Republica Moldova nu este pregatita sa se uneasca cu Romania si prefera sa se integreze in Uniunea Europeana, a declarat vineri, pentru agentia rusa RIA Novosti, premierul moldovean Iurie Leanca, care a participat la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Iurie LeancaFoto: Agerpres/Xinhua

Intrebat daca este posibila o unificare politica a celor doua state, Leanca a raspuns: "Nu, pentru ca ne fixam sarcini concrete in ceea ce priveste aderarea Moldovei la UE".

Republica Moldova a parafat vineri un acord de asociere cu Uniunea Europeana.

"Cand vom fi o tara membra UE, vom face parte dintr-un spatiu economic si comercial comun. Nu vor mai exista frontiere interne. Acesta este obiectivul pe care il vizam", a mai afirmat prim-ministrul moldovean.

RIA Novosti noteaza ca aceasta pozitie este contrara celei a Romaniei, care doreste sa formeze un singur stat cu Republica Moldova. Agentia rusa aminteste declaratiile presedintelui roman Traian Basescu, potrivit caruia unirea cu Moldova constituie una dintre prioritatile majore ale politicii externe a Bucurestiului.

Marian Lupu (PDM), despre unirea R. Moldova cu Romania: Niciodata!

Fostul presedinte al Parlamentului R. Moldova, presedintele PDM Marian Lupu a declarat presei, vineri, ca "niciodata" nu va exista o unire a Republicii Moldova cu Romania, relateaza Unimedia.info.

"Niciodata! Moldovenii au identitatea lor, dupa aproape 23 de ani de independenta, sondajele arata ca 80% se considera moldoveni", a raspuns in engleza Lupu.

Liderul Partidului Democrat considera ca parafarea Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeana reprezinta un moment istoric pentru moldoveni si deschide drumul integrarii europene a statului de peste Prut.

Intrebat despre eventuale reactii ale Rusiei la aceasta parafare, cum ar fi recunoasterea independentei Transnistriei, Lupu a spus ca nu crede ca acest lucru este posibil.

Reamintim ca Traian Basescu a declarat miercuri, la TVR 1, ca urmatorul mare proiect politic pentru Romania este unirea cu Republica Moldova."Mai devreme - nu va ganditi maine - sau mai tarziu, acest lucru se va intampla, pentru ca sangele apa nu se face. Romania a avut un proiect fundamental de tara - NATO. A avut un al doilea proiect de tara - UE. Eu cred ca un al treilea proiect fundamental trebuie sa fie unirea cu Moldova", a afirmat Basescu.