Ambasada Statelor Unite ale Americii a precizat intr-un comunicat de presa, raspunzand unei intrebari legata de o afirmatie a ministrului rus de externe Serghei Lavrov, ca, desi Iranul si grupul P5+1 au ajuns la un acord initial cu privire la programul nuclear al Iranului, punctul de vedere al SUA cu privire la importanta apararii antiracheta in Europa si angajamentul fata de EPAA, in calitatea de contributie a SUA la sistemul NATO de aparare antiracheta, raman neschimbate.

Ambasada SUA a raspuns la cateva intrebari ale unui jurnalist francez pe aceasta tema:

Sistemul antiracheta se afla sub comanda SUA sau NATO? Cine plateste pentru el?

Abordarea Europeana Adaptiva in Etape (EPAA) este contributia nationala voluntara a SUA la capacitatea de aparare impotriva rachetelor balistice a NATO. Chiar si acum, radarul de aparare antiracheta din Turcia, ce constituie parte a EPAA, se afla sub controlul operational al NATO. Controlul operational al amplasamentului sistemului Aegis Ashore din Romania va fi transferat NATO la momentul oportun.

Respectivele obligatii financiare sunt discutate in Acordul dintre Statele Unite ale Americii si Romania privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice. Conform acordului, Guvernul SUA va acoperi costurile de constructie a amplasamentului si de operare si intretinere a sistemului de aparare antiracheta.

De ce au decis SUA sa construiasca aceasta baza impreuna cu Romania?

Intre Statele Unite ale Americii si Romania exista un parteneriat strategic puternic si durabil, bazat pe valori si principii comune. Analiza Departamentului Apararii al SUA arata ca Romania este bine pozitionata geografic pentru a se putea raspunde eficient la potentialele amenintari.

Rusii sustin ca scutul de aparare antiracheta ameninta rachetele sale strategice si afecteaza echilibrul de putere. Care este raspunsul SUA?

Sistemul Aegis Ashore este defensiv prin natura sa si nu constituie o amenintare la adresa Rusiei. Cooperarea cu Rusia este importanta pentru stabilitatea regionala si securitatea globala. Vom continua sa colaboram cu Rusia in domenii de interes comun si vom incuraja cooperarea lor intr-o gama larga de aspecte, inclusiv apararea antiracheta.

Dupa incheierea acordului nuclear intre Iran si comunitatea internationala (si SUA), ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov a declarat ca scutul de aparare antiracheta nu mai este necesar, dat fiind faptul ca SUA au mentionat ca Iranul este principala amenintare cu rachete. Care este punctul dumneavoastra de vedere?

Desi grupul P5+1 (cele cinci tari membre permanente ale Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite plus Germania) si Iranul au ajuns la un acord initial cu privire la programul nuclear al Iranului, mai sunt multe lucruri de facut pe masura ce negociem configuratia unei solutii ample in urmatoarele sase luni. Punctul nostru de vedere cu privire la importanta apararii antiracheta in Europa si angajamentul fata de EPAA, in calitatea de contributie a SUA la sistemul NATO de aparare antiracheta, raman neschimbate.