Elisabetha Nicopoi Strul, o romanca din Iasi care a salvat mai multi evrei in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, dupa ce i-a avertizat ca se pregateste un atac impotriva lor si i-a ascuns la ea acasa, a murit la inceputul lunii noiembrie, scrie cotidianul israelian Haaretz.

Intr-un parc din Haifa dedicat celor Drepti intre Popoare, se afla o piatra dedicata memoriei acesteia. "Si-a avertizat cunoscutii evrei despre un pogrom iminent in oras, a ascuns peste 15 dintre ei si le-a oferit cele necesare traiului. Cand ei (evreii) au fost dusi in lagarele de munca, le-a dus mancare si cele necesare vietii. In ciuda faptului ca a fost prinsa, inchisa mai multe zile si batuta cu cruzime, si-a continuat misiunea", scrie pe inscriptia de pe aceasta piatra.

Elisabetha Nicopoi traia alaturi de familia ei in Iasi si muncea la o fabrica de textile. Multi dintre colegii de munca si unii dintre vecini erau evrei. In 29 iunie 1941, dupa ce a auzit de la vecinii ei crestini despre un plan de atacare a evreilor, a fugit la locuinta lui Marcus Strul, unul dintre colegii ei de munca, si l-a avertizat pe acesta, oferindu-se sa ii adaposteasca. Atunci, ea avea 21 de ani, iar el 18. Gratie acestui gest, Marcus Strul si familia sa au fost salvati de la pogromul efectuat de jandarmi si militari romani alaturi de soldati germani.

In pogromul din Iasi, in 29 - 30 iunie 1941, 15.000 dintre cei 45.000 de evrei din oras au fost masacrati, scrie Haaretz.

Elisabetha a alertat si evreii care locuiau in vecinatatea familiei lui Marcus Strul. In total, a ascuns circa 20 de oameni timp de doua saptamani. Dupa ce unii dintre barbatii pe care ii adapostise au fost dusi in lagare de munca fortata, tanara femeie le-a dus in continuare mancare si haine. La o astfel de vizita, a fost arestata de jandarmerie, batuta si inchisa timp de cateva zile.

Cand autoritatile au impus portul Stelei lui David, aceasta a decis sa o poarte si ea, a povestit unul dintre evreii care au conuscut-o in perioada in care traia in Iasi.

Sotul ei, Marcus, a murit in 1996. Singurul lor fiu, Aryeh a povestit despre mama sa: "Era o persoana foarte modesta. Cine vorbea cu ea trebuia aproape sa o forteze ca sa isi spuna povestile (despre razboi)".

Elisabetha Strul a murit la inceputul acestei luni, la varsta de 93 de ani.