AEP: Presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare pot fi doar magistrati, juristi sau persoane cu o buna reputatie in localitate

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 27 noiembrie 2013, 23:05 Actualitate | Esenţial

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a adoptat miercuri Hotararea nr. 15/2013 privind intocmirea si avizarea listelor cu persoanele care pot fi desemnate presedinti ai birourilor electorale ale sectiilor de votare sau loctiitori ai acestora, stabilind criterii clare de integritate si profesionalism pe baza carora sa fie fundamentata avizarea lor, scrie Agerpres.

Prin aceasta reglementare, listele cu persoanele care pot fi desemnate presedinti ai birourilor electorale ale sectiilor de votare sau loctiitori se intocmesc de presedintii tribunalelor si/sau prefecti si AEP are obligatia de a aviza persoanele inscrise in listele mentionate, din punctul de vedere al activitatii anterioare ca presedinti ai birourilor electorale ale sectiilor de votare sau loctiitori ai acestora.

Listele cu persoanele care pot fi desemnate presedinti ai birourilor electorale ale sectiilor de votare sau loctiitori ai acestora sunt de trei feluri: liste cu magistrati, numai in cazul alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat si al alegerilor pentru Parlamentul European, liste cu juristi si liste cu persoane care au o buna reputatie in localitate.

Inscrierea se face la cererea scrisa a persoanelor interesate, cu domiciliul sau resedinta in judetul respectiv sau in municipiul Bucuresti.

Persoana care doreste sa fie inscrisa trebuie sa aiba cetatenia romana, sa aiba drept de vot, o stare de sanatate corespunzatoare indeplinirii functiei, sa nu aiba apartenenta politica, sa fi absolvit studii superioare juridice, sa nu fie urmarita penal, trimisa in judecata penala sau condamnata penal.

Presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare sunt desemnati, de regula, din randul magistratilor si/sau juristilor si doar daca numarul acestora este insuficient se poate apela si la persoane cu buna reputatie in localitate. Astfel, acestora li se aplica conditiile mentionate, cu exceptia celei de a fi absolvit studii superioare juridice, cerandu-li-se sa fi absolvit cel putin invatamantul general obligatoriu.

In afara acestor conditii, Autoritatea Electorala Permanenta a specificat prin hotarare si un set de criterii de integritate pentru ca o persoana sa poata fi desemnata presedinte al biroului electoral al sectiei de votare.

AEP va acorda aviz favorabil doar persoanelor cu buna reputatie, care nu sunt urmarite penal, trimise in judecata penala sau condamnate penal, nu au savarsit contraventii in legatura cu alegerile sau cu un referendum, nu au savarsit erori in procesul de consemnare a rezultatelor votarii in procesele-verbale de natura sa influenteze rezultatele scrutinului in sectia de votare, au asigurat respectarea legii, a hotararilor si instructiunilor Autoritatii Electorale Permanente, precum si a hotararilor, deciziilor si a altor acte emise de birourile electorale ierarhic superioare, nu au renuntat, fara un motiv temeinic, sa participe la activitatea birourilor electorale ale sectiilor de votare in calitate de presedinte al biroului electoral al sectiei de votare sau de loctiitor al acestuia.
[P] Tu ce mananci azi la birou? Preparate culinare delicioase, care iti asigura energia necesara pentru intreaga zi

In intelepciunea populara se spune ca "toamna se numara bobocii". Adaptata la secolul vitezei, aceasta zicala arata ca toamna se numara proiectele, care vin pe banda rulanta si trebuie finalizate cu brio in cel mai scurt timp. Iar intr-o perioada plina de task-uri solicitante la birou, masa de pranz reprezinta singura perioada in care va puteti incarca cu energia necesara pentru a le duce la bun sfarsit. Cum, de multe ori, programul nu va permite sa gatiti acasa preparatele culinare preferate, foodpanda.ro, cea mai mare platforma de comenzi de mancare din Romania, va intampina cu cea mai variata gama de mancaruri gustoase, pline de vitamine si proteine sanatoase, care va dau energie pentru intreaga zi.
2112 vizualizari
  • 0 (0 voturi)    
    persoane care au o buna reputatie in localitate. (Joi, 28 noiembrie 2013, 1:14)

    bec [utilizator]

    adica cine vrea primarul, inca o victorie pentru GIO, in ultima vreme inregistreaza victorie dupa victorie, la urmatoarele alegeri, oricare ar fi ele, vor cistiga iarasi, cu mare majoritate, sint foarte indragiti de agregarea spontana. numita poporul roman.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică