Aproximativ 50 de activisti Greenpeace au patruns, luni dimineata, in curtea Palatului Parlamentului unde au inceput sa sape, in semn de protest fata de proiectul minier de la Rosia Montana, ei fiind ridicati de jandarmi si condusi la audieri la Politie.

Potrivit unui comunicat al organizatiei, citat de Mediafax, 50 de activisti Greenpeace din 10 tari au patruns in curtea cladirii Parlamentului si au inceput sa "sape dupa aur", afisand bannere cu mesajul "Exploatare miniera aurifera".

Activitii au fost ridicati de jandarmi si condusi la sectiile 17 si 18 de Politie pentru a se stabili imprejurarile in care au patruns in curtea institutiei, ei riscand pentru nerespectarea normelor legale de acces sanctiuni cuprinse intre 500 si 1.500 de lei, a precizat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.

Acesta a mai precizat ca au fost ridicate 47 de persoane, dintre care trei s-au recomandat ca fotoreporteri.

Potrivit Greenpeace Romania, "in ultimele luni, Guvernul a elaborat legi speciale pentru ca orice companie privata, nu doar Rosia Montana Gold Corporation, sa poata exploata orice resursa, oriunde ar fi ea".

"Trebuie doar sa i se adauge eticheta "proiect de interes national", sau "proiect de interes public deosebit" si e suficient. Nu se mai tine cont de distrugerea comunitatilor, mediului, patrimoniului natural, istoric sau cultural. (...) Protestul de astazi arata exact ce poate face o companie interesata sa exploreze si sa exploateze resursele de subsol ale tarii. Suntem aici pentru a le atrage atentia membrilor Parlamentului asupra consecintelor pe care le pot avea deciziile si voturile lor", a declarat Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace Romania, citat in comunicat.

Reprezentantii organizatiei mai atrag atentia ca in prezent se afla in dezbatere in cadrul Parlamentului doua propuneri legislative cu privire la acest subiect: proiectul de lege care reglementeaza exploatarea de la Rosia Montana, respins in plenul Senatului si urmand a intra in dezbatere la Camera Deputatilor, care are rol decizional, si proiectul pentru modificarea si completarea Legii minelor nr. 85/2003, care a preluat mai multe amendamente din proiectul anterior, fiind in dezbatere in cadrul comisiilor permanente ale Senatului.

Din 1 septembrie pana in 17 noiembrie, in fiecare duminica au avut loc proteste in Piata Universitatii din Capitala ale opozantilor proiectului minier de la Rosia Montana, dupa ce Guvernul a adoptat, pe 27 august, proiectul de lege privind exploatarea miniera din zona.

Protestatarii din Capitala s-au solidarizat cu cei de la Pungesti, judetul Vaslui, care se opun amplasarii in aceasta zona a primei sonde pentru explorarea gazelor de sist. Duminica seara, aproximativ o suta de persoane au protestat in zona fantanii de la Universitate, pentru a cere oprirea explorarii gazelor de sist si pentru a-i sustine pe protestatarii de la Pungesti.