Judecatorul Iulia Motoc, care isi incepe mandatul la CEDO saptamana viitoare, anunta pe Facebook ca va vorbi despre "derapajele in CCR", transmite Agerpres. Luni, intr-o postare pe site-ul de socializare, Motoc a scris ca marti va spune "adevarul.. puterii..".

"Raman sora lui Blaise Pascal, de aceea maine voi spune adevarul.. puterii.. asa cum percep eu puterea si derapajele in CCR. Cu siguranta, intrebarea legitima este de ce un judecator ales al CEDO ar face acest gest. De ce nu ar trebui sa plec cu doua trei cuvinte diplomatice.. Poate pentru ca in masura in care crezi si urmezi idei (si idealuri) ideea de justitie iti ramane esentiala, indiferent unde esti sau ai putea fi", a precizat Motoc.

Anterior, Motoc a anuntat ca marti are loc in Sala de sedinte publice a Curtii Constitutionale ceremonia prilejuita de incetarea mandatului de judecator. Pe 18 decembrie, ea va depune juramantul ca judecator al CEDO, la Strasbourg.

"Cei care cred in Curtea Constitutionala a Romaniei si in independenta sa, nu pot invoca 'schimbarea algoritmului politic' al CCR. Este o contradictie in termeni. Mai simplu: ori este o Curte Constitutionala independenta, ori functioneaza dupa 'algoritmul politic'", a afirmat Motoc, duminica, pe Facebook.

Reprezentantii CCR au declarat luni, pentru Agerpres, ca Iulia Motoc si-a prezentat demisia din functia de judecator al Curtii saptamana trecuta. Data de 17 decembrie va fi ultima zi a judecatorului Motoc in cadrul CCR.

Iulia Motoc a fost aleasa in 1 octombrie de plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei sa ocupe functia de judecator din partea Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

***

In cazul unei demisii din CCR, presedintele acestui for sesizeaza, potrivit legii, Senatul in termen de cel mult 3 zile de la data incetarii mandatului Iuliei Motoc, in vederea numirii unui nou judecator.

Mandatul judecatorului care va fi numit va inceta la expirarea duratei celui pe care l-a avut membrul CCR inlocuit.

Judecatorul Iulia Motoc a fost numita in 2010 la CCR din partea Senatului, iar mandatul sau ar urma sa expire in 2019.

Potrivit Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR, constatarea incetarii mandatului se face de presedintele Curtii Constitutionale.

Art.68 alin. (2) prevede: "In cazul in care mandatul a incetat inainte de expirarea duratei pentru care judecatorul a fost numit, iar perioada ramasa depaseste 6 luni, presedintele va sesiza autoritatea publica prevazuta la alin.(1), in termen de cel mult 3 zile de la data incetarii mandatului, in vederea numirii unui nou judecator. Mandatul judecatorului astfel numit inceteaza la expirarea duratei mandatului pe care l-a avut judecatorul inlocuit".

Judecatorii Curtii Constitutionale sunt independenti in exercitarea atributiilor lor si sunt inamovibili pe durata mandatului. Functia de judecator este incompatibila cu oricare alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul juridic superior.

Judecatorii CCR depun juramantul in fata presedintelui Romaniei si a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului.

Actuala componenta a CCR este: Daniel Morar, numit de presedintele Romaniei, Mona Pivniceru, de Senat, Valer Dorneanu, de Camera Deputatilor, - desemnati in 2013, Petre Lazaroiu, de presedintele Romaniei, Iulia Motoc, de Senat, Mircea Stefan Minea, de Camera Deputatilor, - desemnati 2010, Augustin Zegrean, de presedintele Romaniei, Valentin-Zoltan Puskas, de Senat, Tudorel Toader, de Camera Deputatilor, - desemnati in 2007.

Potrivit Constitutiei, CCR se innoieste cu o treime din judecatorii ei din 3 in 3 ani.

CCR se compune din noua judecatori, numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit: trei sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de presedintele Romaniei.