"Romania va deveni un tigru al Europei si, daca toti tigrii se vor reuni si vor colabora, se va dezvolta o piata uriasa", a afirmat premierul Chinei, Li Keqiang, in deschiderea Forumului Oamenilor de Afaceri China - Europa Centrala si de Est de la Palatul Parlamentului, aratand ca potentialul de dezvoltare a relatiilor comerciale si investitiilor dintre China si tarile din regiune este foarte mare. China are nevoie de prieteni politici pe termen lung, de incredere si de parteneri comerciali la nivel mondial, iar Romania si tarile din aceasta zona a Europei au o traditie in acest sens, a declarat si premierul Victor Ponta.

Li KeqiangFoto: gov.ro

"China este dispusa sa discute cu tarile din regiune care pot fi canalele de finantare si, in liniile trasate de regulamentele UE, putem dezvolta o linie de creditare de 10 miliarde de dolari. Trebuie sa extindem in mod activ investitiile bilaterale in ambele sensuri si suntem dispusi sa facem acest lucru, suntem interesati sa extindem o platforma la nivelul IMM-urilor, sa dezvoltam seminarii in acest sens", a mai declarat premierul chinez Li Keqiang.

De altfel, ideea acestei linii de credit nu este noua, ea fiind pusa pe tapet in 2012, cu ocazia precedentului summit China - ECE desfasurat la Varsovia.

"Parteneriatele comerciale corecte sunt foarte importante, de aceea vrem sa tratam in acelasi mod atat economiile mari, cat si pe cele mici. Trebuie sa facem eforturi pentru a creste volumul comercial, cifrele sunt inca modeste, trebuie sa cooperam pentru a dubla in urmatorii cinci ani volumul schimbarilor comerciale. Vom promova anul 2014 anul investitiilor si cooperarii cu Europa Centrala si de Est. Vrem sa dezvoltam proiecte de infrastructura de mare anvergura. Tarile din regiune au dezvoltat proiecte de infrastructura, dar cu trecerea timpului a internenit nevoia de transformare si de modernizare a intregii infrastructuri", a mai spus premierul chinez.

La randul sau, Victor Ponta a afirmat ca "O astfel de relatie se poate dezvolta in viitor. Insa China are nevoie, de asemenea, de o Europa puternica, de un partener puternic pe scena mondiala. Cu cat mai puternica este Europa, cu atat mai bine pentru China si pentru restul lumii. Insa trebuie sa spun astazi, aici, foarte clar: Europa poate fi puternica doar daca toate tarile se dezvolta din punct de vedere economic suficient de rapid pentru a creste standardele de trai, infrastructura si serviciile sociale."

"Am ascultat prezentarea premierului Ponta despre economia Romaniei. Cred ca Romania va deveni un tigru al Europei si, daca toti tigrii se vor reuni si vor colabora, se va dezvolta o piata uriasa", a spus premierul Chinei in deschiderea Forumului economic si comercial China-Europa Centrala si de Est, potrivit Mediafax.

Li Keqiang a artatat ca este convins de potentialul relatiilor economice dintre China si cele 16 tari din Europa Centrala si de Est, dupa ce premierii acestor tari i-au prezentat perspectivele economice excelente ale regiunii.

El adaugat ca Europa, in mod particular Uniunea Europeana, este cel mai mare partener comercial al Chinei, dar ca, in cadrul relatiilor comerciale China-UE, comertul cu tarile din Europa Centrala si de Est reprezinta doar 10%, iar volumul investitiilor este si mai mic, fapt ce constituie un potential deosebit pentru dezvoltarea acestor relatii.

Premierul Victor Ponta si premierul chinez Li Keqiang i-au primit, marti dimineata, la Palatul Parlamentului, pe sefii de guverne care participa la Forumului economic si comercial China-Europa Centrala si de Est, premierul roman intrebandu-i pe unii dintre ei, in limba engleza, daca "s-au trezit".

La Palatul Parlamentului, primirea sefilor de guverne a fost programata pentru o ora matinala, premierul Victor Ponta ajungand la Palatului Parlamentului in jurul orei 08:30. Ulterior, in holul de onoare unde au fost facute primirile oficiale, a ajuns si premierul chinez. Cei doi i-au intampinat pe oaspetii oficiali, iar Ponta, in mai multe randuri, i-a intrebat in engleza pe oficialii straini daca s-au trezit, la momentul in care ii intampina.

Cea de-a treia editie a Forumului economic si comercial China-Europa Centrala si de Est se desfasoara, marti, la Bucuresti, dupa ce prima editie a avut loc la Budapesta, in 2011, iar cea de-a doua la Varsovia, in 2012.

Potrivit site-ului Forumului, organizatorii asteptau in jur de 1.000 de reprezentanti ai firmelor private si de stat din China si 16 state central si est-europene: Romania, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Republica Ceha, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Estonia, Albania, Letonia, Lituania si Republica Macedonia.

Forumul de la Bucuresti are cinci teme majore: energie, agricultura, turism, IT&C si infrastructura.