Ambasadorul Olandei in Romania, Matthijs van Bonzel: Numarul mare al sarcinilor in randul adolescentelor din Romania si al bolilor cu transmitere sexuala este ingrijorator

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 10 decembrie 2013, 17:44 Actualitate | Esenţial


Matthijs van Bonzel
Foto: Agerpres
"Numarul mare al sarcinilor in randul adolescentelor din Romania si al bolilor cu transmitere sexuala este ingrijorator", a declarat pentru HotNews.ro ambasadorul Olandei in Romania, Matthijs van Bonzel. Intr-un scurt interviu acordat HotNews.ro cu ocazia Zilei Internationale a Drepturilor Omului, Matthijs van Bonzel a afirmat ca "guvernul Olandei urmareste cu interes implementarea in Romania a recomandarilor ONU cu privire la imbunatatirea drepturilor sexuale si reproductive".

Ambasada Olandei impreuna cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul Euroregional pentru Initiative Publice (ECPI) si Societatea pentru Educatie Contraceptiva si Sexuala au organizat astazi, 10 decembrie, cu ocazia Zilei Internationale a Drepturilor Omului, atelierul "Drepturile sexuale si reproductive, drepturi ale tuturor".

In cadrul evenimentului, reprezentantii ONG-urilor prezente au avertizat ca sanatatea sexuala si a reproducerii nu este o prioritate pentru Guvernul Romaniei, desi Romania este pe primele locuri in Uniunea Europeana in ceea ce priveste nasterile la minore, iar rata mortalitatii materne si la cancere genitale este de patru ori mai mare decat in restul UE. In fiecare an, nasc peste 20.000 de fete sub 19 ani, dintre care peste 4.000 sunt la a doua nastere, au precizat acestia.

Citeste mai jos un scurt interviu acordat HotNews.ro de catre Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei in Romania:

Rep: De ce este interesata Olanda sa puna accent in Romania pe drepturile sexuale si reproductive?
Matthijs van Bonzel: Drepturile sexuale si reproductive sunt parte a Drepturilor Omului. De-a lungul anilor, Ambasada Olandei a marcat celebrarea Zilei Internationale a Drepturilor Omului prin evenimente dedicate diferitelor drepturi: drepturile politice, drepturile minoritatilor, drepturile sociale.

Rep: Avand in vedere recomandarile internationale acceptate de Romania la Natiunile Unite pentru imbunatirea situatiei drepturilor omului, exista un dialog cu autoritatile romane pentru a vedea in ce masura acele recomandari sint puse in practica? Stim, de pilda, ca Strategia Nationala HIV/SIDA si Strategia Nationala pentru Sanatate Sexuala si Reproductiva nu au fost inca adoptate de Guvernul Romaniei, desi ambele au un caracter de urgenta.
Matthijs van Bonzel: Guvernul Olandei urmareste cu interes implementarea in Romania a recomandarilor ONU cu privire la imbunatatirea drepturilor sexuale si reproductive. Pana in prezent, guvernului olandez nu i-a fost solicitata asistenta, insa daca guvernul roman ar cere sprijin prin expertiza sau schimb de bune practici, noi cu siguranta am fi dispusi sa le acordam.

Rep: Se vorbeste despre existenta in Romania a unei epidemii HIV/SIDA. Exista o corelatie intre drepturile sexuale si reproductive si rata mare a persoanelor infectate HIV?
Matthijs van Bonzel: Nu suntem siguri ca informatiile cu privire la existenta unei epidemii HIV/SIDA in Romania sunt corecte. Cu toate acestea, este un fapt dovedit ca in acele tari unde nu exista suficiente informatii cu privire la riscurile asociate sexului neprotejat si unde nu exista programe de distribuire gratuita a mijloacelor de protectie, numarul persoanelor infectate tinde sa creasca.

Rep: Avand in vedere numarul mare de sarcini la adolescente si cresterea numarului celor afectati de infectii cu transmitere sexuala in Romania, credeti ca este nevoie de implementarea unui proiect de educatie sexuala in scolile publice?
Matthijs van Bonzel: Numarul mare al sarcinilor in randul adolescentelor din Romania si al bolilor cu transmitere sexuala este ingrijorator. Speram ca prin evenimentul organizat astazi de catre Ambasada noastra impreuna cu ONG-urile active in acest domeniu putem creste gradul de constientizare asupra problemelor existente.

