O delegatie de europarlamentari si experti veniti miercuri la Bucuresti au recomandat municipalitatii sa ceara ajutor UE in problema cainilor vagabonzi, a carei rezolvare depinde inainte de toate, in opinia lor, de oprirea reproducerii necontrolate a animalelor cu stapan, informeaza Mediafax. Cu ocazia unei intalniri cu primarul general, Sorin Oprescu, europarlamentarul Janusz Wojciechowski a aratat ca problema cainilor comunitari este una generala in tarile membre ale Uniunii Europene, "chiar daca la unele tari vorbim de alt nivel al acestei situatii".

Europarlamentarii Janusz Wojciechowski si Andrea Zanoni, membri ai Intergrupului pentru Protectia Animalelor din Parlamentul European, au avut miercuri, in prima parte a zilei, discutii cu oficiali de la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), despre cadrul legislativ ce reglementeaza problema cainilor fara detinator, se arata intr-un comunicat al Primariei Capitalei.

Ulterior, europarlamentarii s-au intalnit, la sediul municipalitatii, cu primarul general Sorin Oprescu, dorind sa afle astfel cum va fi pusa in aplicare noua legislatie.

Europarlamentarul Janusz Wojciechowski a aratat ca problema cainilor comunitari este una generala in tarile membre UE si a sfatuit autoritatile bucurestene sa ceara sprijin din partea Uniunii.

"Problema cainilor comunitari este una generala in tarile membre ale Uniunii Europene, chiar daca la unele tari vorbim de alt nivel al acestei situatii. Este necesar sa cereti Uniunii Europene sa se implice, sa va sprijine in rezolvarea acestei probleme", a spus Wojciechowski, citat in comunicat.

La randul sau, dr. David Prichard, reprezentant al Federatiei Europene a Veterinarilor, care i-a insotit pe europarlamentari, a subliniat ca problema cainilor fara detinator nu poate fi rezolvata doar prin sterilizari si adoptii si construiri de adaposturi, ci si prin educatia populatiei, care trebuie sa devina responsabila in privinta opririi reproducerii necontrolate a cainilor cu detinator.

"Nu poti rezolva problema cainilor fara detinator doar construind adaposturi, prin sterilizari si adoptii. In primul rand, trebuie oprita reproducerea necontrolata a cainilor cu detinator. Si, in acest sens, este nevoie de educatia oamenilor, de responsabilizarea acestora, pentru sterilizarea animalelor proprii. Acesta trebuie sa fie prioritatea", a afirmat Pritchard.

Edilul-sef al Capitalei a spus, cu acest prilej, ca problema cainilor fara detinator este o prioritate in Bucuresti si ca nu se va actiona niciodata in afara normativelor europene ce reglementeaza protectia si bunastarea animalelor, principalul obiectiv fiind strangerea cainilor de pe strazi, pentru a nu mai avea oameni muscati.

"Vrem sa se stie cum lucram pentru rezolvarea problemei cainilor fara detinator. Am vrut sa ne vedem tocmai pentru a va arata cum functioneaza planul nostru. Si ca nu suntem de acord cu imaginea pe care vor sa o creeze Romaniei niste oameni iresponsabili. Lucram dupa un plan bine stabilit, cu respectarea legii si a normativelor internationale in domeniu", a spus Oprescu.

La randul sau, coordonatorul de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), Razvan Bancescu, a discutat cu cei doi europarlamentari despre programul de sterilizare a cainilor cu stapan, in urma caruia au fost sterilizati peste 10.000 de caini cu detinator si peste 20.000 de caini fara stapan.

Initiativa pentru Responsabilitate Civica (IREC) a transmis, tot miercuri, un comunicat referitor la vizita europarlamentarilor in Capitala, precizand ca "institutiile UE nu au prerogativa sa interfereze cu politicile interne ale statelor membre".

"Tonio Borg, membru al Comisiei Europene, si Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, au explicat clar faptul ca institutiile UE nu au prerogativa sa interfereze cu politicile interne ale statelor membre UE si mai ales in situatiile in care Uniunea Europeana nici nu are dispozitii specifice, asa cum e cazul cainilor fara stapan. Orice stat membru UE are dreptul sa gestioneze problema cainilor fara stapan, inclusiv prin masura eutanasierii, cu recomandarea sa fie respectate normele OIE (World Organization for Animal Health). OIE prevede eutanasierea ca masura de control a populatiei de animale fara stapan", s-a aratat in comunicatul IREC.

Prin acelasi comunicat, IREC a cerut delegatiei venite la Bucuresti "masuri concrete axate in special pe facilitarea adoptiilor internationale".

"In situatia in care doresc sa isi exercite prerogativele de europarlamentar, pot sa o faca solicitand anchete in ceea ce priveste destinatia fondurilor uitilizate pana in acest moment de catre autoritatile romanesti pentru eradicarea fenomenului cainilor fara stapan si sanctionarea celor care au permis reteritorializarea cainilor adoptati", a mai subliniat IREC.