Fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat considera ca recenta declaratie facuta de Traian Basescu, potrivit careia urmatorul proiect national al Romaniei trebuie sa fie unirea cu Moldova, ii ajuta pe rusi si pe comunistii din tara vecina.

Politician moldovean explicand jurnalistilor rusi declaratia de miercuri a lui Traian BasescuFoto: Hotnews

UPDATE: Traian Basescu a refuzat sa comenteze declaratia lui Vlad Filat.

Reporterul HotNews.ro l-a intrebat, la Vilnius, pe Vlad Filat "Cine este ajutat de aceasta declaratie a lui Traian Basescu?".

"Pe comuniști, pe cei de la Moscova, ii ajuta. Vreau sa fiu foarte sincer: proiectul national al Republicii Moldova este integrarea in UE. Asta inseamna ca va deveni tara membra, acolo unde nu mai sunt frontiere", a raspuns acesta.

Vlad Filat mai spune si ca Traian Basescu nu s-a consultat cu liderii PLDM inainte de a face declaratiile de miercuri. "Mai bine il intrebati pe Traian Basescu ce a avut in vedere cand a facut declaratiile. Reiterez pozitia mea: noi urmarim ca prin acest proces de integrare europeana sa avem un stat suveran, independent, puternic, care sa fie intr-o perspectiva nu foarte indepartata membru al UE."

​Presedintele Romaniei, Traian Basescu, se va deplasa vineri in Republica Moldova, dupa summit-ul de la Vilnius, el fiind asteptat la o receptie la ora 18, afirma surse moldovene. Administratia prezidentiala nu a confirmat oficial.

Cel mai probabil, Traian Basescu va participa la receptia oferita cu ocazia Zilei Romaniei.

Presedintele se afla vineri la Vilnius laSummit-ul Parteneriatului Estic, unde Moldova a parafrat Acordurile de Asociere cu Uniunea Europeana.

Basescua declarat miercuri, la TVR 1, ca urmatorul mare proiect politic pentru Romania este unirea cu Republica Moldova."Mai devreme - nu va ganditi maine - sau mai tarziu, acest lucru se va intampla, pentru ca sangele apa nu se face. Romania a avut un proiect fundamental de tara - NATO. A avut un al doilea proiect de tara, UE. Eu cred ca un al treilea proiect fundamental trebuie sa fie unirea cu Moldova", a afirmat Traian Basescu.