In marile orase din tara, festivitatile organizate de autoritatile locale cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei vor cuprinde parade militare, focuri de artificii, spectacole de muzica populara, precum si mese cu fasole si carnati. La Sibiu, pentru prima data dupa 1989, peste o mie de oameni si 50 de masini cu tehnica militara vor defila de 1 Decembrie. Parade militare se vor desfasura si la Cluj, Iasi si Galati, in timp ce la Alba Iulia este pregatit un spectacol pirotehnic eveniment. La Targu-Jiu, autoritatile locale l-au invitat pe premierul Victor Ponta sa participe la pornirea iluminatului festiv pentru sarbatorile de iarna, insa prezenta acestuia la manifestari nu a fost confirmata pana acum.

  • Vezi principalele evenimente organizate in orasele din tara de 1 Decembrie

Foc de artificii in rosu, galben si albastru de Ziua Nationala la Alba Iulia

Mii de oameni din intreaga tara sunt asteptati la Alba Iulia de Ziua Nationala, cand se implinesc si 95 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, scrie Agerpres.

Un spectacol pirotehnic eveniment, "Emotion Romania", este pregatit in acest oras de 1 Decembrie de organizatorii "Festivalului de Romania", care sunt convinsi ca acesta va constitui unul din principalele puncte de atractie ale programului dedicat Zilei Nationale.

Costurile acestui spectacol se ridica la 7.500 de euro, plus TVA, a declarat, vineri, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al Primariei Alba Iulia, Mihai Coser.

Realizatorul show-ului este Pyro Events Team - Fireworks Design, care, din 2006, a realizat peste 650 de spectacole pirotehnice, atat in tara noastra, cat si in Uniunea Europeana.

Spectacolul va include efecte pirotehnice deosebite, o coloana sonora adecvata momentului, iar artificii albastre, galbene si rosii vor forma pe cer, deasupra Portii a III-a a Cetatii Alba Carolina, steagul Romaniei. Efectele speciale vor fi generate de 24 de reflectoare uriase. "Emotion Romania" va fi, potrivit organizatorilor, o alegorie pirotehnica a unitatii nationale.

"Am creat acest proiect absolut unic tocmai pentru a marca asa cum se cuvine acest moment sublim din istoria tarii si a Cetatii. Suntem convinsi ca acest spectacol va incanta audienta si va trezi spiritul romanesc din fiecare dintre noi. Am pregatit efecte vizuale ce nu s-au mai vazut in Romania si tot spectacolul va avea o puternica amprenta romaneasca, autentica", au declarat organizatorii.

Efecte pirotehnice vor inunda cerul si Piata Cetatii si sambata seara, cand va avea loc spectacolul de dans cu foc, artificii si muzica live "Dansul zmeilor", un show al trupelor Crispus si Cobzality.

Masa populara de 1 Decembrie va fi inclusa si in acest an in cadrul actiunilor care vor avea loc de Ziua Nationala la Alba Iulia, datorita sprijinului unor sponsori, a mai declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al Primariei Alba Iulia, Mihai Coser.

Acesta a mentionat ca duminica vor fi distribuite, in patru puncte amplasate in Piata Cetatii, cinci mii de portii de fasole cu carnati, alaturi de painea necesara si de cate un pahar cu vin. Anul trecut, numarul portiilor a fost de 3.200.

Mihai Coser a precizat ca mai multi agenti economici suporta costurile legate de masa populara. In programul dat publicitatii saptamana trecuta de catre organizatorii festivitatilor de la Alba Iulia, masa populara nu figura, autoritatile locale apeland in final la sponsori.

Aproape 400.000 de lei au fost alocati de Primaria Alba Iulia si Consiliul Judetean Alba pentru organizarea, in 30 noiembrie si 1 Decembrie, a manifestarilor dedicate Zilei Nationale, reunite sub genericul "Festival de Romania".

Executivul a alocat suma de 15.000 de lei, a auntat prefectul Gheorghe Feneser, solicitarea Institutiei Prefectului fiind de 150.000 de lei. Anul trecut, a fost pentru prima data dupa 1990 cand Guvernul nu a mai alocat fonduri pentru festivitatile din Orasul Marii Uniri. In 2011, au fost alocati de catre Guvern 800.000 de lei, iar in 2010 si 2009, cate 400.000 de lei. Suma maxima a fost acordata in 2008, respectiv 2,2 milioane de lei, la aniversarea a 90 de ani de la actul istoric de la 1 Decembrie 1918.

Sibiu: Prima parada cu tehnica militara dupa 1989, de 1 Decembrie

Pentru prima data dupa 1989, peste o mie de oameni si 50 de masini cu tehnica militara, certificata in teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan, vor defila de 1 Decembrie in municipiul Sibiu, anunta Agerpres.