Rep: Care este modelul olandez de educatie sexuala in scolile publice? A dat acesta rezultate in Olanda, sunt lucruri pe care Ministerul Educatiei in parteneriat cu Ministerul Sanatatii le-ar putea prelua si adapta pentru societatea romaneasca?
Matthijs van Bonzel: In 2012, numarul sarcinilor in randul adolescentelor din Olanda a fost mai mic ca niciodata. 2.200 de fete si femei au dat nastere unui copil. La nivel global, numai Danemarca si Elvetia au avut un rezultat mai bun. De asemenea, rata avorturilor este mai mica decat in majoritatea statelor. Desi exista o corelatie intre nivelul veniturilor dintr-o tara si numarul sarcinilor in randul adolescentelor, Olanda se claseaza mai sus decat multe tari cu un nivel al bunastarii comparabil. Abordarea olandeza este foarte concentrata pe prevenirea afectiunilor cu transmitere sexuala si a sarcinilor.

Olanda ofera o abordare cuprinzatoare de preventie pentru persoane si pentru scoli. Adolescentii au acces la informatii concrete despre sexualitate si sanatate, la produse de baza, inclusiv contraceptive si contraceptie de urgenta, la servicii inclusiv de screening si tratament pentru infectiile cu transmitere sexuala, avort in conditii de siguranta si consiliere, precum si la prevenirea transmiterilor de la mama la copil, pentru a numi cateva exemple. Serviciile sunt favorabile tinerilor: sunt confidentiale, disponibile 24/7 si la preturi accesibile. Desi cele mai multe scoli au oferit deja educatie sexuala, incepand de anul acesta toate scolile au obligatia sa faca acest lucru.

Rep: Care sunt cele mai importante recomandari facute Romaniei in cadrul ONU pe zona drepturilor sexuale si reproductive si care din punctul dumneavoastra de vedere ar trebui aplicate rapid?
Matthijs van Bonzel: Consideram ca toate recomandarile formulate de ONU sunt la fel de importante si ar trebui sa fie abordate in mod corespunzator.

In fiecare an nasc peste 20.000 de fete sub 19 ani, dintre care peste 4.000 sunt la a doua nastere

In cadrul evenimentului organizat astazi cu sprijinul Ambasada Olandei, reprezentantii ONG-urilor care activeaza in zona drepturilor omului au avertizat ca sanatatea sexuala si a reproducerii nu este o prioritate pentru Guvernul Romaniei, desi Romania este pe primele locuri in Uniunea Europeana in ceea ce priveste nasterile la minore, iar rata mortalitatii materne si la cancere genitale este de patru ori mai mare decat in restul UE, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

In iunie 2013, Romania si-a asumat, in fata Organizatiei Natiunilor Unite, sarcina adoptarii unei Strategii Nationale in domeniul drepturilor sexuale si reproductive si implementarea educatiei sexuale obligatorii, cuprinzatoare si adecvate varstei, in toate scolile din Romania. Cu toate acestea, bugetul pe 2014 nu aloca resurse pentru dezvoltarea de programe in aceste domenii, au precizat ONG-urile.

Borbala Koo, director executiv al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala, a declarat ca lipsa Strategiei Nationale pentru Sanatate Sexuala si Reproductiva si a Strategiei Nationale HIV/SIDA afecteaza grav sanatatea si drepturile sexuale si reproductive ale populatiei, primele afectate fiind femeile si grupurile vulnerabile.

Acesta a precizat ca "datele statistice arata o deteriorare semnificativa  a sanatatii sexuale si reproductive in Romania, in comparatie cu situatia din celelalte tari membre ale Uniunii Europene. Ce a fost inainte un risc, a devenit acum o problema de sanatate publica". In fiecare an nasc peste 20.000 de fete sub 19 ani, dintre care peste 4.000 sunt la a doua nastere, se arata in comunicat.

In ultimii ani au fost desfiintate multe dintre centrele de planning familial, iar stocurile de anticonceptionale gratuite se vor epuiza in curand. Astfel, progresele realizate pana in 2008, cand a existat o strategie in domeniu, se vor pierde. In 2008, 39% din populatie folosea mijloace contraceptive, fata de 14% - procentul de la care s-a plecat in 1994.

