"Numarul mare al sarcinilor in randul adolescentelor din Romania si al bolilor cu transmitere sexuala este ingrijorator", a declarat pentru HotNews.ro ambasadorul Olandei in Romania, Matthijs van Bonzel. Intr-un scurt interviu acordat HotNews.ro cu ocazia Zilei Internationale a Drepturilor Omului, Matthijs van Bonzel a afirmat ca "guvernul Olandei urmareste cu interes implementarea in Romania a recomandarilor ONU cu privire la imbunatatirea drepturilor sexuale si reproductive".

Matthijs van BonzelFoto: Agerpres

Ambasada Olandei impreuna cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul Euroregional pentru Initiative Publice (ECPI) si Societatea pentru Educatie Contraceptiva si Sexuala au organizat astazi, 10 decembrie, cu ocazia Zilei Internationale a Drepturilor Omului, atelierul "Drepturile sexuale si reproductive, drepturi ale tuturor".

In cadrul evenimentului, reprezentantii ONG-urilor prezente au avertizat ca sanatatea sexuala si a reproducerii nu este o prioritate pentru Guvernul Romaniei, desi Romania este pe primele locuri in Uniunea Europeana in ceea ce priveste nasterile la minore, iar rata mortalitatii materne si la cancere genitale este de patru ori mai mare decat in restul UE. In fiecare an, nasc peste 20.000 de fete sub 19 ani, dintre care peste 4.000 sunt la a doua nastere, au precizat acestia.

Citeste mai jos un scurt interviu acordat HotNews.ro de catre Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei in Romania:

Rep: De ce este interesata Olanda sa puna accent in Romania pe drepturile sexuale si reproductive?

Matthijs van Bonzel: Drepturile sexuale si reproductive sunt parte a Drepturilor Omului. De-a lungul anilor, Ambasada Olandei a marcat celebrarea Zilei Internationale a Drepturilor Omului prin evenimente dedicate diferitelor drepturi: drepturile politice, drepturile minoritatilor, drepturile sociale.

Rep: Avand in vedere recomandarile internationale acceptate de Romania la Natiunile Unite pentru imbunatirea situatiei drepturilor omului, exista un dialog cu autoritatile romane pentru a vedea in ce masura acele recomandari sint puse in practica? Stim, de pilda, ca Strategia Nationala HIV/SIDA si Strategia Nationala pentru Sanatate Sexuala si Reproductiva nu au fost inca adoptate de Guvernul Romaniei, desi ambele au un caracter de urgenta.

Matthijs van Bonzel: Guvernul Olandei urmareste cu interes implementarea in Romania a recomandarilor ONU cu privire la imbunatatirea drepturilor sexuale si reproductive. Pana in prezent, guvernului olandez nu i-a fost solicitata asistenta, insa daca guvernul roman ar cere sprijin prin expertiza sau schimb de bune practici, noi cu siguranta am fi dispusi sa le acordam.

Rep: Se vorbeste despre existenta in Romania a unei epidemii HIV/SIDA. Exista o corelatie intre drepturile sexuale si reproductive si rata mare a persoanelor infectate HIV?

Matthijs van Bonzel: Nu suntem siguri ca informatiile cu privire la existenta unei epidemii HIV/SIDA in Romania sunt corecte. Cu toate acestea, este un fapt dovedit ca in acele tari unde nu exista suficiente informatii cu privire la riscurile asociate sexului neprotejat si unde nu exista programe de distribuire gratuita a mijloacelor de protectie, numarul persoanelor infectate tinde sa creasca.

Rep: Avand in vedere numarul mare de sarcini la adolescente si cresterea numarului celor afectati de infectii cu transmitere sexuala in Romania, credeti ca este nevoie de implementarea unui proiect de educatie sexuala in scolile publice?

Matthijs van Bonzel: Numarul mare al sarcinilor in randul adolescentelor din Romania si al bolilor cu transmitere sexuala este ingrijorator. Speram ca prin evenimentul organizat astazi de catre Ambasada noastra impreuna cu ONG-urile active in acest domeniu putem creste gradul de constientizare asupra problemelor existente.

Rep: Care este modelul olandez de educatie sexuala in scolile publice? A dat acesta rezultate in Olanda, sunt lucruri pe care Ministerul Educatiei in parteneriat cu Ministerul Sanatatii le-ar putea prelua si adapta pentru societatea romaneasca?

Matthijs van Bonzel: In 2012, numarul sarcinilor in randul adolescentelor din Olanda a fost mai mic ca niciodata. 2.200 de fete si femei au dat nastere unui copil. La nivel global, numai Danemarca si Elvetia au avut un rezultat mai bun. De asemenea, rata avorturilor este mai mica decat in majoritatea statelor. Desi exista o corelatie intre nivelul veniturilor dintr-o tara si numarul sarcinilor in randul adolescentelor, Olanda se claseaza mai sus decat multe tari cu un nivel al bunastarii comparabil. Abordarea olandeza este foarte concentrata pe prevenirea afectiunilor cu transmitere sexuala si a sarcinilor.