Sibienii vor putea vedea tehnica militara moderna, masini ale Politiei, autospeciale de interventie ale jandarmilor, ATV-uri pentru stingerea incendiilor, un caine de serviciu al pompierilor si vor avea parte de multe surprize, potrivit unui comunicat al Prefecturii.

Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei se va muta de la ora 15.00 in Sala Transilvania, unde va avea loc spectacolul folcloric "Noi suntem romani", prezentat de Iuliana Tudor, intrarea fiind libera. Spectacolul este televizat si transmis in direct de TVR si va putea fi urmarit si de pe ecranele care vor fi montate in strada.

Spectacolul va reuni deopotriva cantece patriotice, cantece si dansuri populare romanesti. Protagonisti vor fi Orchestra 'Lautarii' din Chisinau cu solistii Nelu Albu, Viorica Telcean, Alina Pinca, Codruta Rodean, Razvan Nastasescu, Stana Stepanescu, Nicu Mita, Daniel Pop, Alexandru Bradatan, Izabela Tomita, Marcel Parau, Ion Paladi, Lidia Bejenaru, Ioana Capraru si Grupul IZA din Maramures. De asemenea, sibienii au prilejul sa spuna 'Noi suntem romani!', alaturi interpretii consacrati ai muzicii populare romanesti - Nicolae Furdui Iancu, Nicoleta Voica, Aneta Stan, Laura Lavric, Mariana Anghel - recunoscuti pentru dragostea de neam si tara pe care o insufla prin cantece patriotice precum: 'Asa-i romanul', 'Noi suntem romani!', 'Treceti, batalioane romane, Carpatii' etc. Identitatea culturala si spirituala a romanilor va fi marcata prin cantece si dansuri populare, in special prin momente muzical-coregrafice prezentate de Ansamblul Folcloric Profesionist 'Cindrelul-Junii Sibiului' si Ansamblul Folcloric 'Ceata Junilor'.

In mod inedit in acest an la Sibiu la sediul fostului Consiliu Dirigent din Transilvania, actualmente restaurant fast-food, va avea loc ceremonia de depuneri de coroane.

Un alt moment deosebit de Ziua Nationala, la Sibiu, va avea loc incepand cu ora 10.30, in cel mai mare muzeu in aer liber din Europa, Muzeul ASTRA din Padurea Dumbrava Sibiului. Aici, vizitatorii vor putea asista la taierea porcului, transarea, parlirea si curatarea acestuia, vor putea gusta din traditionalele preparate reci (carnati, slanina, toba, caltabos, jumari) sau din pomana porcului insotita de mamaliguta si muraturi.

Chiar si o asociatie de biciclisti, Asociatia Tura in Natura, va sarbatori 1 Decembrie, cu curse pe doua roti.

Cluj-Napoca: Circa 400 de cadre militare cu tehnica din dotare vor participa la sarbatorirea Zilei Nationale

Aproximativ 250 de militari clujeni cu tehnica de lupta din dotare vor participa la manifestarile prilejuite de sarbatorirea, la Cluj, a Zilei Nationale a Romaniei.

Potrivit unui comunicat transmis de Divizia 4 Infanterie Gemina, pe langa cei 250 de militari ai MApN, la manifestari participa si circa 140 de persoane de la M.A.I., Jandarmeria clujeana, ISU si Politia locala.

De asemenea, Divizia 4 Infanterie Gemina participa la manifestari cu Drapelul de lupta si cu garda drapelului de lupta, cu un pluton de steaguri de identificare, cu 11 plutoane de defilare si cu 40 de masini lupta si masini de interventie, cu un aruncator calibru 82 mm, instalatii de aruncatoare proiectile reactive calibru 122, autospeciale de interventie, masini de lupta din cadrul complexului de rachete antiaeriene, autostatie radio Panther, sistem antiaerian GEPARD.

Ziua Nationala va fi marcata la Cluj duminica, incepand cu ora 12.00, cand va avea loc un Te-Deum in Catedrala Mitropolitana Ortodoxa Romana a Vadului, Feleacului si Clujului. Slujba religioasa va fi urmata de ceremonia de depunere de coroane si jerbe de flori la statuia lui Avram Iancu, iar la final se va desfasura parada militara.

Premierul Victor Ponta, invitat la Targu-Jiu de 1 Decembrie pentru a porni iluminatul festiv

Primul-ministru Victor Ponta a fost invitat de autoritatile locale la Targu-Jiu sa participe la pornirea iluminatului festiv pentru sarbatorile de iarna, care va avea loc pe 1 Decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei, la ora 18.00, scrie Agerpres. Premierul nu a confirmat insa pana la aceasta ora prezenta la manifestari, in programul publicat pe site-ul Guvernului nefiind inclusa o deplasare la Targu-Jiu.

