Senatul a respins luni Legea Minelor, legea cadru pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana, inregistrandu-se doar 85 de voturi pentru, fata de cele 87 necesare pentru a fi votata. Desi parlamentarii USL avea directiva sa adopte proiectul de lege, acestia nu au reusit sa se mobilizeze. La insistentele PSD legea a fost supus la vot de doua ori insa nu a reusit sa obtina numarul de voturi necesar. Legea minelor a fost modificata astfel incat Guvernul sa poata da unda verde exploatarii de la Rosia Montana. De precizat este ca directorul RMGC, Dragos Tanase, a fost prezent in Parlament chiar la ora cand se discuta proiectul de lege.

Potrivit surselor Hotnews.ro, legea va fi adoptata de Camera Deputatilor care este si forul decizional in acest caz. Odata adoptat legea, Guvernul poate emite o Hotarare prin care sa permita exploatarea de la Rosia Montana. Sursele citate sustin ca Executivul va emite hotararea cel tarziu in luna ianuarie 2014.

La mijlocul lunii noiembrie, Parlamentul a respins proiectul de lege venit de la Guvern privind exploatarea de la Rosia Montana. In raportul care respingea legea, parlamentarii au recomandat crearea unei noi legi - cadru pentru exploatarile aurifere.

In comisiile de specialitate de la Senat, parlamentarii USL au amendat legea minelor, creeand astfel o lege cadru care va permite Guvernului sa demareze exploatarea de la Rosia Montana. Practic, in legea minelor amendata au fost reluate o mare parte din prevederile stipulate in legea Rosia Montana venita de la Guvern. Vezi in raportul atasat care sunt prevederile care vor permite exploatarea de la Rosia Montana.

Citeste si: