Premierul roman Victor Ponta spune ca este "in dezacord" cu propunerile omologului sau britanic David Cameron, in privinta imigrantilor romani si bulgari, dupa ce initial l-a sustinut pe acesta, scrie sambata AFP.

"Libertatea de miscare nu poate fi limitata, aici sunt in dezacord cu domnul Cameron. Inteleg ingrijorarile exprimate in presa britanica, insa aceste temeri nu pot fi folosite pentru a genera sau a justifica abuzuri sau discriminari asupra cetatenilor europeni", a afirmat Ponta intr-o declaratie transmisa presei straine.

Vineri, Ponta a declarat ca "putem fi in totalitate de acord cu principiul anuntat" de Cameron, "adica faptul ca trebuie inasprite conditiile pentru a nu exista abuzuri asupra sistemele de protectie sociala".

"De un an, si noi am inasprit conditiile pentru a nu ne trezi cu cei care sunt beneficiari ai alocatiilor sociale ca au Mercedes si locuiesc in tot felul de vile", a spus liderul social-democrat.

"Nu voi accepta ca astfel de masuri sa vizeze doar romanii si bulgarii, ele trebuie aplicate tuturor europenilor, fara discriminare", a subliniat Ponta.

Amintind ca Romania a inregistrat cea mai buna crestere economica din UE in trimestrul al treilea 2013, el a dat asigurari ca aceasta tara "nu incurajeaza cetatenii sa plece sa munceasca in strainatate", avand in vedere ca acestia au "motive sa ramana sau sa se intoarca in Romania si sa sustina dezvoltarea economiei".

Premierul britanic, David Cameron, a propus o serie măsuri dure împotriva aşa-numitului "turism pentru beneficii sociale", afirmând că imigranţii din cadrul UE nu vor putea să pretindă sprijin din partea contribuabililor pe termen nelimitat. Cameron a făcut aceste declaraţii în contextul în care Marea Britanie ar trebui să elimine, din ianuarie 2014, toate restricţiile impuse cetăţenilor români şi bulgari pe piaţa muncii, noteaza Mediafax.

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a transmis autorităţilor de la Londra că libera circulaţie a persoanelor nu se negociază atât timp cât Marea Britanie este membră a UE şi a pieţei unice.