Premierul Victor Ponta, care este si deputat de Gorj, a fost prezent si anul trecut la Targu-Jiu la festivitatile prilejuite de aprinderea iluminatului de sarbatori. Seful Executivului a fost cel care a apasat pe buton, declarand la acel moment ca a avut emotii foarte mari, fiind pentru el o premiera. "N-am apasat niciodata eu pe buton, acum am avut emotii foarte mari, in ultima secunda l-am intrebat pe primar ce facem daca nu merge si din fericire a mers. Din cate stiu si ce i-am intrebat pe ceilalti, cred ca nu a fost niciodata atat de multa lume", declara primul ministru in urma cu un an.

Tot de 1 Decembrie, pe langa ceremonialul militar si religios, la Targu-Jiu va avea loc deschiderea Targului de Mos Nicolae, iar la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Gorj va fi organizat vernisajul expozitiei "Ia gorjeneasca". Duminica seara vor mai avea loc un spectacol de muzica populara al Ansamblului Profesionist "Doina Gorjului" si un concert sustinut de cantareata Andra.

Iasi: Primarul Nichita a promis fasole cu carnati, muzica populara si parada militara de Ziua Nationala

Municipalitatea ieseana va organiza spectacole si va oferi fasole cu carnaciori si vin fiert, parada militara, spectacol de muzica populara pentru a marca Ziua Nationala a Romaniei, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Pentru iesenii care vor veni pe 1 Decembrie in Piata Unirii pentru a lua parte la manifestarile organizate de autoritati, reprezentantii municipalitatii vor pregati peste 1.750 de portii de fasole cu carnati si tot atatea portii colacei si vin fiert cu scortisoara, apa minerala si ceai.

Pentru marcarea Zilei Nationale a Romaniei, principala atractie va fi parada militara, dar si concertul de muzica populara.

In debutul manifestarilor va fi organizat un concert de muzica populara sustinut sustinut de artisti din toate provinciile istorice tarii: Irina Loghin, Maria Dragomiroiu, Maria Ghinea, Mioara Veilicu, Nicolae Hlib si Zenaida Julea.

Ca in fiecare an, momentul va fi urmat de discursurile autoritatilor locale si centrale care vor urca pe o scena special amenajata in Piata Unirii, de un ceremonial religios si o depunere de coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piata Unirii. Cateva sute de cadre apartinand Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si SMURD vor defila pentru a marca Ziua Nationala.

Evenimentele organizate de autoritatile locale se vor incheia la ora 17.00, odata cu retragerea cu torte a militarilor, pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, moment urmat de deschiderea oficiala a iluminatului festiv pentru Sarbatorile Iasiului.

Galati: Parada militara si retragere nocturna cu torte, de Ziua Nationala

Festivitatile de Ziua Nationala organizate de Prefectura Galati cuprind, printre altele, o parada militara, dar si o retragere nocturna cu torte pe principalele artere ale municipiului de la Dunare, a anuntat, sambata, purtatorul de cuvant al prefecturii, Petrica Patilea Crangan.

Potrivit acesteia, festivitatile de Ziua Nationala vor incepe cu un Te Deum la Catedrala Arhiepiscopala. Apoi, se vor depune coroane de flori, fara ceremonial solemn, la monumentele Eroilor Martiri ai Revolutiei din Decembrie 1989, Eroilor Regiment 11 Siret si Eroilor 1941-1945. Evenimentele vor continua cu ceremonialul religios si militar, la Cimitirul Eternitatea, cu primirea onorului si intonarea Imnului de stat al Romaniei, serviciu religios, depunere de coroane de flori la Mausoleul Eroilor, Monumentul Eroilor cazuti in Revolutia din Decembrie 1989 si mormintele militarilor cazuti in Afganistan.

In continuare sunt programate, pe esplanada Prefecturii, primirea onorului, intonarea imnului si sustinerea unor alocutiuni, dupa care va incepe parada militara sustinuta de reprezentanti ai Batalionului 284 Tancuri, Batalionului 300 Infanterie, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratului de Politie si a mijloacelor tehnice de interventie.

Seara va fi incheiata cu retragerea cu torte, militarii parcurgand un traseu pe principalele artere ale orasului si pana pe faleza Dunarii.

De Ziua Nationala, cantecul popular ardelenesc va fi adus galatenilor intr-un recital extraordinar sustinut de Ansamblul Jidvei Romania, din Alba, coordonat de maestrul Stelian Stoica, urmat de concerte ale trupelor Mandinga si Zdob si Zdub.