Mai multe organizatii nonguvernamentale au organizat luni in Piata Unirii un miting impotriva violentei asupra femeilor, solicitand aplicarea ordinului de protectie in regim de urgenta, crearea de adaposturi, centre de urgenta, de consiliere juridica si psihologica, relateaza Agerpres.

Protestatarii, majoritatea femei, au cerut ca statul sa transmita un semnal de toleranta zero privind violenta asupra femeilor iar politia, justitia si sistemul medical sa fie institutii de suport real pentru victime.

De asemenea, manifestantele au solicitat gratuitate la eliberarea certificatului medico-legal pentru victimele violului, violentei in familie si altor forme de violenta, eliminarea referirilor la toate formele de violenta asupra femeilor din Legea medierii, infiintarea de centre de urgenta pentru victimele violului si formarea unui personal specializat in problematica agresiunilor sexuale care sa actioneze in interesul victimelor prin consiliere psihologica si legala.

Protestatarele au cerut Consiliului National al Audiovizualului "sa faca curatenie" in audiovizual si sa gaseasca mijloacele legale pentru stoparea difuzarii de emisiuni ce degradeaza femeile.

"Incercam sa dam un semnal de toleranta zero fata de orice forma de violenta asupra femeilor. Nu e acceptabila niciun fel de forma de violenta, nu trebuie blamate victimele, statul trebuie sa se implice mai mult si sa ia niste masuri concrete", a declarat vicepresedintele Asociatiei Front, Tudorina Mihai.

Presedinta Centrului Filia, Andreea Braga, a spus ca mitingul incearca sa traga un semnal de alarma asupra cadrului legislativ si institutional care in Romania este in continuare la nivel simbolic si nu ofera siguranta reala femeilor.

Participantele la miting au purtat pancarte cu mesaje ca "Stop hartuirii stradale!", "Indiferenta hraneste violenta!", "Opriti crimele impotriva femeilor!", "Femeile nu sunt sacul vostru de box!", "Unite impotriva violentei!" si "Statul incurajeaza violul cu plata!". De asemenea, unele dintre protestatare au purtat tricouri cu mesaje impotriva violentei asupra femeilor si au fost machiate astfel incat sa para batute.

Mitingul a fost organizat de Asociatia Front, Centrul Feminist "Sofia Nadejde", Centrul Filia, Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen (ALEG), E-Romnja (Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome) si Societatea de Analize Feministe AnA, cu prilejul Zilei internationale pentru eliminarea violentei asupra femeilor.