Discutia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, programata pentru reuniunea COREPER II de miercuri, a fost amanata pentru saptamana viitoare dupa ce Bucurestiul a cerut mai mult timp pentru a discuta cu statele membre, a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Presedintiei lituaniene a UE.

"Chestiunea aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, plasata initial pe agenda COREPER II (reprezentantii permanenti ai statelor membre la Bruxelles - n.red) de miercuri, a fost amanata pentru saptamana viitoare, deoarece Romania a cerut mai mult timp pentru a discuta cu statele membre", a precizat Vykintas Pugaciauskas, purtator de cuvant al Presedintiei lituaniene a UE.

"Romania a cerut acest lucru, iar noi (Presedintia lituaniana) am spus <>, intrucat incercam sa facem tot ce putem pentru un raspuns favorabil", a mai spus Pugaciauskas, adaugand insa ca depinde de Bucuresti, in cele din urma, sa convinga statele membre sa dea un vot unanim privind aderarea la Schengen, la Consiliul JAI din decembrie.

Aderarea Romaniei si Bulgariei figureaza pe agenda provizorie a Consiliului JAI din decembrie.

Daca nu vor fi insa semnale ca este posibila o decizie favorabila, chestiunea aderarii va fi scoasa de pe agenda JAI.

Ambasada Olandei la Bucuresti a precizat, la 8 octombrie, la solicitarea agentiei de presa, ca Haga va astepta raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare din 2014 pentru a lua o decizie privind aderarea Romaniei la Schengen.

"Guvernul olandez va astepta raportul MCV pentru a-si stabili pozitia, in stransa cooperare cu alte state membre, in ceea ce priveste aderarea Romaniei la Schengen", se arata in raspunsul Ambasadei olandeze la Bucuresti.

Aceasta subliniaza ca este important ca Romania sa continue sa ia "masuri ireversibile si de durata in vederea introducerii si implementarii reformelor in justitie si a luptei impotriva coruptiei, asa cum s-a stabilit intre Romania si Uniunea Europeana".

Potrivit purtatorului de cuvant al CE, Mark Gray, Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania va fi publicat la "inceputul anului 2014".

Initial, Comisia Europeana anuntase ca raportul va fi publicat in decembrie 2013.

In conditiile in care Olanda asteapta raportul MCV, care va fi publicat ulterior Consiliului JAI, este putin probabil ca subiectul sa mai figureze pe agenda reuniunii, intrucat pentru luarea unei decizii este nevoie de unanimitate.