Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a declarat astazi, 4 decembrie, ca situatia scolilor din Targoviste, in care elevii si profesorii ingheata in clase, este rezultatul "abordarii iresponsabile a primarului". "Este un caz nu doar exceptional, ci profund anormal, care ar trebui sa intre imediat in atentia organelor de ancheta", sustine ministrul intr-un comunicat remis HotNews.ro. Declaratiile ministrului vin dupa ce Inspectoratul Scolar Judetean Dambovita a solicitat suspendarea orelor de curs in mai multe scoli si licee din Targoviste care nu au caldura.

Remus PricopieFoto: Agerpres

"Situatia din municipiul Targoviste, in care 18 unitati de invatamant, unde se afla 11.000 de copii si 700 de cadre didactice, isi desfasoara activitatea in ger, la temperaturi care rareori depasesc 10 grade Celsius, este rezultatul abordarii iresponsabile a unui primar care isi bate joc de comunitatea care l-a ales. Este un caz nu doar exceptional, ci profund anormal, care ar trebui sa intre imediat in atentia organelor de ancheta", a declarat ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, potrivit unui comunicat de presa remis HotNews.ro.

Ministrul ii solicita public "primarului din municipiul Targoviste, care are atributii directe in domeniu, sa renunte la aceasta abordare iresponsabila, sa-si faca treaba si sa gaseasca de urgenta solutii pentru ca toate unitatile de invatamant sa fie incalzite, iar activitatea didactica sa se desfasoare in conditii de siguranta pentru elevi si profesori".

"Faptul ca elevii si profesorii ingheata de frig arata ca primarul din localitate nu si-a facut treaba. Despre problemele sistemului de termoficare din oras se stia de multa vreme, iar Inspectoratul Scolar General din Dambovita a facut nenumarate demersuri pentru a atrage atentia autoritatilor locale asupra riscurilor existente. Vorbim nu doar despre desfasurarea in bune conditii a procesului educational, ci si despre sanatatea copiilor si a profesorilor", a precizat Remus Pricopie.

Inspectoratul Scolar Judetean a cerut suspendarea orelor de curs in scolile care nu au caldura

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dambovita a solicitat Ministerului Educatiei suspendarea orelor de curs in scolile din Targoviste la care nu s-a finalizat montarea centralelor termice, pana cand sistemul de incalzire va fi functional, scrie Agerpres. Conducerea Inspectoratului a anuntat ca in scolile cu clase I-IV ar trebui suspendate orele, iar in celelalte ar putea sa fie micsorate orele de curs la 35 de minute.

In aceasta situatie sunt 17 scoli si licee din Targoviste, in care montarea centralelor termice nu s-a realizat, termenul de finalizare fiind in luna ianuarie.

Inspectorul scolar general adjunct al ISJ Dambovita, Ovidiu Basceanu, a declarat pentru Agerpres ca a fost informat Ministerul Educatiei Nationale cu privire la aceasta situatie si se asteapta decizia acestuia. "Am avut o sedinta cu cei 17 directori de scoli, opt de la gimnaziu si noua de la licee, unde nu se furnizeaza caldura din cauza ca nu s-a finalizat montarea centralelor si le-am comunicat datele ferme pe care le am din discutiile cu reprezentantii primariei. Avem de la primarie o adresa oficiala cu termene. Ce am facut noi, am informat ministerul cu privire la acesta situatie", a spus Basceanu.

Aceasta a precizat ca "in functie de evolutia vremii din urmatoarele zile, mergem pana la solutia extrema sa suspendam cursurile si sa recuperam materia pe parcursul anului scolar sau chiar in vacanta. Asteptam o decizie din partea ministerului. Daca nu, o sa luam noi o decizie punctual pe fiecare scoala, pentru ca sunt scoli, cum ar fi de exemplu Scoala 3 sau Scoala 5, care au fost reabilitate termic, iar acolo temperatura este suportabila, sunt cateva grade mai mult decat in alte scoli care nu sunt reabilitate termic. In functie de ce ne vor comunica si directorii de scoli, vom lua o decizie mergand pana la suspendarea cursurilor".

In clasele fara incalzire au fost puse radiatoare electrice sau aeroterme, insa acestea nu fac fata si sunt cazuri in care trebuie folosite alternativ in clase din cauza faptului ca sistemul electric al scolii se supraincarca si cedeaza, noteaza Agerpres.

Inspectorul scolar general adjunct al ISJ Dambovita a declarat ca in cazul in care parintii nu vor sa mai trimita copiii la scoala din cauza frigului din clase, absentele vor fi motivate. Oficialul a precizat ca o situatie similara este si la o gradinita unde termenul pentru montarea centralei este luna ianuarie. "Acolo a fost anulata licitatia, s-a reluat procedura. Din cate stiu eu acolo deja parintii nu isi mai trimit copiii la gradinita, decat foarte putini", a afirmat Basceanu.

Situatia din Targoviste este generata de intrarea in insolventa a Termica, astfel ca societatea nu mai furnizeaza niciun fel de serviciu din luna mai a acestui an. Conducerea Primariei Targoviste a venit de anul trecut cu o propunere de montare de centrale in scoli, blocuri ANL si sociale, precum si in unele cladiri ale institutiilor publice, insa a fost respinsa propunerea de consiliul local, pe motiv ca ar costa prea mult, scrie Agerpres.

Consiliul Local Targoviste a luat decizia montarii centralelor termice abia in luna octombrie.