Peste 2.000 de militari din MApN, MAI, SRI si SPP si aproximativ 140 de militari din Franta, Polonia, Turcia si SUA vor defila, duminica, la parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale, pe sub Arcul de Triumf urmand sa treaca si 200 de mijloace tehnice, iar 35 de aeronave vor survola piata, informeaza Mediafax.

Parada militara 2012Foto: HotNews / Dan Popescu

Evenimentul din Piata Arcului de Triumf este programat sa inceapa la ora 11.00, cu salutul Drapelului de Lupta si trecerea in revista a Garzii de Onoare, dupa care Corul Academic "Divina Armonie", acompaniat de muzicile militare reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apararii Nationale si ale Muzicii Militare a Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul", va interpreta Imnul National al Romaniei si, in semn de salut, vor fi executate 21 de salve de tun de catre bateria de artilerie a Regimentului 30 Garda.

In continuare, vor fi depuse unei coroane de flori din partea Presedintiei, Senatului, Camerei Deputatilor si Guvernului, dupa care incepe parada militara.

La parada militara, care va fi condusa de generalul de brigada Tomita-Catalin Tomescu, participa detasamente ale Batalionului 2 Infanterie "Calugareni", Batalionului 495 Infanterie "Capitan Stefan Soverth", din Brigada 1 Mecanizata "Argedava", militari parasutisti din cadrul Batalionului 630 Parasutisti "Smaranda Braescu", din Batalionul 17 Vanatori de Munte "Dragos Voda" din Brigada 61 Vanatori de Munte "General Virgil Badulescu" si un detasament al Brigazii de Informatii Militare "Maresal Alexandru Averescu".

Fortele pentru operatiuni speciale sunt reprezentate la defilare de militari ai Brigazii 6 Operatii Speciale "Mihai Viteazul" si un detasament de politie militara, din cadrul Batalionului 265 Politie Militara, iar detasamentul Fortelor Aeriene Romane de militari ai Brigazii 1 Rachete Sol-Aer "General Nicolae Dascalescu", urmat, in pas de defilare de doua detasamente ale Fortelor Navale Romane.

Iau parte, de asemenea, detasamente ale institutiilor de invatamant militar - Academia Tehnica Militara, Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" din Sibiu, Scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre "Basarab I", Academia Fortelor Aeriene "Henri Coanda", Academia Navala "Mircea cel Batran" si Colegiul Militar Liceal "Dimitrie Cantemir" din Breaza.

Din partea Ministerului Afacerilor Interne participa la parada reprezentanti ai Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei, ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, echipaje de servanti pompieri si echipaje SMURD, echipaje de salvatori de la inaltime, de interventie pirotehnica si interventie la urgente chimice.

De asemenea, prezinta onorul un detasamentul de studenti ai Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza".

Reprezentand SRI, defileaza un detasament al Brigazii Antiteroriste, cadre care asigura securitatea aeroportuara (pasageri si cargo) pe toate cele 16 aeroporturi civile din tara.

In premiera, participa la parada organizata de Ziua Nationala militari ai armatelor Frantei, Poloniei, Turciei si ai Statelor Unite ale Americii.

Din Franta, defileaza un detasament aflat sub comanda locotenentului-colonel Raphael Bernard. Detasamentul este format din militari ai Regimentului 1 Artilerie din cadrul Brigazii 7 Blindate, dislocat in regiunea Belfort. Dotat cu tehnica moderna, de genul radarului de contrabaterie COBRA si lansatorului unitar de rachete, regimentul participa in prezent la misiunea ONU din Liban si are militari dislocati in Mali, in lupta impotriva terorismului. De asemenea, regimentul are unitati inzestrate cu tunuri de 155 de mm dislocate in Djibouti, in cadrul dispozitivului francez din Africa.

Fortele armate poloneze sunt reprezentate de un detasament din Batalionul garzii de onoare, o unitate speciala din Varsovia, destinata acordarii asistentei de specialitate pe timpul desfasurarii ceremoniilor militare pe teritoriul national si, de asemenea, pe timpul executarii de misiuni, in conformitate cu protocolul diplomatic. Militarii Batalionului garzii de onoare poarta uniforma de gala a fortelor terestre poloneze si traditionala cascheta Rogatywka. Comandantul detasamentului este locotenentul Wlodzimierz Grochowiec.

Detasamentul fortelor armate turce comandat de capitanului de infanterie Ersin Durur este reprezentat de militarii Brigazii 66 Infanterie Mecanizata "Forta pacii". Fondata in anul 1880, brigada a participat la luptele din Yemen, Caucaz, Balcani, Gelibolu, precum si in lupta de eliberare a Turciei. Avand sediul la Istanbul, unitatea este prima brigada mecanizata creata in Turcia.

Brigada a primit drapelul de lupta la 01 octombrie 1993. Din anul 2005, Brigada Forta pacii este parte a fortelor de reactie rapida ale NATO.

