Primarul orasului Chisinau, Dorin Chirtoaca, a declarat, duminica, la Alba Iulia, de Ziua Nationala a Romaniei, ca reintregirea devine obiectivul secolului XXI pentru neamul romanesc, transmite Agerpres.

Dorin ChirtoacaFoto: Agerpres

"La multi ani si intr-un ceas bun pentru ca idealul neamului romanesc sa fie implinit in secolul XXI. Consider ca reintregirea neamului nostru devine obiectivul secolului XXI pentru neamul romanesc", a spus primarul din Chisinau, in fata a peste doua mii de persoane prezente in fata Salii Unirii din Alba Iulia, la ceremonialul primirii soliilor din cetatile de scaun.

Dorin Chirtoaca a mentionat ca, dupa ce in urma cu 20 de ani Romania a pasit pe un drum cu sens unic catre Europa, semnand in 1993 acordul de asociere, acum e randul Republicii Moldova.

"In cadrul Europei trebuie sa ne intalnim din nou. Nu putem merge in Europa cu identitatea pe care ne-au atribuit-o Stalin si cu Beria, care, dupa aceea, ne-au dus in Siberia. Putem merge in Europa, in Europa natiunilor, in Europa demnitatii si-n Europa prosperitatii. Or, identitatea celor de dincolo de Prut este una romaneasca si o stie toata lumea, doar cei care nu au curaj nu vor sa o mai spuna astazi", a declarat Dorin Chirtoaca.

Primarul din Chisinau a criticat faptul ca de Ziua Nationala la Alba Iulia au existat huiduieli, atunci cand au fost depuse coroane de flori din partea partidelor politice si a principalelor institutii ale statului.

"Este sarbatoarea Unirii. Ma intreb insa cat de uniti suntem cu adevarat? Ce ar fi spus Mihai Viteazul vazandu-ne atat de uniti la huiduieli: huiduita si puterea, huiduita si opozitia. Poate de asta ne e si greu timp de 2.000 de ani, pentru ca si de Ziua Nationala, in loc sa punem in valoare ce avem mai bun, incercam sa ne dam cu stangul in dreptul. Din aceasta cauza am patimit mult si pana acum. Daca vrem sa ajungem sa fim respectati in Europa, fie si prin rotatie, cum o fi, dar trebuie sa invatam sa mergem numai inainte", a spus primarul din Chisinau.