Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se reuneste in sedinta marti, de la ora 15.00, la Palatul Cotroceni, sub conducerea presedintelui Traian Basescu, informeaza Administratia Prezidentiala intr-un comunicat.

UPDATE 1: Pe ordinea de zi a sedintei CSAT se afla propunerile de buget ale institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale. Pe timpul sedintei vor fi abordate si alte subiecte de interes pentru securitatea nationala, a anuntat ulterior Administratia Prezidentiala.

UPDATE 2: Bogdan Oprea: Sedinta CSAT - convocata inca de pe 18 noiembrie, cu acordul premierului

Purtatorul de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea, afirma ca speculatiile cu privire la sedinta CSAT care va avea loc marti, la Palatul Cotroceni, sunt neadevarate, subliniind ca reuniunea Consiliului a fost convocata inca de pe 18 noiembrie, cu acordul premierul Victor Ponta.

"Convocarea sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii de maine, 26 noiembrie, a fost facuta inca de lunea trecuta, 18 noiembrie, si cu acordul prim-ministrului Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, care este si vicepresedinte al CSAT. Caracterul de urgenta al sedintei este dat de faptul ca bugetele institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale trebuie avizate de CSAT inainte de votarea bugetului pe anul 2014 in Parlamentul Romaniei. Bugetul a fost depus la Camera Deputatilor, camera decizionala, abia luni, 18 noiembrie, adica ziua in care s-au facut si demersurile pentru convocarea sedintei", a subliniat Oprea, luni, intr-o declaratie pentru Agerpres.

El a mentionat ca puncte de vedere ale institutiilor implicate au fost depuse la Secretariatul CSAT pana vineri, 22 noiembrie.

"Tinand cont si de faptul ca presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, se afla intr-o deplasare externa joi si vineri, dar si de caracterul de urgenta al subiectelor aflate pe ordinea de zi, sedinta CSAT a putut fi convocata doar la inceputul acestei saptamani. Orice speculatii legate de data stabilirii acestei sedinte sunt complet neadevarate si rauvoitoare", mai sustine Oprea.

***

Sedinta CSAT convocata de catre presedintele Traian Basescu este programata la o ora la care premierul Victor Ponta are pregatite, din timp, intrevederi cu mai multi prim-ministri, veniti la Bucuresti pentru reuniunea China-Europa Centrala si de Est, semnaleaza Mediafax.

Astfel, marti, in intervalul orar 14.15-14.45, Ponta are programata o intalnire bilaterala cu omologul polonez, iar de la ora 15.00, cand va incepe sedinta CSAT, Ponta ar trebui sa se intalneasca cu prim-ministrul slovac.

In continuare, tot marti, premierul Ponta are programate intrevederi cu prim-ministrii din Cehia, Albania si Slovenia.

***

Presedintele indeplineste functia de presedinte al CSAT, iar primul-ministru pe cea de vicepresedinte al Consiliului. Membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sunt: ministrul apararii nationale, ministrul de interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justitiei, ministrul industriei si resurselor, ministrul finantelor publice, directorul Serviciului Roman de Informatii, directorul Serviciului de Informatii Externe, seful Statului Major General si consilierul prezidential pentru securitate nationala. Secretarul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii este numit de Presedintele Romaniei si are rang de consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale.

Precedenta sedinta CSAT a avut loc pe 1 octombrie.