Olanda ofera o abordare cuprinzatoare de preventie pentru persoane si pentru scoli. Adolescentii au acces la informatii concrete despre sexualitate si sanatate, la produse de baza, inclusiv contraceptive si contraceptie de urgenta, la servicii inclusiv de screening si tratament pentru infectiile cu transmitere sexuala, avort in conditii de siguranta si consiliere, precum si la prevenirea transmiterilor de la mama la copil, pentru a numi cateva exemple. Serviciile sunt favorabile tinerilor: sunt confidentiale, disponibile 24/7 si la preturi accesibile. Desi cele mai multe scoli au oferit deja educatie sexuala, incepand de anul acesta toate scolile au obligatia sa faca acest lucru.

Rep: Care sunt cele mai importante recomandari facute Romaniei in cadrul ONU pe zona drepturilor sexuale si reproductive si care din punctul dumneavoastra de vedere ar trebui aplicate rapid?

Matthijs van Bonzel: Consideram ca toate recomandarile formulate de ONU sunt la fel de importante si ar trebui sa fie abordate in mod corespunzator.

In fiecare an nasc peste 20.000 de fete sub 19 ani, dintre care peste 4.000 sunt la a doua nastere

In cadrul evenimentului organizat astazi cu sprijinul Ambasada Olandei, reprezentantii ONG-urilor care activeaza in zona drepturilor omului au avertizat ca sanatatea sexuala si a reproducerii nu este o prioritate pentru Guvernul Romaniei, desi Romania este pe primele locuri in Uniunea Europeana in ceea ce priveste nasterile la minore, iar rata mortalitatii materne si la cancere genitale este de patru ori mai mare decat in restul UE, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

In iunie 2013, Romania si-a asumat, in fata Organizatiei Natiunilor Unite, sarcina adoptarii unei Strategii Nationale in domeniul drepturilor sexuale si reproductive si implementarea educatiei sexuale obligatorii, cuprinzatoare si adecvate varstei, in toate scolile din Romania. Cu toate acestea, bugetul pe 2014 nu aloca resurse pentru dezvoltarea de programe in aceste domenii, au precizat ONG-urile.

Borbala Koo, director executiv al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala, a declarat ca lipsa Strategiei Nationale pentru Sanatate Sexuala si Reproductiva si a Strategiei Nationale HIV/SIDA afecteaza grav sanatatea si drepturile sexuale si reproductive ale populatiei, primele afectate fiind femeile si grupurile vulnerabile.

Acesta a precizat ca "datele statistice arata o deteriorare semnificativa a sanatatii sexuale si reproductive in Romania, in comparatie cu situatia din celelalte tari membre ale Uniunii Europene. Ce a fost inainte un risc, a devenit acum o problema de sanatate publica". In fiecare an nasc peste 20.000 de fete sub 19 ani, dintre care peste 4.000 sunt la a doua nastere, se arata in comunicat.

In ultimii ani au fost desfiintate multe dintre centrele de planning familial, iar stocurile de anticonceptionale gratuite se vor epuiza in curand. Astfel, progresele realizate pana in 2008, cand a existat o strategie in domeniu, se vor pierde. In 2008, 39% din populatie folosea mijloace contraceptive, fata de 14% - procentul de la care s-a plecat in 1994.

"Apararea si promovarea sanatii si drepturilor sexuale si reproductive au un rol important in respectarea drepturilor femeii si a egalitatii in drepturi", a declarat cu aceasta ocazie Matthijs van Bonzel, Ambasadorul Olandei la Bucuresti. "Este foarte importanta implementarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, declaratie care anul acesta implineste 65 de ani - varsta la care noi, oamenii ne pensionam, ne odihnim. Declaratia nu poate, asa ca nici noi nu ne putem opri din aplicarea ei. Trebuie sa dedicam timp si resurse pentru implementarea acesteia. Drepturile sexuale si reproductive sunt drepturi de baza ale individului. Ele trebuie sa fie recunoscute, iar tinerii trebuie sa fie informati si educati cu privire la acestea", a afirmat ambasadorul van Bonzel.

Ioana Avadani, director executiv CJI, a precizat ca "pentru noi este o chestiune de buna guvernare. Daca nu exista strategii, nu exista prioritati. Fara prioritati, nu se aloca resurse. Fara resurse, lucrurile vor merge din rau in mai rau. Ne ascundem ipocrit dupa false pudori, in loc sa adoptam acele masuri care sa-i ajute in principal pe tineri sa ia decizii informate pentru viata lor".

"De Ziua Internationala a Drepturilor Omului, atragem atentia asupra nevoii urgente de a pune in practica recomandarile internationale acceptate anul acesta de catre Romania la ONU. Intarzierile din acest domeniu afecteaza dreptul la sanatate, demnitate si nediscriminare ale fiecaruia dintre noi", a spus Iustina Ionescu, avocata de drepturile omului (ECPI).

Mai multe informatii despre drepturile sexuale puteti gasi la www.drepturisexuale.ro.