Presedintele Traian Basescu a vorbit duminica seara, in discursul sustinut la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Nationale, despre proiectul de tara a unirii Romaniei cu Republica Moldova, afirmand ca este un deziderat impartasit de cea mai mare parte a poporului roman, "acela de a ne reintalni cu fratii nostri din Republica Moldova".

Nicolae Timofti si Traian BasescuFoto: HotNews / DP

"Nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie sa ni-l asumam si sa-l afirmam, daca dorim ca atunci, candva, acest ideal sa se realizeze. Trebuie sa acceptam ca doar timpul poate aduce un asemenea deziderat la realizare, pentru ca doar poporul de pe ambele maluri ale Prutului poate sa hotarasca," a spus seful statului.

La receptia de la Palatul Cotroceni a luat parte si presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care a declarat ca a simtit la parada de la Arcul de Triumf forta mentala si militara a Romaniei, ca parte a Europei unite.

"La parada militara de astazi de la Arcul de Triumf, am simtit forta mentala si militara a Romaniei, ca parte a Europei unite", a afirmat Timofti, precizand ca dorinta moldovenilor este sa avanseze cu fermitate pe aceasta cale pe care s-au dezvoltat Romania si alte actuale tari membre ale spatiului comunitar.

"Speram sa devenim cat mai curand parte a spatiului european, pentru a ne bucura si a impartasi aceleasi drepturi si valori democratice, economice si de circulatie libera", a mai afirmat presedintele Republicii Moldova, potrivit Mediafax.

Nicolae Timofti a tinut sa sublinieze inca o data recunostinta pe care o are Republica Moldova fata de Romania, pentru "dedicatia si consecventa" cu care a pledat cauza tarii sale.

Ce a afirmat duminica seara presedintele Traian Basescu referitor la unirea cu Republica Moldova:

"Am evocat zilele trecute un proiect de tara, o viziune: am propus o reflectie si am anuntat un deziderat, unul care apartine Presedintelui Romaniei si cred ca e impartasit de cea mai mare parte a poporului roman: acela de a ne reintalni cu fratii nostri din Republica Moldova, acela de a ne reuni ca popor. Tot atunci conditionam realizarea acestui deziderat de timp, de vointa poporului si de abilitatea si de ingeniozitatea politicienilor. Nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie sa ni-l asumam si sa-l afirmam, daca dorim ca atunci, candva, acest ideal sa se realizeze.

Trebuie sa acceptam ca doar timpul poate aduce un asemenea deziderat la realizare, pentru ca doar poporul de pe ambele maluri ale Prutului poate sa hotarasca.

Folosesc acest prilej pentru a felicita in mod special autoritatile si pe cetatenii Republicii Moldova pentru succesul de a fi facut un pas mare inainte in relatiile cu Uniunea Europeana. La Vilnius, acum doua zile, am fost martori la parafarea Acordul de Asociere si Acordul de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator, doua documente esentiale pentru materializarea perspectivei de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana.

Sarbatoarea nationala a tuturor romanilor este cel mai bun moment pentru reinnoirea asigurarilor ca Romania va sustine in continuare implinirea aspiratiilor de integrare europeana ale romanilor de peste Prut."

Citeste in intregime discursul lui Traian Basescu

*************

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, la TVR, ca urmatorul proiect de tara pentru Romania este intregirea tarii, mentionand ca este convins ca daca in Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci tara noastra va fi pregatita.

"Un popor, cand are ocazia sa fie imprena, nu va renunta. Nu mizez pe oameni politici, toata actiunea mea legata de Republica Moldova a fost legata de ideea ca poate ne vom uni, stiu ca nu e momentul acum, dar (...) acest lucru se va intampla, pentru ca sangele apa nu se face", a spus presedintele.

Intrebat daca s-a consultat cu diplomatia din Romania, cu ministrul de Externe, presedintele a raspuns: "Ma tem ca, pana una alta, cel care trebuie sa dea tonul in politica externa sunt eu. Nu cred ca trebuia sa iau o aprobare de undeva".

Seful statului a mai spus: "Dumneavoastra credeti ca ministrul Corlatean nu ar fi de acord cu unirea celor doua state romanesti?".

"Eu cred ca acum este oportun sa o spunem, ca avem acest obiectiv, daca vor vrea moldovenii. Eu am spus-o la Chisinau. Sunt convins ca daca in Republica Moldova va exista un curent unionist, Romania va spune ᅡDAᅡ fara sa ezite", a declarat seful statului, despre unireea Romaniei cu Republica Moldova, precizand "Cine poate impiedica un interes national?".

Potrivit presedintelui Traian Basescu, "urmatorul proiect de tara pentru Romania, pe care cred ca de acum il putem spune public este: vrem sa ne intregim tara".

Traian Basescu a precizat ca "nu acesta este momentul in care sa putem obtine asa ceva". "Momentul pe care trebuie sa il valorificam este sansa republicii Moldova de a intra in procesele de pregatire a accesului in Uniunea Europeana, care dureaza zece ani", a mai declarat Traian Basescu, aratand ca in zece ani se pot intampla lucruri neprevazute in prezent.