Secretarul american de stat va efectua o vizita oficiala in Republica Moldova, la inceputul lui decembrie, pentru a discuta cu autoritatile de la Chisinau despre o eventuala "integrare" in Uniunea Europeana a acestei tari, a declarat purtatorul de cuvant al departamentului, Jennifer Psaki, citata de AFP.

Initial, in programul vizitei era prevazuta si o vizita la Kiev, pentru o reuniune a OSCE, dar aceasta a fost anulata dupa ce Ucraina a renuntat la semnarea acordului de asociere cu UE, noteaza AFP.

Vizita de la Chisinau face parte dintr-un turneu mai amplu al sefului diplomatiei americane. Astfel, acesta va participa la o reuniune a ministrilor Afacerilor externe ai NATO la Bruxelles, de unde va pleca in Republica Moldova.

Turneul se va incheia cu o noua vizita in Israel si in Cisiordania, la cateva zile dupa acordul international privind programul nuclear iranian, condamnat de liderii evrei. Aceasta va fi a opta vizita a lui Kerry in Orientul Apropiat.

La Ierusalim, Kerry se va intalni cu premierul Benjamin Netanyahu "pentru a discuta despre un evantai de dosare, printre care Iranul si negocierile cu palestinienii", a precizat purtatorul de cuvant al diplomatiei americane.

Secretarul de Stat se va deplasa si la Ramallah, pentru noi discutii cu presedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Ultima sa vizita in regiune a fost la inceputul lui noiembrie.

Netanyahu a caracterizat acordul privind dosarul nuclear al Iranului drept "o greseala istorica". Kerry este artizanul reluarii contactelor directe, la finele lui iulie, intre Israel si palestinieni, dar negocierilor care trebuiau sa dureze noua luni risca sa sa se termine cu un esec.