Presedintele Traian Basescu a "rugat" marti Camera Deputatilor sa respinga legea aministiei, care va decredibiliza eforturile de lupta impotriva coruptiei si va afecta increderea in justitie avand, in acelasi timp, efecte catastrofale pentru urmatorul raport privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).

Traian BasescuFoto: Agerpres

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, roaga Camera Deputatilor sa respinga Legea pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse (PLX 163/2013). O eventuala adoptare a acestei legi va decredibiliza eforturile de lupta impotriva coruptiei si va afecta increderea in justitie avand, in acelasi timp, efecte catastrofale pentru urmatorul raport privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV)", potrivit unei declaratii a purtatorului de cuvant al presedintelui Romaniei, Bogdan Oprea, publicata pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Ulterior, Administratia Prezidentiala a precizat ca Traian Basescu le-a trimis o scrisoare presedintilor Senatului, Crin Antonescu, si Camerei Deputatilor, domnul Valeriu Zgonea.

Iata mai jos textul acestei scrisori:

"Stimate Domnule Presedinte,

In temeiul Art. 80 alin. (2) din Constitutia Romaniei, in calitate de Presedinte al Romaniei si in virtutea atributiei constitutionale de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice, va rog sa identificati, cu respectarea legislatiei si a procedurilor parlamentare, cele mai rapide cai pentru a permite institutiilor statului, inclusiv autoritatii judecatoresti sa isi desfasoare activitatea, in absenta oricarei influente sau obstructii.

Am luat act ca, in momentul de fata, la Camera Deputatilor se afla in dezbatere Legea pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse (PLX 162/2013), ce a fost respinsa de Senat in data de 22 mai 2013. Cu ocazia votului final, imi exprim convingerea ca parlamentarii vor da dovada de responsabilitate si vor avea in vedere ca o asemenea masura nu este oportuna, va decredibiliza eforturile de lupta impotriva coruptiei, afectand increderea in actul de justitie.

De asemenea, fata de propunerea legislativa de modificare a Legii nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor (PLX 656/2013), imi permit sa va semnalez faptul ca operarea unor modificari legislative prin care s-ar crea un tratament preferential senatorilor si deputatilor in raport cu ceilalti demnitari ai statului, in materie de integritate si incompatibilitati, va afecta activitatea Agentiei Nationale de Integritate si se va rasfrange negativ in procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin Mecanismul de Verificare si Cooperare.

Parlamentul a respins mai multe solicitari ale Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind incuviintarea inceperii urmaririi penale fata de domnii deputati (fosti ministri) Laszlo Borbely si Paul-Victor Dobre si fata de domnul senator (fost ministru) Varujan Vosganian si cererea Agentiei Nationale de Integritate privind incetarea mandatului domnului senator Mora Akos-Daniel. Orice incercare de blocare ori tergiversare a activitatii autoritatii judecatoresti, in perspectiva noului raport de tara (MCV), va conduce la neindeplinirea de catre Romania a conditionalitatilor asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Domnule Presedinte, am convingerea ca veti depune toate diligentele pentru consolidarea si buna functionare a statului de drept.

Cu intreaga consideratie,

PRESEDINTELE ROMANIEI

TRAIAN BASESCU"

Proiectul legii amnistiei a fost adoptat marti pe articole in plenul Camerei Deputatilor si va intra in cursul acestei zile la votul final.

PNL, PDL si PPDD au anuntat ca nu vor vota proiectul de lege privind amnistia, democrat-liberalii acuzand un proiect de lege care il va "face pe preafericitul Nastase sa scape de toate dosarele penale.

Proiectul de lege privind aministierea propus de deputatii Nicolae Paun si Madalin Voicu a fost amendat luni noaptea la secret de catre deputatii juristi. In timp ce la sedinta Comisei Juridice se discuta legea lobby-ului, o parte din membrii comisiei s-au intalnit separat intr-o alta sala si au amendat legea amnistierii.

Potrivit surselor Hotnews.ro, proiectul a fost amendat astfel: amnistiere pentru infractiunile care prevad o pedeapsa privativa de libertate de pana la 6 ani (in proiectul initial era vorba de infractiuni pana la 4 ani ) si gratierea in intregime a pedepselor cu inchisoare de pana la 7 ani (initial erau sase ani). Proiectul a fost promovat de PSD, iar liberalii au votat impotriva potrivit surselor Hotnews.ro.

Initiativa legislativa urmeaza sa intre marti la vot in plenul Camerei Deputatilor, care este si forul decizional in acest caz. Potrivit procedurii legislative, dupa ce este adoptata de Camera Deputatilor, legea merge la promulgare la presedintele Traian Basescu.

Printre marii beneficiari ai legii se numara fostul premier Adrian Nastase, pentru care s-ar inlatura interdictia prin care nu are voie sa ocupe o functie publica doi ani. Alti condamnati care ar scapa de acuzatii: Catalin Voicu (7 ani), fost senator PSD, Emilian Cutean (5 ani), fost secretar de stat si apropiat al PSD, George Becali (3 ani).