Intr-un sistem medical sanatos, pacientul trebuie sa aiba dreptul de a alege ce servicii si produse medicale I se potrivesc. Si tot el este care trebuie fie destinatarul direct al ajutorului financiar din partea statului. Principiul indreptarii finantarii din partea statului catre beneficiari reprezinta fundamentul unui proiect initiat de catre asociatia ADOR Romania, care supune dezbaterii publice o serie de solutii pentru sistemul sanitar.

ADOR RomaniaFoto:

Prima noutate propusa de Ador Romania presupune acordarea ajutorului financiar al statului direct pacientului. Astfel, in conditiile in care pacientul isi alege in mod direct furnizorul de produse si servicii medicale, el va beneficia de cea mai buna oferta din perspectiva raportului calitate – pret.

De asemenea, proiectul propune schimbarea statutului medicilor si personalului medical din personal angajat al statului in cea de liber profesionist. Aceasta initiativa e o solutie pentru ca veniturile medicilor sa fie direct proportionale cu munca prestata in folosul pacientilor.

Solutia cu numarul trei din initiativa ADOR este crearea unui sistem de gestiune interna prin introducerea unei monede virtuale denumita SANOLEU. Aceasta va functiona ca o “vesta reflectorizanta” a fondurilor destinate sistemului sanitar care circula in economia nationala. Cu alte cuvinte, SANOLEU va fi creat cu scopul de a elimina tentativele de deturnare a fluxurilor financiare de la destinatia alocata catre alte sfere economice.

Totodata, proiectul ADOR sustine pastrarea si dezvoltarea sistemului de urgenta SMURD, un instrument functional al actualului sistem sanitar romanesc.

Proiectul propus de catre “Forumul Angajament Demnitate Onoare Respect pentru Romania” societatii civile a fost lansat la inceputul lunii octombrie ca o alternativa de abordare a problemelor existente in sistemul sanitar romanesc cu intentia de a supune dezbaterii publice chestiuni actuale si de inters general.

Sanatate si viata sanatoasa” face parte din randul unei serii de proiecte pe care ADOR intentioneaza sa le aduca in atentia publicului larg dintre care mai fac parte:

- Invatamant: inteligenta si educatia pragmatica

- Mediu, energie si resurse

- Transport si turism

- Agricultura

- Comunicatii si mass-media

Forumul Angajament Demnitate Onoare Respect pentru Romania (www.ador-romania.ro)este primul grup de initiativa de tip constructiv, constituit din oameni specializati pe diferite domenii, teoreticieni, dar si practicieni, angajati in proiecte cu impact asupra societatii civile.

Contact: secretariat[at]ador-romania.ro