Vicepremierul Gabriel Oprea a inspectat, joi, la cererea premierului Victor Ponta, lucrarile la gazoductul Iasi-Ungheni, transmite Mediafax. Vicepremierul a constatat ca lucrarile sunt in grafic, urmand sa fie insa monitorizate in continuare pentru finalizarea la termen, a anuntat Guvernul.

"Din dispozitia prim-ministrului Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea a inspectat, in aceasta dimineata, lucrarile la obiectivul de investitii <>. Viceprim-ministrul pe probleme de securitate nationala a analizat stadiul lucrarilor de executie a gazoductului si a discutat cu factorii responsabili despre masurile prevazute pentru perioada urmatoare. In prezent, lucrarile sunt in grafic si vor continua sa fie monitorizate in vederea finalizarii acestora la termen", se arata intr-un comuncat al Guvernulului.

Proiectul gazoductului s-a dezvoltat in baza unui acord incheiat intre ministerele Economiei din Romania si Republica Moldova si are ca obiectiv interconectarea sistemelor de transport al gazelor naturale.

Aflat pe santierul gazoductului, unde nu a gasit niciun muncitor, presedintele Traian Basescu a declarat in septembrie ca lucrarile nu pot fi finalizate la termen, in decembrie, ci poate in februarie, adaugand ca cei de la UE stiu ce se intampla pe acest santier si nu pot fi mintiti ca se termina in decembrie.

Premierul Victor Ponta a participat la 27 august, in Republica Moldova, la ceremonia de inaugurare a lucrarilor, alaturi de premierul moldovean, Iurie Leanca, si comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.

Ponta declara la 31 august ca gazoductul va fi finalizat in decembrie, raspunzand unei intrebari legate de faptul ca santierul respectiv ar fi abandonat si ca a disparut conducta adusa la inaugurare.

Totodata, consortiul care construieste conducta de gaze, format din companiile Habau PPS Pipeline Systems -Austria, Inspet si IPM-Partners (Romania), a sustinut ca va respecta termenul contractual pentru executia "firului principal" al conductei, stabilit pentru 20 decembrie.