Deputatii europeni au aprobat luni, cu 503 voturi pentru, 14 impotriva si 17 abtineri, un raport care introduce preferinte comerciale autonome pentru Republica Moldova, facilitand in acest fel importurile de vin din aceasta tara, anunta europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler, in calitatea sa de raportor pentru aceasta chestiune.

"Regulamentul Parlamentului European (PE) si al Consiliul adoptat astazi (luni, n.r.) va ajuta imediat producatorii de vinuri din Republica Moldova sa depaseasca situatia dificila cauzata de embargoul impus de Rusia. Cooperarea stransa dintre institutiile europene a facut posibila realizarea acestui acord care a venit ca un raspuns rapid din partea UE la presiunile la care este supusa Moldova. Sper ca procedurile ramase se vor incheia rapid, astfel incat liberalizarea completa pentru importurile de vin in UE sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2014", a declarat Iuliu Winkler (UDMR, PPE), citat intr-un comunicat remis HotNews.ro.

In opinia sa, dupa Summit-ul de la Vilnius, UE trebuie sa-si reafirme angajamentul fata de procesul Parteneriatului Estic.

"PPE sustine cu tarie in alegerea europeana a Republicii Moldova, recunoaste realizarile guvernelor pro-europene ale partenerului nostru estic si incurajeaza Republica Moldova sa continue procesele de reforma necesare pentru apropierea in continuare de UE. PPE saluta parafarea, la Vilnius, a Acordului de asociere, care contine un ambitios Acord Aprofundat si Cuprinzator de Liber Schimb (DCFTA). Cu toate acestea, procedurile de finalizare a DCFTA vor lua ceva timp si sunt prevazute sa intre in vigoare la inceputul anului 2015. In acest context, liberalizarea imediata si completa a importurilor de vinuri moldovenesti pe piata unica este un semnal puternic care arata ca UE are vointa politica de a raspunde la presiunile nejustificate si arbitrare ale Rusiei asupra partenerilor nostri estici", a mai spus raportorul.

In 2011, Iuliu Winkler a fost raportor alternativ al EPP in Comisia pentru Comert International (INTA) a PPE pentru majorarea la 240.000 de hectolitri a cotelor de vin importate fara taxe vamale din Republica Moldova in UE.

Pana in septembrie 2012, exportatorii moldoveni au utilizat peste 50% din aceasta cota. In 2010, el a fost raportor al Parlamentului European in privinta deciziei de acordare a unui ajutor nerambursabil de 90 de milioane de euro Republicii Moldova cu scopul contracararii efectelor crizei economice si financiare.