Premierul Victor Ponta a anuntat ca va prezenta marti grupurilor parlamentare reunite, strategia de dezvoltare a retelei de autostrazi 2014-2018, pentru a sti exact "pana in 2018, an aniversar, sa stim pe unde vor trece autostrazile pe care chiar putem sa le facem, nu pe unde ne-am dori sa treaca." Raspunzand unei intrebari, Ponta a precizat ca banii colectati din acciza suplimentara de 7 eurocenti vor fi trecuti in buget separat pentru Departamentul Marilor Proiecte, subliniind ca in fiecare an, va exista un fond suplimentar, in jur de 750-800 de milioane de euro, pentru autostrazi, urmand ca in fiecare an, suma suplimentara sa fie alocata de Parlament, la propunerea Guvernului, "catre ce se va considera prioritar".

"Maine explic exact cati bani avem, exact cum putem sa ii folosim - atentie, banii europeni nu putem sa ii folosim cum vrem noi, daca vreau sa fac autostrada pe la Tg. Jiu nu am voie din bani europeni pentru ca nu este in coridoarele de transport aprobate de UE -, care este stadiul concesiunilor, incepand cu Comarnic- Brasov si Pitesti - Craiova, ce finantam din buget - si avem anul viitor in mod sigur Bors - Suplacu de Barcau, vorbim de autostrazi si nu de drumuri expres si nationale. Pentru a nu mai exista aceasat gelozie, maine trebuie sa fac o prezentare cu viziunea Guvernului pentru care cer sprijinul Parlamentului si ulterior pe cel al autoritatilor locale, sa stim exact pana in 2018, anul aniversar, sa stim pe unde vor trece autostrazile pe care chiar putem sa le facem, nu pe unde ne-am dori sa treaca", a declarat Victor Ponta dupa sedinta Biroului Permanent National al PSD.

Intrebat in legatura cu banii colectati din acciza suplimentara de 7 eurocenti, Ponta a precizat ca "banii colectati din accize sunt trecuti in buget separat pentru Departamentul Marile Proiecte".

"In fiecare an va exista un fond suplimentar, in jur de 750-800 de milioane de euro, pentru atostrazi, si o decizie. In fiecare an, acel supliment de bani va trebui de alocat de Parlament, la propunerea Guvernului, catre ce se va considera prioritar", a precizat seful Executivului.

Alte declaratii facute de Victor Ponta dupa sedinta BPN al PSD:

  • Am discutat despre adoptarea legii bugetului de stat, implementarea legii descentralizarii, pregatirea pentru sfarsitul de an si pentru inceputul de an viitor.
  • Am avut o prima discutie legata de startegia pentru alegerile europarlamentare. In cursul luinii ianuarie vom adopta lista de candidati, echipa de campanie, strategia pentru europarlamentare, obiectivele politice la nivel national si de judet.
  • Practic, strategia PSD pentru 2014 va fi subsumata acestor idei: dupa 9 ani de dezbinare si distrugere, 2014 este anul in care trebuie sa continuam sa consolidam reunificarea societatii romanesti, capacitatea de dialog - vom dialoga cu absolut toate fortele fpolitice, incepand bineinteles cu partenerii nostri de coalitie.
  • In luna ianuarie vom avea o intrunire in care vom decide legat de europarlamentare, insa pana atunci obiectivele principale sunt: legea bugetului de stat, aplicarea prevederilor legii descentralizarii, vom participa la ultima reuniune a comisiei pentru revizuirea Constitutiei, astfel incat pana la sfarsitul anului sa fie finalizat textul revizuirii si anul viitor, in primele 6 luni, sa poata avea loc atat o analiza din partea organismeleor europene si internationale dar si o dezbatere in societatea romaneasca.
  • (despre Comisia de ancheta privind terenul de la Calarasi dupa votarea bugetului) Nu am stabilit nici macar membrii comisiei. Astazi draftul de hotarare intocmit de parlamentarii PSD, UNPR si PC il vor prezenta colegilor de la PNL si cand se ia decizia, imediat dupa legea bugetului, vom face si nominalizari.
  • (despre revizuirea Constitutiei) Membrii Comisiei de la Venetia fost in vara aiici, au trimis niste observatii neoficiale care au fost analizate de domnul Ioan Chelaru si de parlamentari ai Comisiei de revizuire si se vor dezbate in aceasta sedinta a Comisiei conduse de Crin Antonescu, probabil chiar saptamana aceasta.
  • Maine dimineata incep dezbaterile generale pe legea bugetului, dupa care se trece pe articole. Ne pregatim si pentru varianta de nedorit a retrimiterii bugetului. Nu s-a intamplat niciodata pana acum. Daca se intampla, avem mobilizati parlamentarii. 

  • Ideea de a contesta la Curtea Constitutionala trebuie sa se bazeze pe ceva. Nu as vrea sa dam presedintelui un drept pe care nu il are, si anume de a contesta fara motive.
  • Un presedinte trebuie sa fie un om responsabil care, daaca ataca ca CCR, trebuie sa aiba un motiv. Daca e vorba de o sicana, cei afectati vor fi pensionarii, cei cu salariul minim, medicii rezidenti si profesorii debutanti, iar dl ministru Daniel Constantin m-a informat ca, in acest caz, nu putem plati nici subventiile in agricultura. Milioane de romani, aproape toti romanii, vor avea de suferit pentru o hachita.
  • (despre reintroducerea grupei 1 de munca) Am reusit si am pus bani in buget pe 2014. Nu exista insa un acord final al partenerilor internationali. In ianuarie, cand sunt la Bucuresti, vom discuta acest lucru.