schimbate, sunt multe care trebuie pastrate", a declarat Lucian Bolcas miercuri la Romania TV.

"Deviza mea in viata este cum sunt ce am fost, voi fi cum sunt", a declarat fostul deputat miercuri dimineata la B1 Tv. Intrebat daca in urma propunerii este sigur de numirea sa la CCR, Bolcas a raspuns ca "Nu, aceasta siguranta nu poti sa o ai, pentru ca ar insemna o obraznicie, o infatuare."

Premierul Victor Ponta declara, pe 2 octombrie, ca va exista un candidat comun al USL care sa o inlocuiasca pe Iulia Motoc la Curtea Constitutionala.

Iulia Motoc anunta, duminica, pe Facebook, ca mai are doar o saptamana ca judecator la Curtea Constitutionala, dupa care va pleca judecator la CEDO. "Ultima saptamana ca judecator al Curtii Constitutionale. Pe 18 decembrie voi depune juramantul ca judecator al CEDO, la Strasbourg", scria Iulia Motoc pe contul sau de Facebook.

Lucian Bolcas a facut parte din echipa de avocati care l-a aparat pe Adrian Nastase in dosarul Trofeul Calitatii, in care fostul premier a fost condamnat, in iunie 2012, la doi ani de inchisoare cu executare.

Fost deputat si fost prim-vicepresedinte al PRM, el a fost exclus din Partidul Romania Mare la data de 9 martie 2010, dupa ce Corneliu Vadim Tudor l-a acuzat de "tradarea" intereselor formatiunii politice.