Sustinatorii legii ce prevede eutanasierea cainilor maidanezi au organizat sambata, un miting de protest in fata sediului Guvernului. Protestul are loc la 3 luni dupa ce Ionut Anghel, un copil de 4 ani, a murit sfasiat de o haita de caini maidanezi, in zona Parcului Tei din Bucuresti. Cazul Ionut Anghel a fost intens mediatizat si a provocat modificarea legislatiei privind cainii maidanezi. Parlamentul a votat in luna septembrie o lege ce prevede eutanasierea maidanezilor din adaposturi nerevendicati in termen de 14 zile, insa legea nu este aplicata, desi a fost promulgata de Traian Basescu si publicata in Monitorul Oficial pe data de 26 septembrie.

UPDATE Ora 16:50: Mitingul s-a incheiat. Cateva zeci de persoane au solicitat Guvernului elaborarea, adoptarea si publicarea normelor de aplicare a legii cainilor comunitari. Potrivit Realitatea TV, la actiunea de sambata au luat parte cateva zeci de persoane. Manifestantii au scandat "Luati-i de pe strazi".

La mitingul organizat de Grupul de Initiativa pentru Responsabilitate Civica au participat si parintii lui Ionut Anghel, copilul ucis pe 2 septembrie de caini fara stapan. "

"Nu este in regula aceasta tergiversare. Dupa trei luni de la moartea unui copil avem o lege care inca nu se aplica. Nu este normal. M-am asteptat sa nu mai existe pericolul cainilor fara stapan de pe strazi", a spus mama lui Ionut.

Tatal copilului ucis de caini considera ca legea adoptata de Parlament "este mai permisiva decat legi din alte state". "Cei care protesteaza nu ne sprijina neaparat pe noi, pentru ca e o problema a tuturor, fiecaruia i se poate intampla o tragedie. Acesti caini sunt pe strada, sunt peste tot", a adaugat tatal lui Ionut.

Pe pancartele purtate de protestatari se putea citi: 'Neimplicarea ucide', 'Asociatia de protectie a oamenilor', 'Stop manipularii privind drepturile animalelor. Nu au dreptul de a omori oameni', 'Siguranta. Liniste. Curatenie. Nu putem lasa cainii sa ne ucida copiii', 'Nu mai vrem caini fara stapan pe strazi', 'Va rugam sa ne scuzati, Nu mai vrem sa fim muscati', 'Cainii sterilizati musca si omoara la fel ca ceilalti', 'Art. 22 din Constitutie garanteaza dreptul la viata, dar in Romania oamenii sunt omorati de caini'.

Organizator al mitingului, Ana Maita, membru al Grupului de Initiativa pentru Responsabilitate Civica, a atras atentia ca termenul in care trebuiau publicate normele de aplicare a expirat in 28 noiembrie. "Suntem la mai bine de 10 de zile de cand a expirat termenul legal in care trebuiau publicate normele de aplicare la 'legea lui Ionut'. Legea este inaplicabila. Dupa tragedia din 2 septembrie, ne-am luptat sa avem o lege corecta, o lege a protectiei oamenilor. Vrem ca Guvernul sa adopte si sa publice norme corecte de aplicare a legii pentru ca noi si copiii nostri sa avem un oras mai civilizat, mai curat si mai sigur", a afirmat Ana Maita.

Potrivit acesteia, normele ar trebui sa includa prevederi potrivit carora la adoptia cainilor din adaposturi stapanii sa dovedeasca cu documente ca au spatiu si resurse financiare suficiente care sa le permita intretinerea cainilor, eliminarea conceptului de caini ai blocului.

Ana Maita a apreciat ca desi numarul de participanti la miting a fost redus, cei prezenti "au fost dintre cei mai buni".

  • Cum explica ASPA neaplicarea legii

La inceputul lunii noiembrie, Razvan Bancescu, sef de proiect la Autoritatea pentru Supravgherea si Protectia Animalelor (ASPA), institutie care gestioneaza problema cainilor vagabonzi din Bucuresti, invoca lipsa locurilor din adaposturile municipalitatii. Bancescu explica la data de 1 noiembrie ca in adaposturi nu mai este niciun loc liber, iar echipele de hingheri nu pot sa prinda decat un numar de animale echivalent cu cel care se elibereaza din adaposturi in urma adoptiilor. Legea prevede insa eutanasierea animalelor neadoptate in termen de 14 zile, iar explicatiile reprezentantului ASPA demonstreaza faptul ca legea aflata in vigoare nu este aplicata.

Pe de alta parte, normele de aplicare a legii cainilor comunitare nu au fost publicate nici astazi. Organizatorii mitingului de sambata de la Guvern spera sa ii oblige in acest fel pe politicieni sa publice normele de aplicare. "Cainii maidanezi trebuie sa dispara de pe strazi!" si "Nu suntem hrana pentru caini!" sunt mesajele acestora.