"Apararea si promovarea sanatii si drepturilor sexuale si reproductive au un rol important in respectarea drepturilor femeii si a egalitatii in drepturi", a declarat cu aceasta ocazie Matthijs van Bonzel, Ambasadorul Olandei la Bucuresti. "Este foarte importanta implementarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, declaratie care anul acesta implineste 65 de ani - varsta la care noi, oamenii ne pensionam, ne odihnim. Declaratia nu poate, asa ca nici noi nu ne putem opri din aplicarea ei. Trebuie sa dedicam timp si resurse pentru implementarea acesteia. Drepturile sexuale si reproductive sunt drepturi de baza ale individului. Ele trebuie sa fie recunoscute, iar tinerii trebuie sa fie informati si educati cu privire la acestea", a afirmat ambasadorul van Bonzel.

Ioana Avadani, director executiv CJI, a precizat ca "pentru noi este o chestiune de buna guvernare. Daca nu exista strategii, nu exista prioritati. Fara prioritati, nu se aloca resurse. Fara resurse, lucrurile vor merge din rau in mai rau. Ne ascundem ipocrit dupa false pudori, in loc sa adoptam acele masuri care sa-i ajute in principal pe tineri sa ia decizii informate pentru viata lor".

"De Ziua Internationala a Drepturilor Omului, atragem atentia asupra nevoii urgente de a pune in practica recomandarile internationale acceptate anul acesta de catre Romania la ONU. Intarzierile din acest domeniu afecteaza dreptul la sanatate, demnitate si nediscriminare ale fiecaruia dintre noi", a spus Iustina Ionescu, avocata de drepturile omului (ECPI).

Mai multe informatii despre drepturile sexuale puteti gasi la www.drepturisexuale.ro.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2474 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  pt că educaţie sexuală IOC (Marţi, 10 decembrie 2013, 17:57)

  FFF T [utilizator]

  Pentru că educatie sexuală IOC în şcoli! Nu se face nici măcar la liceu! Nimic, nimic!
  Ministerul Educaţiei a rămas la mentalităţile de acum două secole.
  • -4 (10 voturi)    
   sigur (Marţi, 10 decembrie 2013, 18:44)

   Marcelica2013 [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

   daca aveam mentalitatea de acum 200 de ani probabil nici nu aveam HIV.
   Din pacate dezmatul social generalizat in care pornografia e prezenta la orice colt de strada, pe internet si la TV nu are alta finalitate decat cresterea bolilor cu transmitere sexuala. Omul se transforma in animal, si cand instinctul reproductiv te domina, nu te mai gandesti la consecinte, doar actionezi. Orice forma de educatie sexuala in acest context este egala cu zero. Pentru ca educatia se refera componenta rationala a omului, componenta strivita de impuls sexual.
  • +7 (9 voturi)    
   pai deh... (Marţi, 10 decembrie 2013, 19:21)

   brita [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

   daca poporul vizat n-are interesul... las'ca au parte de ore de religie.
   • -1 (5 voturi)    
    lupul moralist! (Marţi, 10 decembrie 2013, 20:58)

    Issey [utilizator] i-a raspuns lui brita

    daca asta este tot ce poti si pentru aceste probleme gasesti vinovate orele de religie atunci poate ne meritam soarta. olandezii pana sa vada paiul din ochiul nostru mai bine ar vedea barna din ochii lor. de ce domnia sa ambasadorul olandei nu spune si ca in tara de bastina 2 din 4 concetateni sunt perversi incurabili, de ce nu spune nimic domnia sa despre numarul mare de narcomani sau de ce oare nu spune nimic domnia sa despre puzderia de pedofili olandezi ce misuna peste tot in lume? avem podul plin de lupi moralisti!
    • 0 (0 voturi)    
     hm... (Miercuri, 11 decembrie 2013, 14:22)

     brita [utilizator] i-a raspuns lui Issey

     suspecta siguranta opiniilor d-tale.
     ai acces la informatii relevante? apai da-le autoritatilor olandeze, ajuta-i sa-si curete tara!!
     ride ciob de oala sparta...
     • 0 (2 voturi)    
      e de plans. (Miercuri, 11 decembrie 2013, 21:58)

