Principesa Margareta si principele Radu vor efectua, duminica, un drum simbolic de la Sinaia la Bucuresti, care onoreaza Ziua Nationala a Romaniei si aduce un omagiu regelui Ferdinand si reginei Maria, cuplul princiar primind ca musafiri pe parcursul calatoriei personalitati ale vietii publice, potrivit Mediafax.

Potrivit Casei Regale, principesa Margareta si principele Radu au plecat vineri, la ora 10.00, de la Gara regala Baneasa spre Gara Sinaia. Cei doi au fost insotiti de principesa Elena. Pe durata calatoriei, in vagonul sufrageriei, principesa Margareta si principele Radu vor primi elevi olimpici romani, personalitati ale vietii publice si membri ai Corpului Diplomatic.

Calatoria este initiata si organizata de Ministerul Transporturilor, iar accesul presei si al publicului este liber.

De asemenea, vineri, de la ora 16.00, principesa Margareta si principele Radu il vor reprezenta pe regele Mihai I la ceremonia anuala in onoarea Corpului Diplomatic. Regele Mihai I s-a adresat prima oara Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti in decembrie 1940. La ceremonie vor lua parte principesa Elena si nuntiul apostolic, decanul Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti.

Mesajul regelui Mihai I va fi citit in cinci limbi straine, de principesa Margareta si principele Radu. Evenimentul va avea loc in Holul de Onoare al Castelului Peles. La ora 16.20, Corpul Diplomatic va fi invitat la un concert in Sala de Muzica, sustinut de tineri muzicieni, bursieri ai Fundatiei principesa Margareta a Romaniei. Accesul presei este liber.

Totodata, sambata, principesa Margareta va oferi, in numele regelui Mihai I, certificatul de furnizor al Casei Regale unor companii comerciale din Romania. Ceremonia va avea loc la ora 16.00, in Holul de Onoare. La ceremonie va participa si principesa Elena. Ceremonia va continua cu o scurta receptie in Salonul Italian. Si la acest eveniment accesul presei este liber.

Principele Radu va primi, sambata, la ora 18.00, in Sala Florentina a Castelului Peles, inalte personalitati din domeniul istoriei, din Romania si din strainatate, participanti la conferinta "Specificul national - perspective istorice si critice", organizata la Sinaia, timp de trei zile. La ora 19.00, Casa Regala va oferi un dineu participantilor la congres, in Sala cu Coloane de la Bastion, in prezenta principelui Radu, care a acordat inaltul patronaj conferintei. Accesul presei este permis in Sala Florentina si la intrarea invitatilor in Sala cu Coloane.

Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, duminica, principesa Margareta si principele Radu vor efectua un drum simbolic, ce onoreaza ziua de 1 Decembrie si aduce un omagiu suveranilor Romaniei Mari, regele Ferdinand si regina Maria ai Romaniei. Acestia vor fi acompaniati, in tren, de principesa Elena si principele Nicolae, precum si de ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.

Calatoria este initiata si gazduita de Ministerul Transporturilor. Gara de Nord (1872) si Gara din Sinaia (1913) sunt edificii ridicate sub domnia regelui Carol I. Trenul regal va pleca la ora 13.00 din Gara Sinaia, iar plecarea va fi precedata de un ceremonial care va incepe la ora 12.45. Trenul regal va ajunge in Gara Ploiesti Vest la ora 14.23, unde se va opri 15 minute. Pe parcursul intregii calatorii, familia regala va primi ca musafiri inalti reprezentanti ai vietii politice, economice, culturale si diplomatice din Romania.

Trenul Regal va ajunge la Gara de Nord la ora 15.45. Principesa Margareta, principele Radu, principesa Elena si principele Nicolae, alaturi de ministrul Transporturilor, vor participa la ceremonia de inaugurare a "Salonului Regal" de la Gara de Nord, restaurat in forma originala, din vremea regelui Carol I. Accesul presei si al publicului este liber.