De asemenea, participa la parada reprezentantii Corpului de Infanterie Marina al Statelor Unite ale Americii, comandati de locotenentul James Moroney. Locotenentul James Moroney si plutonul acestuia fac parte din Batalionul 2 Cercetare si Infanterie Usoara cu sediul in Camp Lejeune, Carolina de Nord. Batalionul 2 Cercetare si Infanterie Usoara a executat operatii de lupta in Panama, in 1989, si in primul razboi din Golf, in 1990. In cadrul razboiului global impotriva terorismului, infanteristii marini americani au participat la operatia "Iraqi Freedom" din Irak si la operatia "Enduring Freedom" din Afganistan. In acest an, militarii americani au luat parte la exercitiile multinationale care se desfasoara in tara noastra.

La defilarea de la 1 Decembrie romanilor le va fi prezentata si o replica a avionului Vlaicu II, flancat de tehnicieni de la Scoala de Aplicatie pentru Fortele Aeriene Romane, imbracati in uniforme de epoca.

Parada este prevazuta sa continue cu defilarea drapelelor de epoca si a unui detasament al Asociatiei Traditia Militara, purtand uniformele si echipamentul de campanie ale Armatei Romane din timpul Primului Razboi Mondial.

Un moment spectaculos al evenimentului va fi "parada aeriana", de Ziua Romaniei urmand sa survoleze Piata Arcului de Triumf un elicopter IAR-330 M, sase elicoptere IAR - 330 Puma din dotarea Flotilei 90 Transport Aerian (Otopeni) si trei elicoptere IAR - 330 PUMA Naval, din dotarea Grupului de Elicoptere al Fortelor Navale.

De Ziua Nationala vor zbura deasupra Arcului de Triumf trei avioane IAK-52 din dotarea Scolii de Aplicatie pentru Fortele Aeriene "Aurel Vlaicu", Boboc, o aeronava de transport C-130 HERCULES si trei aeronave de transport C-27J SPARTAN din dotarea Flotilei 90 Transport Aerian (Otopeni). Aceste formatii vor fi urmate de trei aeronave IAR-99 SOIM din dotarea Flotilei 95 Aeriane Bacau si trei aeronave IAR-99 din dotarea Scolii de Aplicatie pentru Fortele Aeriene "Aurel Vlaicu", Boboc.

Urmatoarele formatii de zbor sunt alcatuite din sase aeronave de lupta MiG-21 din dotarea Flotilei 86 Aeriene, Fetesti.

Organizatorii au mai pregatit celor care vor asista la eveniment si alte surprize.

De asemenea, la parada va fi facuta prezentarea tehnicii militare: vehicule blindate pentru operatii speciale URO VAMTAC, transportoare blindate de trupe PIRANHA, masina de lupta a infanteriei 84 M - "Jderul", autovehicul de lupta blindat, amfibiu, pe senile, transportoare amfibii blindate B 33 Zimbru, urmate de tancurile TR 85 M 1 "Bizonul", sistemul interoperabil de artilerie LAROM si complexul antiaerian tractat "OERLIKON".

Vor fi prezentate la parada si sistemul Ghepard de artilerie antiaeriana blindat, vehiculele de lupta tip HUMVEE, autoturismele de teren Chevrolet Tahoe, care pot fi echipate cu kituri de protectie balistica, autospecialele blindate de interventie EOD si, in premiera, autovehiculul Dacia Duster militar, echipat cu o platforma telecomandata de tragere AGIL762.

Fortele Aeriene trec pe sub Arcul de Triumf cu sistemul de rachete sol-aer cu baza la sol - HAWK, iar Fortele Navale sunt reprezentate la parada tehnicii din acest an de doua ambarcatiuni tip RHIB si o ambarcatiune rapida Fulgerul si cu Instalatii Mobile de Lansare a Rachetelor.

Blocul de defilare al Comandamentului Logistic va prezenta autostatiile radio blindate - URO VAMTAC si autovehicule de teren blindate tip usor PANHARD.

Blocul de parada al tehnicii Ministerului Afacerilor Interne va fi precedat de doua formatii compuse din trei elicoptere de tip Eurocopter-135 si trei de tip MI-17, apartinand Inspectoratului General de Aviatie, capul formatiei fiind un elicopterul EC-135 SMURD.

Aviatia Ministerului Afacerilor Interne participa si cu un avion de transport medicalizat de tip Piper PA-42 Chayenne III.

Blocul de parada al tehnicii MAI este deschis de Politia Romana, cu zece motociclete BMW, fiind prezentate, de asemenea, alte autovehicule din dotare: Mercedes Clasa A cu pachet AMG, autospeciala Jaguar, BMW 330 XD, Dacia Duster si o autospeciala Dacia Dokker.

Parada mai include defilarea unor efective ale Serviciului Independent pentru Interventii si Actiuni Speciale, principala formatiune de interventie a Politiei Romane si o parte grupului de elita al unitatilor speciale de interventie ale politiilor statelor membre ale Uniunii Europene - "ATLAS".