      Issey [utilizator] i-a raspuns lui brita

      ma suspectezi de ce anume? am acces la presa asa cum fiecare dintere noi are. daca vrei sa afli mai multe esti liber sa te informezi. pentru ce anume sa dau autoritatilor olandeze aceste informatii si in baza a ce oare isi pot ei curata tarisoara cat timp ei singuri au legiferat perversiunea si consumul de droguri? suna absurd dar in olanda e ilegal sa indrepti nefirescul! nu ma supara deloc ca excelenta sa arata existenta unor probleme este suparator faptul ca ne pedepseste pentru acestea si nicidecum spre indreptare ci spre marginalizare (vezi pozitia olandei vis a vis de romania si bulgaria) in conditiile in care in tarisoara dumnealui fapte de o gravitate infioratoare sunt considerate si acceptate ca fiind legale si normale. pe dumnealor cine ii pedepseste? cat despre rasul de oala sparta prefer sa nu mai spun nimic caci imi dau lacrimile cand ma gandesc la pedofili belgieni si olandezi care isi fac veacul in zona garii de nord asadar nu i nimic de ras aici e de plans...
  • -1 (1 vot)    
   Olanda si educatia sexuala (Miercuri, 11 decembrie 2013, 12:09)

   moni_p [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

   sigur..in Olanda la orele de educatie sexuala se sfatuieste tiberetul sa faca mai degraba sex oral..ca sa evite sarcinile...sau se promoveaza homosexualitatea.,ca sa-i ajute pe tineri sa-si descopere preferintele.......deci iata cate metode sunt pentru a scadea numarul sarcinilor...
   nu zic ca noi n-avem probleme, dar dnii olandezi sa-si vada de problemele lor inainte de a ne da noua lectii...
 • -5 (11 voturi)    
  cine vb ! (Marţi, 10 decembrie 2013, 19:38)

  a.h. [utilizator]

  tocmai cel din patria poponarilor si a prostituatelor care isi dau HIV unii altora pe toate partile si-si baga in vene droguri de toate tipurile tot pe toate partile.
  sa-ti fie rusine Mr !
  vezi mai bine ce depravare e la voi in tara si lasa-ne cu ''lectiile''. sau ma scuzi; voi ati legiferat depravarea ca sa nu mai para cee ce este de fapt.
  • +3 (7 voturi)    
   Ne meritam mizeria actuala, dar hai sa evoluam! (Marţi, 10 decembrie 2013, 21:40)

   VasileDecu [anonim] i-a raspuns lui a.h.

   Olanda are 4 (patru) cazuri de sarcina la 1.000 de minore, noi avem 41! Iar Romania este singura tara din UE in care numarul infectarilor cu HIV creste...
   Dar hai sa injuram Olanda, ca noi suntem smecheri si nu acceptam lectii de la una dintre cele mai stabile, prospere si avansate tari din lume...
   • 0 (0 voturi)    
    stabilitatea lu'peste! (Miercuri, 11 decembrie 2013, 22:09)

    Issey [utilizator] i-a raspuns lui VasileDecu

    cat de stabila prospera si avansata ar fi fost olanda dupa zeci de ani de comunism? se vede clar de cativa ani cat de stabil este elefantul occidental ale carui picioare de lut au inceput sa schiopateze...
 • -2 (6 voturi)    
  Veniti la noi ca in Olanda... (Marţi, 10 decembrie 2013, 20:29)

  Ion B [utilizator]

  va asiguram conditii igienice ce includ, dar nu numai, prezervative gratuite, control lunar - saptamanal, depinde de trafic - pana la luminite rosii, cu LED-uri ce se incarca de la celulele solare instalate in geam...
  Iarba este gratuita.
 • -3 (7 voturi)    
  Fa dumneata aprecieri in tarisoara dumitale (Marţi, 10 decembrie 2013, 21:47)

  ploiesteanu [utilizator]

  du-te inapoi in Olanda trage o iarba (ca nu e interzis) casatoreste-te cu un baietel si lasa-ne pe noi cu principiile noastre vechi si nesanatoase adica heterosexuale. Nu suntem deloc toleranti cu oameni ca dumneata, pe deasupra si moralisti.
 • +3 (5 voturi)    
  ba pardon, inversunatilor... (Marţi, 10 decembrie 2013, 22:11)

  carmabox [utilizator]

