Chevron a reluat, duminica dimineata, operatiunile din perimetrul Silistea - comuna vasluiana Pungesti, la mai putin de o zi dupa ce suspendase temporar, sambata la pranz, lucrarile de amplasare a unei sonde in vederea explorarii gazelor de sist, pe fondul protestelor din zona. Sambata, in jur de 400 de localnici au rupt cordonul de jandarmi si au patruns pe perimetrul Chevron unde lucrau muncitorii. Protestele de sambata au culminat cu daramarea zidului ce imprejmuia terenul concesionat Chevron, dar si cu ridicarea unor protestatari care au fost dusi la politie si audiati. O parte dintre ei au fost acuzati de ultraj si tulburarea linistii publice si amendati. Duminica, dupa anuntul Chevron privind reluarea lucrarilor, localnicii au incercat sa se mobilizeze pentru un nou protest, insa au acuzat abzurile jandarmilor. Ei sustin ca nu au fost lasati sa iasa din case fara sa fie perchezitionati si chestionati. "La fiecare casa sta cate un jandarm. Nici in drum nu avem voie sa iesim fara sa dam socoteala jandarmilor.", a declarat un locuitor din Pungesti citat de Agerpres. De asemenea, autoturismele care circula de drumul judetean care face legatura intre Vaslui si Pungesti sunt in continuare oprite iar conducatorii auto sunt intrebati unde merg si cu ce scop. Explicatia Jandarmeriei: comuna vasluiana Pungesti a fost declarata zona speciala de siguranta publica. Potrivit unui ordin al Jandarmeriei, in zonele in care au loc manifestari violente se impun masuri speciale, a declarat pentru Agerpres un reprezentant al Jandarmeriei.

-----------------------------------

Ora 18.46: Tanarul din Brasov transportat la spital cu o ambulanta SMURD in urma protestelor de sambata, de la Pungesti, care acuza ca a fost lovit de jandarmi in piept, a fugit din spital imediat dupa ce i s-a facut radiografie si medicii au constatat ca nu suferise leziuni, informeaza Mediafax.

Potrivit medicilor de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Vaslui, tanarul din Brasov care a ajuns la unitatea medicala in urma confruntarilor cu jandarmii de la Pungesti a fost diagnosticat, in urma consultului de specialitate si pe baza propriilor declaratii, cu traumatism toracic minor,

Ora 17.58: Comuna vasluiana Pungesti a fost declarata zona speciala de siguranta publica. Potrivit unui ordin al Jandarmeriei, in zonele in care au loc manifestari violente se impun masuri speciale, a declarat pentru Agerpres un reprezentant al Jandarmeriei. "Potrivit ordinului, in zona sunt intensificate masurile specifice de prevenire si combatere a faptelor antisociale si de mentinere a starii de liniste si ordine publica. In zona sunt create dispozitive si sunt detasate echipaje de interventie si patrule, pentru a se crea un climat de liniste si siguranta pentru cetateni", a declarat purtatorul de cuvant al Gruparii de Jandarmi Mobila Bacau, mr. Marius Taranu.

Ora 17.42: Multi localnici din Pungesti reclama "abuzuri" ale Jandarmeriei, sustinand ca nu sunt lasati sa iasa din case fara sa fie perchezitionati si chestionati. "La fiecare casa sta cate un jandarm. Nici in drum nu avem voie sa iesim fara sa dam socoteala jandarmilor. Nu intelegem pe cine apara ei aici, in slujba cui actioneaza", a declarat un locuitor din Pungesti citat de Agerpres.

De asemenea, autoturismele care circula de drumul judetean care face legatura intre Vaslui si Pungesti sunt in continuare oprite iar conducatorii auto sunt intrebati unde merg si cu ce scop.

Reprezentantii Inspectoratului de Jandarmi Judetean au precizat ca "se actioneaza pentru asigurarea linistii si ordinii publice" si ca vor explica intr-un comunicat de presa situatia de la Pungesti.

Chevron Romania si-a reluat duminica dimineata activitatile de explorare din Silistea, comuna Pungesti (judetul Vaslui), dupa ce sambata dupa-amiaza le oprise din cauza protestelor care au culminat cu distrugea unui gard imprejmuitor. Cateva sute de protestatari - in jur de 400, potrivit agentiilor de presa - adunati in comuna vasluiana Pungesti au rupt, sambata la pranz, cordonul de jandarmi si au patruns pe perimetrul Chevron unde muncitorii lucrau pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de sist.

  • Citeste aici si cronologia evenimentelor de sambata de la Pungesti.