Noul ambasador al Romaniei in Statele Unite ale Americii, Iulian Buga, si-a prezentat marti scrisorile de acreditare presedintelui SUA Barack Obama, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Casa Alba, informeaza Ministerul Afacerilor Externe.

In cadrul schimburilor de mesaje care au avut loc cu aceasta ocazie, ambasadorul Romaniei la Washington a aratat ca in mandatul sau va acorda prioritate extinderii si consolidarii schimburilor comerciale si relatiilor economice bilaterale in general, inclusiv prin incurajarea si facilitarea investitiilor si a transferului de tehnologie, si intaririi cooperarii stiintifice, in domeniul educatiei si schimburilor culturale. Un alt punct important de pe agenda noului ambasador in SUA este includerea Romaniei in programul Visa Waiver cat mai curand posibil.

  • Comunicatul integral al MAE

Noul ambasador al Romaniei in Statele Unite ale Americii, Iulian Buga, si-a prezentat marti, 3 decembrie 2013, scrisorile de acreditare Presedintelui Barack Obama, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Casa Alba.

In cadrul schimburilor de mesaje care marcheaza o asemenea ocazie, noul ambasador roman a subliniat privilegiul special si provocarile pozitive care vor marca mandatul sau, pornind de la stadiul exceptional atins de relatiile bilaterale romano-americane, substantiate si consolidate definitiv de Declaratia Comuna privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI intre Romania si Statele Unite ale Americii.

"Ma consider deosebit de norocos", a declarat ambasadorul roman, "ca am prilejul sa exercit acest mandat intr-o perioada de dezvoltare fara precedent a cooperarii bilaterale politice si militare. Accesul trupelor americane la facilitatile romanesti de antrenament, achizitionarea avioanelor de lupta F-16 si utilizarea bazei Mihail Kogalniceanu ca unul din principalele puncte de transfer in procesul de relocare a fortelor SUA din Afganistan, dar mai ales recenta lansare oficiala a lucrarilor la sistemul de aparare anti-racheta de la Deveselu, reprezinta tot atatea dovezi istorice si strategice ale angajamentului profund al celor doua tari in consolidarea parteneriatului strategic romano-american si sustinerii contributiei comune la securitatea si stabilitatea regionala".

In mentionarea elementelor de mandat propriu, ambasadorul Buga a insistat si asupra prioritatii pe care o va acorda valorificarii uriasului potential economic si comercial. "Angajamentul personal pe care il asum la inceputul misiunii mele in SUA", a mai declarat ambasadorul roman, "este de a munci cu toata energia de care sunt capabil pentru extinderea si consolidarea schimburilor comerciale si relatiilor economice bilaterale in general, inclusiv prin incurajarea si facilitarea investitiilor si a transferului de tehnologie, precum si pentru intarirea cooperarii stiintifice, in domeniul educatiei si schimburilor culturale".

Nu in ultimul rand, ambasadorul Iulian Buga a insistat asupra asteptarilor firesti ale romanilor privind accesul acestora in SUA. Multumind Presedintelui Barack Obama pentru sustinerea publica in acest sens, noul ambasador a declarat: "Imi asum angajamentul de a lucra neobosit cu Guvernul Statelor Unite si cu Congresul SUA in vederea includerii Romaniei in programul Visa Waver cat mai curand posibil, ceea ce ar reprezenta un gest natural si simbolic adresat unuia dintre cei mai statornici si devotati aliati ai Statelor Unite".

Anterior preluarii mandatului in capitala Statelor Unite, Iulian Buga a fost ambasador al Romaniei in Irlanda (2009-2013) si in Regatul Tarilor de Jos (2001-2007), unde a detinut si functia de Reprezentant Permanent al Romaniei la Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice.

Pe parcursul carierei sale diplomatice de peste 22 de ani, Iulian Buga a ocupat si alte pozitii in cadrul Centralei Ministerului Afacerilor Externe, cat si in Serviciul Exterior, respectiv: secretar de stat pentru afaceri politice, director al Directiei America de Nord si Afaceri Strategice, Consul General a.i. al Romaniei la Los Angeles, California, dar si diplomat, in perioada 1994 - 1997, in cadrul Ambasadei Romaniei la Washington.

Iulian Buga a fost numit Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Romaniei in Statele Unite de catre Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, la data de 16 octombrie 2013.