Europarlamentarul Laszlo Tokes a fost reclamat de Noua Dreapta pentru declaratiile din vara, cand i-a cerut premierului Viktor Orban un sistem de cooperare prin care sa ofere "protectorat" Transilvaniei, el fiind citat pentru joi la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Laszlo Tokes a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca a fost citat, pentru aceeasi zi, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a fi audiat ca faptuitor, intr-un dosar in care este cercetat pentru tradare, in urma unei reclamatii formulate de Asociatia Noua Dreapta, transmite Mediafax.

"Am primit citatia pe 3 decembrie, intr-un dosar care a fost initiat in septembrie si despre care nu stiu nimic. Am aflat ca s-a depus o plangere de catre Asociatia Noua Dreapta, pentru tradare. Mai multe nu stiu", a spus Tokes.

Acesta a adaugat ca a solicitat, prin avocat, procurorilor, sa stabileasca un nou termen pentru audierea sa.

"Avocatul meu a transmis, prin fax, o cerere pentru amanare si asteptam sa primim raspuns", a afirmat europarlamentarul.

Tokes a mai declarat ca acesta nu este primul dosar in care este acuzat de tradare. "Am avut vreo cinci dosare pentru tradare, in ultimii ani, insa in toate s-a dispus neinceperea urmaririi penale", a spus Laszlo Tokes.

Presedintele Asociatiei Noua Dreapta, Tudor Ionescu, a declarat joi, pentru Mediafax, ca a depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva lui Laszlo Tokes "pentru savarsirea infractiunii de tradare, dupa declaratiile acestuia facute in vara, in prezenta premierului Ungariei, Viktor Orban, in care a cerut protectoratul Ungariei pentru Transilvania".

"Mi s-a parut ca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de tradare. Asteptam sa fim informati despre mersul cercetarilor in acest dosar. Tokes trebuie sa dea socoteala fata de declaratiile facute", a spus Ionescu.

In 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), in urma cu o saptamana, ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat".

Participantii la seminariile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului au cerut atunci retragerea distinctiilor acordate de statul roman "extremistilor maghiari" din Romania, facand referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei".

Pe de alta parte, europarlamentarul a apreciat drept "grave" si "neadevarate" acuzatiile ca ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, ca ar vrea dictat asupra Tansilvaniei, el sustinand ca afirmatiile sale au fost "denaturate intr-o maniera inimaginabila". El a sustinut ca in data de 27 iulie, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", s-a referit la o autonomie functionala si apreciata, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmatiilor sale, in acest caz, in urma dialogul constructiv dintre Italia si Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de catre puterile iesite invingatoare din cele doua razboaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se intampla in Tirolul de Sud.

"Avandu-l langa mine pe Orban Viktor, premierul Ungariei, (...) mi s-a parut firesc sa-i sugerez, sa-l rog (nu pentru prima data de altfel), sa incerce construirea unui mecanism similar sau asemanator cu cel al Tirolulului de Sud - evident impreuna cu Romania, in interesul ambelor tari, inclusiv al maghiarilor din Romania", a explicat Tokes.

In noiembrie, membrii Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei" au decis sa propuna presedintelui Traian Basescu retragerea distinctiei oferite europarlamentarului Laszlo Tokes, iar seful statului a afirmat ca asteapta raportului Consiliul inainte de a decide retragerea sau nu a distinctiei, mentionand ca nu doreste repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor.

"Trebuie sa faca un raport argumentat. Eu nu spun ca ceea ce a facut Laszlo Tokes este un lucru care sa ne placa, este admisibil. Nu spun ca este, dar am o experienta. Vezi cazul Vadim Tudor. Va aduceti aminte cand am vrut sa-i retrag Ordinul "Steaua Romaniei" lui Vadim Tudor? S-a emis hotararea membrilor Ordinului, s-a facut o argumentatie pentru asta, un raport. (...) Dupa care Vadim Tudor a atacat in instanta acel document cu argumentele pentru ridicarea decoratiei si Administratia Prezidentiala a pierdut. Eu emisesem decretul in baza acelui raport al Consiliului. In instanta a fost anulata aplicarea decretului. Nu o sa repet asta fara sa fiu foarte atent. A fost singurul decret anulat in instanta in 9 ani de mandat", afirma Basescu.

Dupa sedinta Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei" la care s-a propus sa i se retraga distinctia, europarlamentarul Tokes Laszlo a afirmat ca i se pare necesar sa repete solicitarea ca Ungaria sa fie "un stat garant" pentru comunitatea maghiara, alaturi de Uniunea Europeana.

Presedintele Traian Basescu l-a decorat, in decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revolutie. Conferirea decoratiei a fost motivata, potrivit decretului semnat de seful statului, de implinirea a 20 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, "in semn de mare apreciere a curajului si demnitatii de care a dat dovada, declansand, prin exemplu personal, revolta istorica a poporului roman impotriva dictaturii comuniste".