Inspectoratul General al Politiei de Frontiera participa la parada cu ATV-uri, autospeciale Volkswagen Passat Variant, Dacia Duster, "Iveco Massif", Mitsubishi L200, "Volkswagen Transporter Kombi", autospeciale de supraveghere cu termoviziune si "Landrover Discovery 4" si ambarcatiunile ARVOR 215 si Harpoon 550 Open.

Inspectoratul General al Jandarmeriei participa la parada de 1 Decembrie cu motociclete, urmate de Volswagen Passat Variant, autoturismele Dacia Duster, autovehiculele URO VAM TL-Peace Keeper, autospecialele Volkswagen Transporter si autospecialele blindate pentru interventie SANDCAT si AM7.

IGSU va etala motociclete de interventie SMURD si Honda Deauville NTV 700, ambulante Citroen Jumper si Volkswagen Crafter, autospecialele pentru descarcerare complexa, pentru cercetare si prima evaluare, pentru stingerea incendiilor si pentru interventie si salvare de la inaltimi.

Isi vor mai prezenta tehnica din dotare SRI, cu dispozitive de interventie contraterorista si pirotehnica si dispozitivul de gardare/protectie.

Defilarea Detasamentului de Cavalerie al Jandarmeriei, deja o obisnuinta a manifestarilor prilejuite de Ziua Nationala, nu va lipsi de la defilarea de duminica. Si Politia Locala este reprezentata la parada de cei 24 de calareti din Patrula Calare a Municipiului Bucuresti.

In Piata Arcului de Triumf va prezinta onorul Garda de Onoare a Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul", unitate etalon a Armatei Romaniei, prima unitate atestata documentar din armata romana moderna.

Militari ai regimentului vor prezenta un "drill team", executand exercitii demonstrative de manuire a armamentului.

Defilarea se va incheia cu evolutia muzicilor militare reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apararii Nationale si Muzicii Militare a Regimentului 30 Garda Mihai Viteazul si onorul dat de acestea.

La festivitatile organizate in Piata Arcului de Triumf vor asista presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta, presedintii Camerelor, ministrul Apararii, Mircea Dusa, seful Statului Major General, general-locotenent Stefan Danila. Vineri seara, la Chisinau, Traian Basescu i-a multumit presedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pentru faptul ca va participa la receptia de la Cotroceni pentru Ziua Nationala a Romaniei si la parada de la Bucuresti. Mircea Dusa a mai spus ca ministrul Apararii al Republicii Moldova va asista, alaturi de el, la tribuna, la defilarea militara de duminica, de la Arcul de Triumf.

  • Guvernul a alocat peste 1 milion de euro pentru paradele si ceremoniile militare organizate cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei, la 1 decembrie 2013, suplimentand, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Executivului, bugetul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, SPP si SRI.

Potrivit Hotararii de Guvern 851 din 6 noiembrie privind organizarea, desfasurarea si finantarea manifestarilor prilejuite de 1 Decembrie - Ziua Nationala a Romaniei, in anul 2013, aceste suplimentari bugetare, in valoare de 4.804.00 de lei, sunt destinate finantarii cheltuielilor privind participarea cu tehnica si efective la paradele si ceremoniile militare organizate cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei, la data de 1 decembrie 2013.

Astfel, bugetul MApN a fost suplimentat cu suma de 3.500 mii lei, la capitolul bugetar "Aparare" (13 mii lei pentru cheltuieli de personal si 3.487 mii lei pentru bunuri si servicii), iar cel al MAI cu 1.000 mii lei, la capitolul bugetar "Ordine publica si siguranta nationala", pentru bunuri si servicii.

De asemenea, bugetul SPP s-a suplimentat cu 100 mii lei, suma alocata SRI fiind de 204 mii lei, la capitolul bugetar "Ordine publica si siguranta nationala" - "Bunuri si servicii".

Circulatia rutiera va fi restrictionata pe Soseaua Kiseleff si pe strazile din zona Arcului de Triumf din Capitala, duminica, pentru parada militara organizata de Ziua Nationala.

Traficul va fi restrictionat, intre orele 05.00 si 14.00, pe axul central si pe banda I de circulatie de pe Soseaua Kiseleff, intre Piata Presei Libere si Piata Arcul de Triumf, pentru desfasurarea manifestarilor organizate cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

De asemenea, intre orele 9.00 si 14.00, va fi restrictionat traficul rutier pe Soseaua Kiseleff - intre Piata Presei Libere si Piata Victoriei, pe strada Alexandru Constantinescu - intre Piata Arcul de Triumf si Bulevardul Marasti, pe Bulevardul Maresal Alexandru Averescu - intre Piata Arcul de Triumf si Bulevardul Marasti, pe Bulevardul Constantin Prezan - intre Piata Arcul de Triumf si Piata Charles de Gaulle, precum si temporar pe strada Ion Mincu, intre Bulevardul Aviatorilor si Bulevardul Ion Mihalache.