  Daca astia din tara porno si a depravarii -cum ziceti voi- stau mai bine la capitolele discutate in articol, voua nu va spune nimic? Mie mi-ar spune ca romanii sunt inzecit mai prosti, si ar face bine sa invete cum reusesc olandezii. O alta problema ar fi numaratoarea. Credeti voi ca industriile sexului si drogurilor in Ro sunt mai mici sau mai "in regula" doar pt ca se desfasoara mai pe sub masa si pe alei mai laturalnice? In ce univers crima organizata e de preferat legiferarii si controlului unui stat serios?
 • +3 (5 voturi)    
  Barna din ochiul olandezului ambasador! (Marţi, 10 decembrie 2013, 22:36)

  GRANDFATHER [anonim]

  Olanda, aceasta țară odată calvinistă, a întrecut cu mult celelalte țări în legalizarea „crimelor fără victime”, precum prostituția, folosirea drogurilor și eutanasia. În prezent, ea se confruntă cu consecințele neintenționate ale acestui fapt, precum creșterea fulminantă a crimei organizate, a sărăciei sociale și a turismului sexual, al drogurilor și al morții.
  În anul 2000, guvernul olandez a decis să le ușureze și mai mult viața proxeneților, traficanților si a clienților acestor bordeluri, legalizând comerțul și așa dezvoltat și evident al bordelurilor. Să o transformăm într-o meserie ca oricare alta!
  Conform noii legislații, proxeneții sunt denumiți acum oameni de afaceri sau antreprenori; abuzurile suferite de femei sunt considerate acum „riscuri profesionale”, asemenea riscurilor la care sunt expuși cei de pe șantiere. Industria turismului sexual s-a dezvoltat mai rapid în Amsterdam decât orice alt tip de turism normal: iar pentru că orașul a devenit bordelul Europei, traficanții importă femei din Africa, Europa de Est și Asia pentru a face față diversității de cereri.
  Olanda si "cultura" drogurilor
  Pentru mulți tineri europeni, prima lor călătorie în Amsterdam, neînsoțiți de părinți, este considerată un ritual al devenirii, și aceasta nu datorită arhitecturii unice, a frumoaselor canale și a muzeelor bogate în artefacte, ci mai degrabă pentru posibilitatea de a explora cafenelele de renume internațional unde pot achiziționa marijuana în cantități reduse pe care să o poată consuma în mod legal.
  Olanda si "cultura" eutanasiei
  Olanda a fost prima țară care a legalizat sinuciderea, iar legalizarea dreptului de a se sinucide este considerat cel mai liberal drept în întreaga lume si desi în mod oficial, doar rezidenții olandezi ar trebui să primească asistență medicală în efectuarea eutanasierii, aceasta "facilitate" a provocat inflorirea unui "turist macabru" al persoanelor, care din varii motive doresc sa se sinucida asistat si fara dureri!
  • 0 (0 voturi)    
   ai pus punctul pe I (Miercuri, 11 decembrie 2013, 22:21)

   Issey [utilizator] i-a raspuns lui GRANDFATHER

   sa slujesti Mamonei a devenit ceva normal iar mersul pe calea cea dreapta se pare ca face pe oricine pasibil daca nu de pedeapsa macar de oprobiu public si deradere. se intoarce lumea cu susul in jos!
 • +2 (4 voturi)    
  Mirare (Marţi, 10 decembrie 2013, 22:47)

  Setalcott [utilizator]

  Dupa ce revolutia sexuala a facut tot posibilul sa ridice orice bariere morale din calea promiscuitatii, acum se mira de rezultate.

  The province of New Brunswick implemented a progressive sexuality education curriculum in the mid-2000s – the kind of program advocates cheer for. Unfortunately between 2006 and 2010, the teen pregnancy rate in New Brunswick increased by almost 40 percent. - See more at: http://www.mercatornet.com/family_edge/view/13195#sthash.kNqFtbVl.dpuf
  • 0 (0 voturi)    
   Am citit si am dat mai departe (Miercuri, 11 decembrie 2013, 15:14)

   Ion B [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   (vorba comunistilor)
   Multumesc
 • +2 (2 voturi)    
  Au timp sa vada si aceste aspecte neglijate de noi (Marţi, 10 decembrie 2013, 23:54)

  andreesanu [utilizator]

  Strainii au spirit de observatie,spirit civic,si mod de comparatie.
  Noi ne intoarcem cu spatele la ceea ce ne-ar crea vro obligatie:cheltuieli de educatie ,cheltuieli de reeducare,cheltuieli de igena si preventie sanitara.
  Nu faceti galagie ca :tigancile se marita la 12 ani,pina la 19 ani umple maidanul de puradei,iar astia se numara tot la gramada.
  Chestia cu cresterea nr de persoane cu HIV este rezultatul a migratiilor libere a multor indivizi infestati si pe care la intrarea in tara nu-i controleaza si nu-i declara nimeni.Asta-i flagelul globalizarii si a nivelului de trai scazut .Este un semnal de alarma real pentru cine vrea sa auda !!!
 • +2 (4 voturi)    
  wow (Miercuri, 11 decembrie 2013, 2:32)

  T34 [utilizator]

  m-a uimit numarul de voturi negative date celor care isi sustin tara si nu ridica in slavi olanda. probabil ca ambasada olandei si-a creat o groaza de conturi pe hotnews.ro. in plus, e un comentariu super pertinent la inceputul listei, in care cineva pune fenomenul pe seama "educatiei" transmisa prin mijloace media, ceea ce e 100% corect si care a primit multe voturi negative. stupid.

  am trait aproape 2 ani in olanda si pot spune cu mana pe suflet ca sunt cel mai scarbavnic popor european, din toate punctele de vedere. mincinosi, hoti, drogati, betivi, pervertiti. fac pe "nemtii" dar sunt un fel de germani jidovizati, adica regula trebuie respectata nemteste, dar... doar daca aduce profit. intre ei sunt oarecum cinstiti, dar jupoaie de viu orice strain.

  la ei, la colt de strada, nu ai sa vezi tigani cersind tigari, ci tineri olandezi, care le cer pentru a amesteca tutunul cu droguri. orasele le sunt pline de "coffee shop-uri" in care nu se serveste cafea, ci marijuana, iar "cluburile" lor sunt, de fapt, niste bodegi dezgustatoare, intunecate si cu miros pestilential. om fi avand si noi prostituate, dar macar ale noastre sunt frumoase; ale lor sunt niste babornite descarnate.

  in plus, domnule ambasador, adu-ti aminte, ca nu noi am jefuit popoare si tari, nu noi am ucis si schingiuit milioane de oameni, nu noi am inventat politica de apartheid, ci voi!!
  nu ti-ar fi rusine?!
 • -1 (1 vot)    
  t34... (Miercuri, 11 decembrie 2013, 22:49)

  carmabox [utilizator]

  Esti exemplul viu de ce unii romani ar face bine sa ramana in Romania, in ciuda frumusetii granitelor deschise. Ce m-as bucura sa-si ia vestul mana de pe voi, si de pe minunata Romanie. O sa fim cu totii mai linistiti, si poate mai toleranti asa, de la distsnta.
  • 0 (0 voturi)    
   mda... (Miercuri, 25 decembrie 2013, 5:45)

   T34 [utilizator] i-a raspuns lui carmabox

   Sunt convins, domnule reprezentant al Olandei. Daca tot esti asa de pornit impotriva strainilor care au invadat parlitul de teritoriu olandez lipsit de orice fel de resurse, ar fi bine ca si Shell sa nu mai exploateze petrol in Asia, ca si Philips sa nu mai exploateze tineri in facilitatile de productie din Asia, ca ING sa asigure doar olandezi, ca resursele Africii de Sud sau ale Curacao sa ramana ale lor, nu sa fie insusite de voi. Ar fi bine sa nu va mai plangeti ca marocanii si turcii va fac probleme in tara, dupa ce i-ati exploatat ca pe sclavi, zeci de ani, la construirea de diguri, autostrazi, cai ferate. Nu uita ca, desi aveti gaz in Marea Nordului, pana in 1990 va incalzeati cu sticla de apa calda sub plapuma, si nici ca autoritatile voastre au impus ca ferestrele caselor sa fie mari si descoperite pentru ca politia sa poata verifica igiena locuintelor privind inauntru, pentru a combate mizeria.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by